Notebooky | Asus

Asus věří, že potřebujete výkon. I do tenkých lehkých notebooků dává ty nejvýkonnější verze procesorů Intel

Co je pro vás nejdůležitější při výběru notebooku, kromě samozřejmé ceny? Výkon? Výdrž na baterii? Displej nebo snad kvalita těla? Přesně v tomto pořadí to vyšlo v celosvětovém průzkumu společnosti Kantar, tedy s požadavkem výkonu na prvním místě.

Proto se Asus s letošní 12. generací procesorů Intel rozhodl k zajímavému kroku. Místo obvyklých procesorů pro tenké lehké notebooky nasadí i do těchto drobných strojů procesory původně určené pro herní a výkonné profesionální notebooky. Ty, které známe s koncovkou H.

Aby se v tom Intel vyznal...

Značení procesorů Intel je ale stále častěji zamotané a v té jeho písmenkové polívce se těžko vyznáte. Kromě procesorů s koncovkou U a H v 12. generaci přijde  i koncovka P, která bude označovat procesory mezi úspornými U a výkonnějšími H. A aby toho nebylo málo, k typizovanému označení procesoru, například Core i7-12700H ještě přísluší informace o maximálním odběru - H45 - tedy procesor kategorie H s výkonem 45W.

3e613481-6d28-11ec-9fdd-cecdb19ada4d.jpgimage.png image.png
Přehled procesorů Intel řady H, P a U

Základní procesory U mají typizovanou spotřebu až 15W, nová řada P až 28W a v noteboocích nejvýkonnější řada H až 45W. 

Výkon provázaný se spotřebou

Samozřejmě také vyšší odběr energie snižuje celkovou výdrž, ale tady přichází ke slovu 12. generace Intelu s úspornými jádry. Procesor řady H tak dokáže poskytnout plný vysoký výkon, když je potřeba, současně ale během úsporné činnosti, jako je přehrávání videa, procházení webových stránek nebo práce v aplikacích Office, dokáže svou spotřebu snížit téměř na hladinu méně výkonné řady. 

image.png
Asus na stejném notebooku s různě výkonnými procesory změřil velmi podobnou výdrž

Dřív bych vám vřele nedoporučil uvažovat o extravýkonném notebooku, když plánujete časté používání bez dosahu zásuvky. 12. generace Intelu ale na tom leccos mění a jeden notebook dokáže zastat roli výkonné mašiny v zásuvce i úsporného psacího stroje bez zásuvky. 

Jak se to dá uchladit?

Každý výrobce se musí rozhodnout, jaký procesor dokáže v rámci svého návrhu notebooku uchladit a neomezovat v dostupném výkonu. Může dát sice 45W procesor do tenkého notebooku, ale když jej neuchladí, procesor si sám sníží výkon a vy jen zbytečně připlácíte za hezká písmenka v parametrech.

Mnoho výrobců ale už dlouho pracuje na tenkých herních noteboocích. Magickou hranici dvou centimetrů tloušťky už někteří dokážou překonat a odtud už není daleko k normálním notebookům, bez výkonných grafických karet.

Asus tak i v případě Zenbooků a levnějších Vivobooků použije technologie původně vyvinuté pro drahé herní notebooky Zephyrus. Tekutý kov místo teplovodivé pasty na chladiči, dvojité heat pipe pro lepší odvod tepla nebo případně vapor chamber u těch nejdražších strojů a tenké ventilátory s upravenými motory pro vyšší tlak vzduchu a vyfukující dvěma směry. 

image.png
Tenké provedení si žádá inovativní chlazení

Vapor chamber můžete brát jako extrémně širokou heat pipe pokrývající větší plochu základní desky. Klasická heat pipe měří na tloušťku 2 mm, vaper chamber jen 1,5 mm, protože výšku nahradí plochou. 

To vše, aby dokázal uchladit 45W procesor i v nenápadném tenkém těle. Takto dimenzované chlazení navíc v době, kdy nejedete na plný výkon procesoru, poskytne chladnější tělo notebooku a nižší, tedy tišší otáčky ventilátorů, které nemusí tolik zápasit s odvodem tepla.

Od drahých po levnější

Je jasné, že ty největší technologické vychytávky se nejprve objeví v drahých prémiových noteboocích. Asus ale chce zopakovat krok s OLED displeji, které už můžete sehnat v noteboocích pod dvacet tisíc. Výkonné procesory kategorie H tak chce dostat i do levnějších modelových řad.

20220628_125907.jpg20220628_125929.jpg20220628_125936.jpg
Zenbook Pro 16X zaujme výklopnou klávesnicí a obřím touchpadem
20220628_125952.jpg20220628_130026.jpg

Jasným premiantem bude drahý Zenbook Pro 16X s výklopnou klávesnicí a chlazením pomocí 3D vapor chamber. Označení 3D tu znamená zvlnění konstrukce podle výšky chlazených čipů na základní desce. 

Zenbook Pro 14 Duo OLED s procesorem Core i7-12700H jsme vám už představili dříve včetně testů výkonu.

Možná zajímavější ale budou výkonné procesory v levnější řadě Vivobook. Dostanou je tenký Vivobook S, vybavený Vivobook X i dostupný a výkonný Vivobook Pro. U všech Vivobooků v úhlopříčkách od 14 do 16 palců.

image.png
Celková struktura nabídky Asusu v neherní kategorii notebooků
s výkonnými procesory řady H

Samozřejmě to neznamená, že Asus použije jen tyto výkonné procesory. Nadále se setkáme s úspornějšími čipy (například Core i5-1250P s maximální spotřebou 28 W) a je také zajímavé, že často ty úspornější čipy budou i v modelech, které jsou dimenzované na mnohem výkonnější verze. s nepatrně nižším výkonem získáte lepší chlazení a tak i nižší hlučnost v zátěži.

Konečně na trh začínají přicházet notebooky s 12. generací a jsme hodně zvědaví na nové rozložení výkonu u jednotlivých variant. Ale nadále platí - aktuální výprodej notebooků s 11. generací mnohé netrpělivé zájemce dokáže zlomit. Ceny za stále výborný výkon minulé generace vypadají lákavě. 

Diskuze (34) Další článek: Týden Živě: Jak ochránit mobil, jak souhlasit se sexem a jak surfovat v letadle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,