Notebooky | Asus

Asus Zenbook Pro Duo na vlastní oči: budoucnost podle Asusu patří dvěma velkým displejům

  • Macbook má nad klávesnicí malý touchbar, Asus tam hodil rovnou obří sekundární displej
  • Hlavní obrazovku tvoří nekompromisní 4K OLED panel
  • Uvnitř je Core i9 a RTX 2060

Asus odhalil hlavní vlajkový model notebooku pro letošní rok a něco takového jsme ještě rozhodně neviděli. Nový Asus Zenbook Pro Duo obsahuje hned dva displeje. Tradiční hlavní displej doplňuje další užší nad klávesnicí, který má stejnou šířku a vodorovné rozlišení, jako ten hlavní. 

4K OLED jako hlavní displej

V případě hlavního prémiového modelu s 15,6“ displejem získáte 4K OLED na hlavním displeji a IPS s matnou povrchovou úpravou na sekundárním displeji s rozlišením 3840 × 1100. U něj Asus udává úhlopříčku 14“, ale u takové dlouhé nudle působí podobný údaj zavádějícím dojmem.

IMG_20190527_110705.jpgIMG_20190527_111217.jpgIMG_20190527_110808.jpg
Něco takového jsme ještě neviděli - Asus Zenbook Pro Duo budí zaslouženou pozornost

Z pohledu operačního systému jde o druhý monitor připojený pod ten hlavní. Můžete přesouvat okna, roztáhnout si celou webovou stránku přes oba displeje, nebo na pomocném displeji spustit libovolné aplikace. Oba dva displej jsou dotykové, ten pomocný s povrchovou úpravou matného skleněného touchpadu navíc podporuje ovládání perem.

Asus ale doplnil i sofwarovou nadstavbu pro lepší ovládání těchto dvou displejů. Můžete zde zobrazovat ovládací prvky, používat tuto plochu jako obří touchbar ve stylu Macbooku Pro, zaparkovat tři aplikace vedle sebe a především si uložit rozložení aplikací. Snadno pak výběrem profilu otevřete celou sadu aplikací, které se otevřou na příslušných displejích v zapamatované velikosti.

Hlavní OLED panel se chlubí podporou HDR a 100% pokrytím barevného prostoru DCI-P3. Samozřejmostí je dechberoucí kontrast díky OLED. Protože ten sekundární je tradiční IPS, barevné sladění mezi nimi nebude stoprocentní, takže dolní displej asi nebude vhodný pro odložení referenčního snímku při ladění fotografií. Rozhodně ale využití najde třeba pro časovou osu při střihu videa nebo pro zobrazení malých náhledů fotografií, které následně editujete na hlavním displeji.

RTX 2060 pro rychlou odezvu v obřím rozlišení

Aby se to obří rozlišení dvojice displejů vůbec hýbalo, potřebujete výkon. Asus Zenbook Pro Duo tak obsahuje procesor Core i9 a grafiku RTX 2060. Díky tomu je to použitelné i pro hráče, kteří sekundární displej využijí pro Discord, statistiky, nebo třeba ovládání streamingu.

Klávesnice notebooku pochopitelně nemůže zůstat na svém obvyklém místě, stejně tak se musí posunout touchpad. Asus použil řešení, které už delší domu používá u svých herních notebooků Zephyrus, a klávesnici posunul k přednímu okraji. Touchpad je místo numerického bloku na pravé straně a případně si na něm rozsvítíte tlačítka numerického bloku. Ergonomii trochu pomůže přibalená opěrka pod zápěstí, tu jsme ale fyzicky ještě neviděli. Notebook je kvůli displeji a výkonným komponentům o něco tlustší, ale pořád jde o normálně přenosný počítač.

IMG_20190527_113529.jpgIMG_20190527_113609.jpgIMG_20190527_113632.jpg
Menší Zenbook Duo a větší Zenbook Pro duo

Levnější a menší Zenbook Duo

Kromě hlavního modelu s 4K OLED displejem bude existovat ještě menší a slabší Asus Zenbook Duo s  14“ hlavním displejem, tentokrát už jen ve verzi Full HD a IPS. Naštěstí není tak lesklý jako OLED. Ten doplní menší stejně široký IPS displej opět s rozlišením 1920 na šířku. Tady už najdete jen obyčejnou grafiku MX250, která na náročnější hraní nestačí, ale pro kancelářskou práci na dvou displejích bude určitě tak akorát.

Pocit ze zahnutého OLED v notebooku už dnes

Asus označuje Zenbook Pro Duo jako budoucnost notebooků. A směr je tu více než jasný. Cílem je nabídnout v podobném provedení notebook s ohebným OLED displejem, kde horní i dolní displej bude tvořit jeden souvislý prohnutý panel. Zenbook Pro Duo už dnes ale dokáže nabídnout vyšší produktivitu a nové způsoby ovládání počítače. Než se vyřeší technické problémy pro ohebnou budoucnost, budou připravené aplikace a zákazníci už budou vědět, jak moc jsou dva displeje v notebooku skvělý nápad.

Než si to ale vyzkoušíme, budeme si muset počkat. Zenbook Pro Duo má přijít na trh až ve třetím čtvrtletí za zatím neudanou cenu. Jedno je ale jisté, bude hodně vysoká.

Cestu na Computex 2019 hradí společnost Asus

Diskuze (15) Další článek: Umělec draží nejzavirovanější počítač na světě. Nabídka překonala milion dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,