Ati představilo superlevný Radeon X300 SE

Společnost Ati Technologies představila nový přírůstek do své nabídky grafických karet. Po nedávno představených vysoce výkonných kartách pro sběrnici AGP jde o kartu pro opačný konec spektra v oblasti výkonu a pro novější sběrnici typu PCI Express. Radeon X300 SE využívá technologie HyperMemory, který umožňuje sdílet systémovou paměť pro potřeby grafického čipu. Nízká kapacita videopaměti potom napomáhá snížení ceny grafické karty.

Radeon X300 SE bude nabízen ve variantě 128 MB a 256 MB, přičemž pouze 32 respektive 128 MB RAM bude přímo na kartě, zbytek si karta vypůjčí ze systémové paměti. Tento typ grafické karty má konkurovat klasickým integrovaným grafickým kartám, oblasti, které dominuje Intel. X300 SE by měl stát přibližně 60 USD a měl by ve srovnání s integrovanými grafickými čipy nabídnout až o 60 % větší výkon.

Podle Ati je Radeon X300 SE výkonnější a levnější než konkurenční GeForce 6200 s technologií TuroCache, což je variace nVidie na HyperMemory od Ati. První grafické karty s Radeonem X300 SE mají být na trhu v nejbližší době a to jak pod vlastní značkou Ati, tak od dalších výrobců jako je Abit, Asus, MSI, Gigabyte nebo Sapphire.

Zdroj: The Register

Diskuze (14) Další článek: Half-life 2 zdarma k počítači s procesorem AMD

Témata článku: , , , , ,