ATI All In Wonder 128 - malá více než televize

Recenze grafické karty s televizním tunerem pro počítač.
Televize v počítači není žádná novinka, televiz-ních karet dnes existuje velké množstí. Těch kombinovaných, tedy grafických a televizních záro-veň, je však už podstastně méně. A dobrých už je pouze jako šafránu; jednu z nich vám dnes před-stavíme.

Je tomu více než rok, co se na stránkách Computeru objevila recenze grafické karty kombinované s televizním tunerem – ATI All In Wonder Pro (Computer 6/98). Ta je nabízena ve 4MB a 8MB variantě, jak pro sběrnici PCI, tak AGP, a je osazena čipem 3D Rage Pro.

Když se letos v únoru objevila karta (resp. karty) s novým čipem Rage 128, bylo více než jasné, že nás verze s tunerem nemine. První promo kousek, ATI All In Wonder 128, jsme obdrželi na počátku června od společnosti 100mega. Na rozdíl od prodejní verze, která by měla být na pultech od počátku července, nebyl k dispozici manuál, programy a ovladače byly dodány na vypáleném cédéčku – naštěstí však plně funkčním.

Bez chlazení ani ránu
Masivní karta, které dominuje TV tuner a pasivní chladič na grafickém čipu, obsahuje 16 MB paměti, stejně jako grafická karta ATI Xpert 128 (Computer 6/99). Mimo standardního VGA konektoru má karta také anténní vstup a pár příslušných konektorů pro připojovací kabely.

Co všechno umí
Základním programem, kterým ovládáte veškeré funkce karty, je Multimedia Center. Ten v sobě integruje následující komponenty: Television, Video Editor, DVD Player, Video CD a Audio CD. Všechny lze spouštět z nástrojové lišty, která může být podobně jako Hlavní panel umístěna po straně Plochy (dá se samozřejmě vypnout). Na obrázku jsou na tomto panelu umístěny komponenty Television a Video Editor – nepoužívané komponenty je možné z panelu odstranit.

Zapni počítač, na ČT je film!
Nejčastěji používanou činností bude pravděpodobně příjem televizního signálu. Naštěstí je AIW 128 dobře připravena na rozdílné národní podmínky v mezinárodním prostředí: Tuner je plně kompatibilní s téměř všemi druhy norem SECAM a PAL, má evropský anténní konektor. I vstup a výstup S-Video (Video-In, Video-Out) je kompatibilní s oběma normami. Jednotlivé kanály je možné najít jak ručně, tak vyhledat funkcí autoscan. Tato funkce v celém seznamu kanálů označí ty kanály, na nichž nalezne stanici – můžete si ji pro lepší orientaci pojmenovat, abyste si nemuseli pamatovat, na kterém že kanálu vlastně ČT běží. Kanály, na nichž běží stanice, jsou zatrženy – při listování se pak zobrazují pouze tyto. Škoda jen, že funkce autoscan ignoruje stanice se slabším signálem – ty si musíte najít ručně postupným klikáním na všechny kanály. Trochu mě také zamrzela absence jemného dolaďování, musíte se spokojit s automatikou – ta se někdy do ideálního signálu bohužel netrefí (vše se ale zlepší ve 32MB verzi s čipem Rage Theatre).

Připojíte video i televizor
Asi největším plusem je možnost si nechat na ploše okna televizního přijímače zobrazit náhledy na devět programů, přičemž všechny běží rychlostí asi snímek za sekundu; klepnutím si požadovaný program zvětšíte na celou plochu okna.

Samozřejmostí je také běh televize přes celou obrazovku a na ploše (tehdy se barva pozadí nahrazuje obrazem televizního signálu). Kromě anténního vstupu je také možné připojit nemodulovaný videosignál (S-Video); karta navíc umí přes konektor scart připojit počítačový obraz na klasický televizor (TV-out), stejně tak videorekordér (počítačový obraz je možné nahrát na video).

Zahoďte video
Stejně jako starší AIW Pro, umí AIW 128 signál z videa nebo televize digitalizovat. V nabídce na rozdíl od starší AIW přibyla komprese VCR 2.0, MPEG-1 a MPEG-2. Nejpokročilejším formátem je určitě VCR 2.0, který umožňuje kompresní poměr a obrazovou kvalitu úrovně M-JPEG (hardwarovou podporu formátu M-JPEG má např. Marvel G200 nebo Rainbow Runner od Matroxu). Bohužel ani formát M-JPEG, ani VCR 2.0 nejsou příliš dobrou volbou z hlediska kompatibility a portability. Málokdo (kromě vlastníků AIW 128) má v počítači nainstalován dekodér těchto formátů. Formát VCR se tedy spíše hodí k digitalizaci, úpravě, sestříhání a následné konverzi do rozšířenějšího formátu (např. MPEG). Nevýhodou formátu VCR 2.0 jsou však jeho vysoké nároky na diskovou kapacitu; vzhledem k tomu, že velikost souboru AVI je omezena systémem Windows na 2 GB, nahrajete si v kvalitě VHS a se stereo zvukem něco přes půl hodiny.

Komprese MPEG i bez přídavné karty
Východiskem může být přímá komprese do formátů MPEG-1 a MPEG-2. Popravdě řečeno, není mi dosud jasné, jak je toto kódování provedeno – je totiž softwarové. Abych se ujistil, zkusil jsem „napasovat“ Multimedia Center na starší kartu AIW Pro, kde by digitalizace v případě hardwarové podpory nemohla fungovat. A ejhle, fungovala. Potřebujete sice trošku rychlejší stroj – pro MPEG-1 alespoň Pentium II na 300 MHz, pro MPEG-2 minimálně 400 MHz – ale vyplatí se to. Na počítači s Celeronem 333 jsem nahrál celovečerní film s grafickým tokem 1,2 Mb/s v rozlišení VHS 352×288 a zvukovým tokem 256 kb/s stereo. Dohromady to dělalo nějakých 10 MB/s – na dvě cédéčka se tedy v pohodě vejde dvouhodinový film. Nevýhodou komprese přímo do formátu MPEG je nemožnost přímé editace; pokud nahráváte film třeba s reklamou, těžko se jí dodatečně zbavíte. Tehdy je lepší kódovat do VCR a po sestříhání převést film do MPEG. A ještě pro srovnání – profesionální kodér MPEG-2 se pohybuje v cenové relaci desítek až stovek tisíců (na kvalitní video pak ale nepotřebujete Pentium III a obraz je přece jen kvalitnější).

Domácí kinotéka na DVD
Co se týče přehrávače DVD-videa, využívá Multimedia Center všech možností, které procesor Rage 128 poskytuje (kompenzace pohybu či iDCT) – práce plně hardwarového dekodéru je znát.

Kvalita obrazu a stabilita přehrávání je v porovnání s kartami pro univerzální použití vynikající. Bohužel však nemohu přesně určit, kolik systémového času přehrávač k přehrávání disků DVD potřebuje. Využití procesoru pro různé disky DVD se totiž liší, což je výsledek různých přenosových rychlostí, použitých kodeků a typu použitého zvukového systému (stereo, AC3, Dolby Digital apod.). V závislosti na druhu filmu zabere přehrávání od 15 do 20 % procesorového času.

Jasná volba
Na našem trhu kromě recenzované karty Matrox Marvel G200 podobnou nenajdete. Starší verze AIW s čipem 3D Rage pokulhává v oblasti 3D-grafiky, Matrox Marvell je svým určením spíše strižna než karta pro univerzální použití. AIW 128 je velice dobrá kombinovaná karta, která na našem trhu téměř nemá konkurenci – jiná podobná a stejně dobrá alternativa totiž vlastně ani není.

Snad se jen možná vyplatí počkat na 32MB verzi, která bude videosignál zpracovávat kvalitnějším čipem Rage Theatre místo Brooktree Bt829.

ATI All In Wonder Pro 128
Cena: 7 300 bez DPH
Kontakt: 100mega, Brno, 05-45 21 66 50
Zdroj: Computer
Diskuze (2) Další článek: Nova vysílá z Internetu!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,