Asus V7700: nenasytná grafika

V dubnu bylo na trh uvedeno několik zajímavých grafických karet. Z nich jsou u nás dostupné zatím pouze ty s čipsetem GeForce 2 GTS. K recenzi jsme získali kartu s 32 MB paměti od společnosti ASUStek.
Petr Broža: V dubnu bylo na trh uvedeno několik zajímavých grafických karet. Z nich jsou u nás dostupné zatím pouze ty s čipsetem GeForce 2 GTS. K recenzi jsme získali kartu s 32 MB paměti od společnosti ASUStek.

Čísla hovoří jasně. Zatímco kanadská společnost ATI má největší podíl na trhu s grafickými kartami, společnost 3dfx je ve ztrátě. Na druhém místě, hned za ATI, je společnost nVidia. Její čip GeForce 256 byl prvním ryze herním kouskem, kterým přenesla část výpočtu trojrozměrné scény z procesoru na grafický čip. Aniž se však stačil ohřát na trhu, je tu už další čip – GeForce 2 GTS, dříve označovaný kódovým názvem NV 15.

FSAA: pro menší monitory
Co všechno hráčům GeForce 2 GTS nabízí? Kromě zvýšeného výkonu vykreslování má GeForce 2 GTS také několik zajímavých novinek. Jedná se například o celoobrazovkové vyhlazování trojrozměrné scény (FSAA). Obrázek je vykreslen ve dvojnásobném rozlišení, než je nastaveno grafickou kartou, a poté zmenšen do správných rozměrů. Zároveň je provedeno vyhlazení ostrých hran a neplynulých přechodů. Vyhlazování se hodí zejména tehdy, hrajete-li na malém monitoru nebo na televizi a nechcete se dívat na zubaté hrany.

Stíny na pixelu
Zajímavou možností je stínování objektů na úrovni jediného pixelu (o to se stará jednotka NSR, nVidia Shading Rasterizer). Dosavadní karty uměly stínovat pouze na úrovni trojúhelníku, takže je stínování o něco jemnější. Jednotka NSR také umí některé další „vedlejší“ efekty, jako jsou barevná mlha, osvětlení na úrovni pixelu nebo bump-mapping (zvrásnění povrchu „prostorovou“ texturou).

Až osm pochodní
Čip umí také osvětlovat až osmi světly, nechybí ani podpora environmental bump-mappingu (tím se donedávna mohl chlubit jen Matrox G400), komprese textur DXTC a S3TC. Stejně jako Voodoo 5 umí GF 2 GTS také rozostření pohybu (Motion Blur) a funkci Depth of Field. Jejich podporu má už DirectX 8 (vyjde zhruba v době, kdy čtete toto číslo Computeru).

Byla také vylepšena podpora DVD o druhou generaci kompenzace pohybu a přehrávání na HDTV až do rozlišení 1 920 × 1 080. Dnes už je samozřejmostí i podpora TMDS, tedy digitálního výstupu na panely LCD, popř. další digitální zařízení (kamera apod.). Tento výstup však testovaný ASUS V7700 ve verzi Pure neměl.

Výkon roste
A výkon v současných aplikacích? Inu, vzrostl, i když ne tak drasticky. S rostoucím rozlišením neklesá počet snímků tolik jako u GeForce 256 DDR. Současná technologie bohužel nedovoluje použít rychlejší paměti, aniž by se výrazně zvýšila cena, takže je znát použití „pomalých“ pamětí DDR SGRAM.

Na výkonu se rovněž podepisuje procesor: Pentium III 600 MHz je pro grafiku takového kalibru poněkud málo.

GeForce 2 není pro každého
V současnosti je GeForce 2 GTS nejrychlejší herní kartou na trhu. Než se objeví ATI Radeon 256, budou karty s tímto čipem kralovat. Voodoo5 kvůli absenci T&L nemá takový výkon ve hrách podporujících T&L (zatím jich není moc, přicházejí však další) a o Matroxu G450 se už ví, že na metu nejvyšší nedosáhne. Takže pokud se vám zdá, že máte dost peněz a chcete mít v počítači to nejlepší, co můžete mít, zkuste právě ASUS V7700.

Depth of field – funkce, která umožňuje zaměřit se na určitý detail scény, přičemž okolí bude potlačeno, tj. jakoby rozostřeno. Obraz už nebude tak umělý a bude se více blížit skutečnosti.
Rozostření pohybu (motion blur) – odstraňuje tzv. časový aliasing, který se projevuje na pohybujících se objektech (pohyb je trhaný a objekty mohou mírně měnit svoji velikost).
Environmental bump-mapping – umí pokrýt povrch objektu zvrásněnou texturou a nechat na ni odrážet okolí. Příkladem může být např. vlnící se hladina s odrazem pobřeží.
ASUS V6800 Pure 64 MB 16 530 Kč
Asus V7700 14 630 Kč
ATI Rage Fury MAXX 64 MB 8 990 Kč
grafická karta
ASUS V7700
Zdroj: AT Computers, Ostrava
Telefon: (069) 62 53 11 1
Cena: 14 630 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: provedení Pure, grafický čip nVidia GeForce 2 GTS, 32 MB paměti, v balení manuál, instalační cédéčko, hry Rollcage a Drakan, cédéčko s demo hrami, přehrávač ASUS DVD 2000

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (1) Další článek: Ruština ve výkresech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,