Asus Zenbook UX303U: je tenký, kovový a sexy, přitom má i grafiku Nvidia

  • Asus nacpal do tenkého stylového notebooku výkonný procesor i grafiku od Nvidie
  • Notebook je přitom mimořádně tichý
  • Dojem z jinak perfektního notebooku kazí zejména lesklý displej a chybějící USB-C

Asus teď na Computexu oslnil novým Zenbookem 3, ale to je zatím nedostupný vrchol nabídky. Nabídka Zenbooků je však širší a elegantní kovový notebook s vysokým výkonem si můžete dopřát už teď. Vyzkoušel jsem jeden takový – Asus Zenbook UX303. Je to notebook, který v tenkém těle nabízí velmi dobrou výbavu včetně externí grafické karty. K dostání je za necelých 28 tisíc korun.

Celé tělo notebooku je kovové a jak už je u Zenbooků tradicí, povrch je matný s vybroušenými kruhy. Základna i víko jsou příkladně pevné, dojem z celkového zpracování je jako u MacBooků od Applu. Konstrukčním nedostatkem je snad jen omezený úhel otevření displeje – na stůl je to ale akorát, ale při práci například na klíně, by se hodilo displej otevřít ještě více.

Asus Zenbook UX303 (11).JPG Asus Zenbook UX303 (31).JPG Asus Zenbook UX303 (51).JPG
První dojem je podobný jako u MacBooků. Notebook je kovově chladivý, pevný a tenký. Asus ale jen nekopíruje a našel si svůj styl.

Displej má úhlopříčku 13,3" a je dotykový. Ovládání dotyky je pohodlné, víko nijak zvlášť nepruží a základna se nepřeklápí. Nevýhodou displeje je lesklý povrch, což u cestovního notebooku není ideální. Vždy si musíte najít koutek, kde eliminujete odlesky, jinak vás budou rušit. Asus nabízí model UX303 i ve verzích s matným displejem, ten ovšem nemá dotyky. Jinak je ale displej perfektní, má technologii IPS, věrné barvy, rozlišení Full HD a jas nastavitelný ve velmi širokém rozsahu.

Asus Zenbook UX303 (21).JPG Asus Zenbook UX303 (111).JPG Asus Zenbook UX303 (41).JPG
Toto je maximální úhel otevření displeje. V době překlápěcích displejů trochu zklamání, občas by se hodilo otevřít i více • konstrukce je každopádně povedená, notebooku neublíží ani nestandardní úchopy • také pant působí, že něco vydrží

Klávesnice potěší podsvícením a příjemným chodem tlačítek. Žádné větší záludnosti v rozložení klávesnice nejsou, až na jednu výjimku, kterou je vypínací tlačítko. To tvoří okrajové tlačítko klávesnice, které není nijak rozlišeno a je tam, kde byste očekávali klávesu Delete.

Pod klávesnicí je touchpad, který zvládá multidoteková gesta a svůj účel odvádí bez problémů. Pokud si ale zvyknete na dotykový displej, moc často ho využívat nebudete.

Asus Zenbook UX303 (71).JPGAsus Zenbook UX303 (81).JPG
Klávesnice má podsvícení a dobře se na ní píše. Za vypínací tlačítko vpravo nahoře namísto klávesy Delete by ale měli inženýři přijít o prémie. Naštěstí se dá ve Windows snadno deaktivovat a v běžné praxi není vlastně potřeba.

Notebook má tloušťku 19 mm a hmotnost 1,5 kg, je to zkrátka příjemně malý počítač vhodný na každodenní přenášení. I při své tloušťce dokáže efektivně uchladit procesor Intel Core i5 a k němu i dedikovanou grafickou kartu. Chlazení je velmi tiché. Při kancelářské práci se ventilátor zpravidla ani neroztočí a ani při větší zátěži o něm většinou nebudete vědět. Jedná se o jeden z nejtišších notebooků s aktivním chlazením.

Asus Zenbook UX303 (131).JPGAsus Zenbook UX303 (101).JPG
Notebook je mimořádně tichý. Vzduch proudí skrze úzké mřížky na zádech a přes schovanou štěrbinu v kloubu.

Procesor je pochopitelně nejnovější generace Skylake a při běžné práci poskytne i své grafické jádro Intel HD520. Technologie Nvidia Optimus si pak ohlídá, kdy už bude vhodné přivolat do akce externí grafiku Nvidia GeFroce 940M. Ta sice nabízí 2 GB paměti, ale jinak je to grafika nižší střední třídy a nelze od ní čekat zázraky. Nejnáročnější nové hry si nezahrajete, ale nejste odkázáni ani na Solitaire, pár let staré hry se slušnými detaily notebook zvládne. Výhoda externí grafiky je znát například ve fotoeditorech, které umí využít jejího výkonu a zrychlí tím zpracování.

Zenbook je dále vybaven 8 GB paměti RAM a úložištěm SSD s kapacitou 256 GB. To není nijak ošizené a nabízí solidní přenosové rychlosti. Celkově se jedná o vyváženou konfiguraci vhodnou na náročnější kancelářskou práci, úpravu fotek či základní střih videa někde v terénu.

Asus Zenbook UX303 (121).JPG Asus Zenbook UX303 (141).JPGAsus Zenbook UX303 (151).JPG
K notebooku dostanete kromě nabíječky i redukce do USB na VGA konektor a síťovku • a také praktický obal

Nabídka konektorů je dostačující. Na pravé straně jsou grafické výstupy zastoupené plnohodnotným HDMI a miniDisplayPortem, dále je tu napájecí konektor, jedno klasické USB 3.0 a kombinovaný audio konektor. Na levé straně jsou pak ještě další dva USB porty a čtečka karet. Zamrzí absence USB typu C. K notebooku jinak dostanete ještě dvě redukce z USB, a to na VGA výstup a síťovku. Bezdrátově se lze k notebooku připojit skrze rychlou dvoupásmovou Wi-Fi standardu ac nebo přes Bluetooth 4.0.

Asus Zenbook UX303 (61).JPG Asus Zenbook UX303 (91).JPG
Nabídka portů je dostatečná, ale v roce 2016 je ostudou chybějící USB-C. Na trh už se dostávají zajímavé docky, monitory a jiné periferie, které by ho využily.

Za zmínku stojí reproduktory, které svým přednesem vynikají nad zaběhlý průměr. Nabídnou plnější zvuk než je u podobných notebooků zvykem, což se hodí například při sledování filmů na cestách.

Naměřili jsme

3D Mark Rychlost SSD
557398726
Fire Strike 1 371
Sky Diver 5 187
Cloud Gate 6 012
Ice Storm 44 205
Ice Storm Extreme 46 699
PC Mark 8
OpenCL 3 170
Standard 2 570
Výdrž
kancelář on-line 6:50
práce offline 10:45

Energii notebooku dodává tříčlánkový akumulátor s kapacitou 50 Wh, který postačuje na cca 7 hodin kancelářské práce na Wi-Fi a 50% nastavením jasu obrazovky.

Asus Zenbook UX303 je dobře vybavený notebook zabalený v elegantním a pevném kovovém těle. Konfigurace zajišťuje svižný chod a externí grafická karta pomůže při náročnějších grafických výpočtech. Sice ne nijak závratně, ale její přínos rozhodně není zanedbatelný. V praxi nejvíce vadí odlesky od lesklého displeje, za zvážení tedy oželet dotyky a zvolit konfiguraci s matným displejem. Jinak nějaké závažné nedostatky tento stroj nemá a nabízí docela dobrý poměr ceny a výkonu.

Asus Zenbook UX303U

  • displej: 13,3", Full HD, IPS, lesklý, dotykový
  • rozměry a hmotnost: 323 × 223 × 19 mm; 1,4 kg
  • procesor: Intel Core i5 6200U
  • grafika: Intel HD520 + Nvidia GeForce 940M (2 GB DDR3)
  • paměť: 8 GB DDR3, 1600 MHz (na desce)
  • úložiště: SSD, 256 GB
  • konektory: 3× USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort, kombinované audio, čtečka SD karet, napájení
  • konektivita: 802.11 a/g/n or 802.11 ac (WiDi), Bluetooth 4.0
  • operační systém: Windows 10 Home
  • cena:
Diskuze (18) Další článek: Startup uBeam sliboval bezdrátové nabíjení na dálku, ale pomocí zvuku to nejspíše nepůjde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,