Asus X202E: kov a dotyky za rozumnou cenu [preview]

Windows 8 jsou koncipovány pro dotykové displeje, které jsou však obvykle výsadou dražších notebooků. Asus jde trhu naproti a díky němu nemusíte za dotykový notebook zaplatit mnoho.

Video:

 

Asus je známý tím, že i u levnějších notebooků rád používá kov, což jej odlišuje od většinové plastové konkurence. Nyní přidává ještě jednu specialitu, kterou je kapacitní dotykový displej, ideální pro Windows 8. Uzivatelé si tak mohou vychutnat plnohodnotnou práci s tímto operačním systémem, aniž by jim nákup počítače dramaticky zasáhl do rozpočtu.

Asus
Asus VivoBook X202E (označovaný také jako S200) je levný a kvalitně provedený dotykový notebook s Windows 8

Kov najdete na víku displeje a na základně, celá konstrukce je díky tomu pevná a odolná. Napomáhají tomu také malé rozměry dané použitím displeje s úhlopříčkou 11,6" a rozlišením 1 366 × 768 bodů. Displej je dobře chráněn, vnější tlak se viditelnĕ projeví jen v jeho horní části. Zevnitř je na displeji tvrzené krycí sklo, po kterém prst dobře klouže, zvyknout si musíte jen na častější čištění otisků prstů, na které u notebooků nejsme zvyklí.

Klávesnice zpočátku působí plastovým dojmem, za několik desítek minut už to ale nebudete vnímat a budete si užívat ideální výšku kláves a jejich vhodné rozložení. Touchpad také nepatří na špici, ale pouze kvůli tužším tlačítkům, jejichž stisk vyžaduje více síly. Samotné snímání je bez jediné chybičky.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Mezi největší lákadla nového Asusu patří kovový povrch šasi, poměrně dobrá klávesnice a dotykový displej, vhodný pro Windows 8

Pochvalu si zaslouží reproduktory, které i přes malé rozměry hrají výbornĕ a dostatečnĕ nahlas. Ideální je ale zvuk pouze při položení notebooku na pevnou podložku. Hodnotit výdrž baterie, hlučnost nebo zahřívání je ještě brzy, testovaný hardware není finální, a tak si budeme muset na plnohodnotnou recenzi ještě nějaký čas počkat. Asus X202E už se ale začíná objevovat v cenících e-shopů, kde za cenu okolo 13 tisíc nabízí výbavu s Intel Core i3, 4 GB paměti a 500GB diskem. V kombinaci s kovovým šasi a dotykovým displejem půjde bezesporu o zajímavý kup.

K testu zapůjčil:

CZClogo.png

Technické parametry

  • Displej: 11,6" (1 366 × 768), lesklý, LED
  • Procesor: Intel Core i3-3217U, 1,8 GHz
  • Grafický čip: Intel HD Graphics 4000
  • Operační paměť: 4 GB DDR3 (1 333 MHz)
  • Pevný disk: 500 GB, 5 400 ot./min.
  • Výbava: WiFi 802.11 b/g/n, 1× USB 3.0, 2× USB 2.0, webkamera, D-Sub, RJ-45, HDMI, čtečka paměťových karet
  • Rozměry, hmotnost: 30,3 × 2,2 × 19,9 cm, 1,38 kg
  • Systém: Windows 8, 64bit
  • Cena:
Diskuze (32) Další článek: Asus VivoBook: hliníkový neultrabook s AMD a Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,