Athlon 64 FX-60 – Doživotní král pro Socket 939

Chcete být rychlejší? Nečekat na nic? Jste fanoušci přetaktování? Tak je tu pro vás řada procesorů Athlon 64 FX, která vždy nabízí to nejrychlejší a nejlepší z produkce AMD. Nejaktuálnější kousek s označením FX-60 je nejrychlejším procesorem pro Socket 939 a tento primát mu již i zůstane. Výkonnější varianty budou již pro nadcházející Socket M2.

Plusy / minusy
+ vysoký výkon
+ dvě jádra
+ odemčený násobič
- cena
- vyšší zahřívání
- slabší přetaktování

Musíte na něj mít

Popis označuje procesory FX jakožto ideální volbu pro nejnáročnější hráče, profesionály ale také přetaktovávače. Okrouhlá šedesátka je prvním procesorem této rodiny, který má dvě jádra a zároveň je i prvním, jenž má nižší frekvenci než jeho předchůdce. Mírně komicky působí fakt, že pro některé hry i aplikace je FX-60 kvůli nižší frekvenci (o 200 MHz) pomalejší než jeho předchůdce s označením FX-57. Ve vícejádrových procesorech je ale budoucnost a to si uvědomuje i AMD.

Podobně jako ostatní dnes vyráběné procesory od AMD je i FX-60 založen na 90nm výrobním procesu. Přechod na 65 nm ještě nějakou dobu potrvá, přestože první výsledky již dávno ohlášené spolupráce s IBM (hlavní technologický partner AMD) jsou na světě. Kvůli osazení dvojice jader je pochopitelná vyšší spotřeba a nároky na chlazení. Testovaný kus se stal nejžhavějším procesorem AMD, jaký jsme kdy v testlabu Computeru měli.

Druhý pohled - Radek Bábíček
O tom, že vícejádrovým procesorům patří budoucnost, už asi nikdo nepochybuje. Osobně bych ale asi v této chvíli počkal na příchod nové patice M2, která přinese podporu pamětí DDR2. Navíc letos na jaře bude mít své želízko v ohni i Intel, který představil své nové procesory založené na jádře Yonah.

Jiný nejen názvem

Od ostatních dvoujádrových, ale i normálních Athlonů 64, se řada FX odlišuje i odemčeným násobičem. Díky téměř neomezené možnosti jeho změny (5× až 25×) je přetaktování o něco jednodušší. Testovaný kus zvyšování frekvence však příliš nakloněný nebyl. I zvýšení jen o 200 MHz mu dělalo problémy a vyžadovalo zvednutí napětí. Pokud byste ho tedy plánovali přetaktovat, počítejte s nutností použití velmi výkonného chladiče.

Podle plánů AMD tkví blízká budoucnost v nové patici Socket M2, do které sice budou osazovány téměř stejné procesory, ale tentokrát s možností spolupracovat s pamětmi DDR2. Uvedení prvních procesorů je plánováno na letošním CeBitu v Hannoveru (9.–15. 3. 2006). Přechod na DDR2 byl oddalován, protože pro architekturu Athlonů 64 je důležitá nízká latence, která u modulů DDR2 prozatím nebyla nejnižší. Do budoucna tak můžete očekávat nejen nové, výkonnější procesory, ale například i Semprony s dvoukanálovým řadičem, které tak budou ještě o něco výhodnější než teď.

  AMD Athlon 64 FX-60
  produkt  procesor
  zdroj  AMD Czech, Praha 
  kontakt   www.amd.com
  cena  35 319 Kč

 

 

 

Verdikt
To nejlepší z produkce AMD má vždy nálepku FX a není tomu jinak ani teď. Nejrychlejší procesor pro hráče i profesionály, nejlepší volba pro ty, kteří nechtějí kompromisy. Poslední a nejvýkonnější možnost upgrade pro Socket 939.

Specifikace
patice: Socket 939 ▪ frekvence: 2 600 MHz (200 × 13) ▪ počet jader: 2 ▪ podporované násobiče: 5× až 25× ▪ napájecí napětí: 1,35–1,40 V ▪ mezipaměť: L1 64 + 64 kB, L2 2× 1 024 kB ▪ výrobní technologie: 90 nm SOI ▪ plocha jádra: 199 mm2 ▪ rozšířené příkazové sady: SSE, SSE2, SSE3, 3D Now! ▪ další technologie: AMD64, Enhanced Virus Protection, Cool’n’quiet

Testovací sestava
základní deska: DFI LanParty UT SLI-DR (nForce 4 SLI) * pevný disk: WD 160 GB 7 200 ot./min SATA* paměti: 2× 512 MB DDR 400 Corsair, 2-2-2-1T * grafická karta: Gigabyte Geforce 6600 GT, 128 MB

Recenze je přejata z Computeru 2/06, kde je procesoru věnován prostor 3/4 tiskové strany.

Diskuze (3) Další článek: Ke stažení: vaříme s počítačem

Témata článku: , , , , , , , , , , ,