ATI kupuje zbytky grafické části S3

Profesionální divize FGL Graphics (karty FireGL), která u SONICblue byla posledním zástupcem grafického průmyslu, skončí jako součást ATI.
Profesionální divize FGL Graphics (karty FireGL), která u SONICblue byla posledním zástupcem grafického průmyslu, skončí jako součást ATI.

FGL Graphics je historicky spjata nejvíce s německou firmou Spea. Tu koupila později firma Diamond Multimedia, kterou později koupila firma S3, která později prodala grafickou část firmě VIA, přejmenovala se na SONICblue a nechala si jen FGL Graphics (jak se dá v jedné větě snadno popsat pohnutá historie této firmy).

FGL Graphics byla v portfoliu SONICblue jaksi navíc, SONICblue přehodila vyhýbku z grafického průmyslu především na MP3 vybavení a přeorientovala se především na spotřebitelskou komerci. FGL Graphics tak zůstala jako šperk, který se nechtělo odhodit, a v podstatě se čekalo, co s ní bude.

Firma ATI nyní potvrdila, že spustila kroky nutné k začlenění FGL Graphics do portfolia vlastních produktů. ATI velmi dobře obsazuje masový spotřebitelský trh, po loňské akvizici ArtX se pustila i do vývoje čipsetů a nyní naznačuje záměr etablovat se plně i v high-endové oblasti. ATI také potřebovala upevnit pozici po té, co Nvidia koupila loni v prosinci dřívějšího konkurenta 3dfx. FGL Graphics ale přijde v konečném důsledku rozhodně levněji. ATI zaplatí nejvýše 10 miliónů dolarů, zatímco Nvidia zaplatila za 3dfx 112 miliónů. ATI navíc zaplatí nyní jen 2.7 miliónu a zbytek zaplatí, pokud FGL Graphics naplní očekávání.

ATI se s FGL Graphics takřka přes noc vyhoupne mezi poskytovatele špičkových grafických řešení. Nvidia se v této oblasti již docela slušně etabluje a obsazuje pozice. Boj mezi dvěma hlavními konkurenty se tak přesová do poněkud jiné roviny. V oblasti profesionálních řešení pro CAD aplikace byly ATI a Nvidia vnímány spíše jako popelky a dominovaly zde zcela odlišné firmy – to se nyní má šanci změnit.

Váš názor Další článek: Zmenšení velikosti profilů na serveru

Témata článku: , , , , , , , , , ,