Testy | Notebooky | Asus

Asus Zephyrus s 1080 Max-Q: zdvihací unikát mezi notebooky

  • Tenký notebook s výkonnou grafikou zdobí neobvyklý design
  • Výkon GTX 1080 Max-Q je o chlup slabší, ale odměnou je tišší chod v tenkém provedení
  • Cena nenechá nikoho na pochybách, že jde o exkluzivní herní stroj

Asus Zephyrus skvěle plní zadání svých tvůrců. Unikátní notebook, který si od pohledu zaslouží vysokou cenovku, nabídne nejen výkonné komponenty, ale i exkluzivní provedení a příjemný pocit z používání.

Asus ROG Zephyrus

Intel Core i7 7700HQ ● 15,6", Full HD, IPS, 120Hz G-Sync, matný ● 16GB DDR4 ● NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q, 8 GB GDDR5 ● SSD PCIe 512GB ● WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1 ● HDMI 2.0, USB-C Thunderbolt 3, 4× USB 3.1 ● 50Wh ● 37,9 ×26,2 × 1,8 cm ● 2,24 kg ● herní myš, USB-LAN adaptér ● Windows 10 Home 64-bit

79 990 Kč
model GX501VI-GZ021T

Letošní rok spatřila světlo světa zcele nová kategorie notebooků - exkluzivní výkonné herní notebooky s tloušťkou pod dva centimetry. Pochopitelně na tom má svůj podíl Nvidia s grafikami Max-Q, současně jde ale také kouzlení designérů, jak takový notebook udělat co nejvýjimečnější.

Zephyr01.JPGZephyr02.JPGZephyr09.JPG
Spíš střídmý design na pohled nevypadá, že notebook spadá do herní rodiny Republic Of Gamers, poznáte to jen podle loga a popisů

Nestačí jen vyrobit na pohled běžný notebook a narazit na něj vysokou cenu. Nový majitel musí mít pocit, že získal něco skutečně obdivuhodného.

Asus toho docílil několika způsoby. Razantně přeskládal zažité umístění klávesnice a touchpadu a klávesnici posunul k přednímu okraji. Nově vzniklá velká plocha pomáhá při chlazení. V tak tenkém notebooku by klávesnice ležela na chladičích a zahřívala se. V tomto provedení je stále v chladné části a nezahřeje se ani při intenzivní zátěži. Takové rozložení použil před lety i MSI v GT80, tam šlo ale o obří obtížně přenosný notebook. Asus zabírá v batohu místo jako běžný 15" notebook.

Zephyr17.JPGZephyr03.JPGZephyr19.JPG
Klávesnice posunutá k přednímu okraji vypadá zvláštně, ale díky malé tloušťce notebooku to tolik nevadí. Podsvícení neumí měnit jednotlivá tlačítka, odlišně mohou svítit jen klávesy WASD nebo QWER

Zcela unikátní vychytávkou je ale spodní výklopné víko. Notebook nemá tradičně proděravěný spodní kryt. I ze spodu vypadá jako hladký čistý stroj. Při otevření displeje se ale současně nadzvedne zadní hrana notebooku, rozevře se spodní kryt a usnadní nasávání vzduchu ze spodní strany do dvou výkonných ventilátorů. Při připojení k napájení se navíc rozsvítí rudé diody zvýrazňující tento klín.

Podobně velké notebooky mívají na klávesnici tradičně numerický blok. Tady nicméně jeho místo zabírá touchpad. V rohu ale můžete tlačítkem zapnout režim numerického bloku, na touchpadu se rozsvítí jinak neviditelná tlačítka a vy jej můžete použít jako dotykovou numerickou klávesnici.

Zephyr11.JPGZephyr10.JPGZephyr04.JPG
Přímo v krabici s notebookem najdete i opěrku pod zápěstí. Měkčí a těžký pás vynahradí na stole posunutou klávesnici. Touchpad po pravé straně může po přepnutí sloužít jako numerická klávesnice

Netradiční provedení ale samozřejmě nestačí, musí to být podloženo i výkonem. Testovaný stroj tak kromě Core i7-7700HQ pohání i grafika GTX 1080 Max-Q. Max-Q znamená optimální výkon, nikoli ten nejvyšší. Takže oproti plnohodnotné grafice GTX 1080 musíte počítat zhruba s 10-15 procenty výkonu dolů. Popravdě to ale u tohoto notebooku omluvíte, výkon je i tak extrémní. Na nejvyšší detaily i v nových hrách s velkou rezervou hrajete nad 60 snímky za sekundu. Pomáhá tu i G-Sync na Full HD monitoru, který by případně vyrovnal nějaké drobné záchvěvy ve stabilitě hry.

Naměřili jsme

3DMark _

SSD
cdmssd.PNG

GPU-Z
gpuz.PNG

Ice Storm 137568
Cloud Gate 28155
Sky Diver 31299
Fire Strike 14007
PCMark 8
home opencl 5025
home 4158
PCMark 10
Celkem 5321
Essentials 8020
Productivity 7741
Creation 6586
Shadow of War 88 FPS
Unigine
Valley Extreme HD 89,8 FPS
Heaven Extreme 112,5 FPS
Výdrž
Film 2:24
Kancelář bez Wi-Fi 2:53

Max-Q kromě nižšího výkonu ale také současně znamená, že hlučnost chlazení se dá držet v rozumných mezích. Notebook v zátěži určitě uslyšíte, nejde ale o nepříjemný svist rušící okolí. V běžném kancelářském režimu je potom počítač zcela tichý. Teplota grafické karty při vysoké zátěži končila na 75 stupních, jádra na procesoru občas dosáhla na 80 stupňů. Při problémech se přitom k ventilátorům dokážete dostat a případný prach vyfouknout.

Zephyr06.JPGZephyr07.JPGZephyr08.JPG

Nabídka konektorů žádná překvapení neskrývá. Čtyři tradiční USB 3.0, USB-C s podporou Thunderbolt, HDMI 2.0 a jeden audio konektor. Kvůli tloušťce tu není LAN konektor, ale USB-LAN adaptér najdete v balení.

Zephyr14.JPGZephyr15.JPGZephyr16.JPG
Spodní výklopný plát vám Asus dovolí odšroubovat. Dostanete se tak k ventilátorům pro jejich pohodlnější vyčištění. Tenká žebra ventilátoru ráda lapají prach

Tenké rozměry tu jsou především na chlubení. Broušené víko displeje a ostře řezané rysy vypadají skvěle, hmotnost pod 2,5 kila také láká k přenášení. Moc ale počítejte, že byste pracovali mimo zásuvku. Grafická karta je trvale zapnutá a procesor se neřadí k úsporným, takže i s vypnutou bezdrátovou sítí a ztmaveným displejem vám 50Wh akumulátor zajistí necelé tři hodiny psaní textů. Při hraní odteče energie za necelou hodinu.

Asus Zephyrus tak osloví zejména ty, kteří chtějí to nejlepší na trhu bez ohledu na cenu a současně žádají jistý punc exkluzivity. Tento stroj rozhodně nebude záležitostí pro masy. Existují sice výkonnější notebooky, ale podobně tenkých se stále drtivým výkonem je jak šafránu. Například Acer Triton, který boduje mechanickou herní klávesnicí. Možná ale někoho víc zaujme unikátní rozevírající se dno Asusu Zephyrus.

Diskuze (9) Další článek: Windows dokážou samy mazat smetí z počítače. Vysypou koš a vymažou stažené soubory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,