Asus Vento 3600: počítačová skříň, jakou jste ještě neviděli

Bláznivých počítačových skříní běhá po světě už pořádná tlupa. Řada z nich jsou ale unikátní kusy v jediném provedení, které si sotva můžete koupit. Nová skříň Asus Vento 3600 je snem každého pařana, který se chce odlišit. Vypadá zcela jinak, než jste zvyklí, přitom díky klasickému vnitřnímu uspořádání neskrývá žádné velké překvapení při montáži.

V rámci připravovaného testu herních a kancelářských počítačových sestav, který si budete moci přečíst v časopisu Computer číslo 24/04, k nám do redakce nyní proudí spousta zajímavých počítačů. Nicméně po stránce vnějšího provedení z nich zcela jistě vybočuje počítač firmy Levi v nové, teprve před pár dny představené skříni Asus Vento 3600.

Nebudu se nyní věnovat vnitřní výbavě, kvalitní grafické kartě či výkonnému procesoru. Ke všem informacím o výkonu sestavy se dostanete v chystaném čísle časopisu Computer. Nemohl jsem ale odolat, abych vám nenabídl několik pohledů na tuto zcela jistě mimořádnou skříň.

Asus Vento 3600 je velký, a když velký, tak opravdu hodně. Zaoblené modré (případně červené nebo zelené) cosi, co jen vzdáleně připomíná počítač, totiž ukrývá tradiční železnou kostru miditower. Vše plastové okolo jen vytváří aerodynamickou siluetu a logicky tak bude vše ještě o pár centimetrů větší než běžná skříň.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Něco takového se opravdu jen tak nevidí, tato počítačová skříň je zajímavá ze všech stran

Specialit je na této skříni více, nejčastěji ale budete využívat nahoru výklopný kryt mechanik. Po stisknutí tlačítka vyskočí rychle nahoru a odkryje přístup ke čtyřem 5,25palcovým a jedné 3,5palcové pozici. Celý trik s otevíráním vypadá velmi efektně, horší je to se zavíráním. Nejde to tak snadno jako otevírání a je nutné více přitlačit.

Na přední straně je dole na skříni efektní rozšíření, které skrývá jakési žábry - průhledné plastové listy, které modrým svitem indikují aktivitu pevného disku. Mezi těmito vstupními otvory jsou pak čelní konektory, klasicky USB a audio.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Stačí otočit kolečkem na boku a boční strana se povysune, pak můžete klidně oddělat zadní plastovou mřížku. všimněte si plastového tunelu, který z boku přivádí vzduch nad chladič procesoru

Celá skříň jde rozdělat bez použití šroubováku. Otočí se kolečkem na boku a vysune se celá boční strana. Ta obsahuje otvor s plastovým tunelem vedoucím přímo nad procesor pro optimální přívod vzduchu. Také na zadní straně je plastový díl pro vnější efekt. Nebrání sice v přístupu ke konektorům, ale pokud počítač nikdo neuvidí zezadu, je tam zhola zbytečný.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Přední strana nabízí efektní nasávací otvory s modře světélkujícími listy • stylové je i označení skříně na boku • uvnitř je to zcela normální počítač. Všimněte si, že spodní blok s pevným diskem nejde vysunout do boku - brání mu přední plastový kryt

Když odděláte takto bok a zadní kryt, rázem vidíte, že uvnitř je zcela standardní počítačová skříň. Její výhodou je maximální snaha o bezšroubkové řešení. Přídavné karty se tak jen zacvakují plastovými západkami, mechaniky a disky jsou na vozících. Vše by mělo jít snadno rozebrat.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Přídavné karty jsou chyceny jen plastovými západkami, zde šroubky potřebovat nebudete. Ve skříni byl navíc čirý 12cm větrák na zadní straně • s otevřenými dvířky je vidět bohatý prostor pro mechaniky

Pokud ale budete chtít přistupovat k diskům i z druhé strany počítače, bude nutné již vzít do ruky šroubovák. Kryt na pravé straně je již uchycen tradičními šroubky. Podobně nepůjde moc vytáhnout spodní šachta na pevné disky, jejímu vysunutí bokem brání přední čelo skříně. Skříň je ale ostatně určena především k efektní prezentaci osobnosti majitele než k co nejjednoduššímu zaplnění komponentami. Při počáteční instalaci tak zřejmě skříň zcela odstrojíte na holou ocelovou dřeň, teprve poté připevníte spojlery.

Skříň Asus Vento 3600, kterou jsme si mohli osahat, trpěla několika drobnostmi: horším zavíráním předních dvířek případně nutností vyvinout při zavírání bočního krytu větší sílu. Zcela přesvědčivě ale upoutala každého, kdo ji naživo uviděl. Je to skutečně impozantní kus designu. Pochopitelně její cena není nejnižší, koncová 4 700 Kč bez zdroje ale zato s DPH je prostě na úrovni exkluzivních řešení. Na druhou stranu však máte jistotu, že ji nebude mít jen tak kdekdo.

Diskuze (26) Další článek: HP bude mít regionální centrálu v České republice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,