ASUS Terminator T2-R: lepší obraz v barebonu

S malými počítači, které v sobě obsahují vše, co vaše domácí pracovní stanice, se poslední dobou roztrhl pytel. Tento druh tzv. barebone počítačů se stává velkou konkurencí jejich větším kolegům, především svými rozměry a výkonností v náročnějších aplikacích. Grafické aplikace, jako jsou hry, vyžadují dobrou grafickou kartu. Nový ASUS Terminator T2-R ve verzi standard se může pochlubit integrovanou grafickou kartou ATI 9100 IGP.

Konektorů jako šafránu

Klady a zápory
 +  grafický čip Radeon 9100 IGP
+ zvukový kodek AD1888
+ cena
- krytky 5,25" pozic
- chybí FireWire
- chybí řadič SATA

Klikni pro větší obrázek.Těmto skladnějším počítačům vévodí většinou tmavé skříně. Testovaný model je jednou z výjimek, protože je kromě přední masky v bílém provedení. Za čelním panelem ve světle modrém provedení jsou ukryty ostatní zařízení a výstupy. Pod horní kryty se dají zabudovat dvě CD nebo DVD mechaniky. Přístup k nim zajišťuje stříbrné tlačítko, které po stisku spustí otevírání mechanik. Tento systém je vhodný pro uživatele, kterým nejsou příjemné různobarevné mechaniky kazící celkový vzhled. Pokud byste ale chtěli využít i jiné možnosti mechanik, jako je poslech hudby, nebo do těchto pozic zabudovat jiný doplněk, budou vám tyto krytky vadit.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Vedle těchto pozic jsou dvířka ukrývající disketovou mechaniku. Na čelním panelu jsou jedinými viditelnými prvky tlačítko pro zapínání a informační LED diody. V dolní části lze pod dvířky nalézt dva USB konektory, SPDIF a dva konektory pro připojení mikrofonu a sluchátek. Jelikož se jedná pouze o verzi Standard, nečekejte zde žádný displej s přehrávačem, ani čtečky paměťových karet, jak je tomu zvykem u jiných výrobců. Za tyto doplňky si musíte připlatit a zakoupit verzi Deluxe. Ostatní konektory výrobce umístil do zadní části, kde jsou další dva konektory USB, paralelní i sériový port a vše, co má pořádný počítač mít. Bohužel chybí televizní výstup. Co mě ale překvapilo, je chybějící rozhraní FireWire, ať již vpředu nebo vzadu. V dnešní době, kdy je toto rozhraní hojně využíváno v multimediálních zařízeních, je to poměrně velký nedostatek.

Hráčský ráj

Není to žádný Terminátor, ale hráče potěší
Testovací sestava
 
Procesor: Intel P4 3,2 GHz, 800 MHz FSB
Paměť: 2× 512 MB DDR400 Samsung
Pevný disk: Seagate Barracuda IV 80GB, 7200ot./min
Operační systém: Windows XP
Uvnitř najdete kvalitní základní desku, která podporuje procesory firmy Intel a má předpoklady pro dobrý výkon. K ní lze připojit jeden pevný disk na rozhraní UltraATA. Díky použité čipové sadě zde nenajdete rozhraní SATA. Mnohé uživatele však potěším tím, že na desce je integrovaná grafická karta ATI Radeon 9100 IGP. Jde o grafiku založenou na Radeonu 9200, která však používá pouze dvě vykreslovací pipeline a jako první integrovaná karta používá i pixel shader. Abyste její výkon správně využili, musíte desku osadit dvěma paměťovými moduly, protože čipová sada obsahuje dvoukanálový řadič paměti. Pokud desku osadíte externí grafickou kartou, tak se integrovaný Radeon nevypne, což se pozitivně projeví na grafickém výkonu. Lze využít i tzv. TripleHead, což je možnost připojit až tři monitory. Při použití nových ovladačů ATI Catalyst 4.5 byl grafický výkon velmi dobrý.

Rozmístění slotů a komponent je dobré. O přívod vzduchu se stará zadní větrák, který při práci neruší a zajišťuje dostatečné ochlazení. Při kompletním sestavování vám poradí uživatelská příručka, která je k modelu T2-R Standard dodávána pouze v anglickém jazyce. Neznalý tohoto jazyka nemusí být zklamán, protože ilustrace postačí. S příručkou je k počítači dodáváno i cédéčko s ovladači a programovými doplňky, šroubky pro upevnění CD nebo DVD mechanik a napájecí kabel.

Celkově je tento barebone počítač od firmy ASUS určen především pro nenáročné uživatele, ale díky své integrované kartě je dobrou volbou nejen pro milovníky grafiky. Pominu-li přednost v grafické kartě, jde o velmi ochuzenou verzi barebone počítače, který si ale své místo mezi uživateli najde i díky svému cenovému zařazení.

AsusTerminator T2-R Standard
produkt barebone počítač
zdroj Levi International, Brno
kontakt 531 011 911
cena 6 552 Kč
záruka 2 roky
Cenová osa (Kč včetně DPH) AOpen XC Cube EZ65 black 9 860 Kč
MSI Mega 651 7 259 Kč
ASUS Terminator T2-R Standard 6 552 Kč
Parametry
základní deska P4R8T
čipová sada ATI RS300/IXP200
AGP/PCI 1/1
patice Socket 478
podporované procesory Intel Pentium 4/Celeron (Northwood/Prescott)
počet patic pro paměti 2
maximální velikost paměti 2 GB DDR 400
integrované komponenty grafický čip ATI 9100, šestikanálový zvukový čip AD1888,
10/100Mb/s síťová karta Realtek RTL 8201BL
rozměry skříně (v × š × h) 310 × 190 × 300 mm
materiál hliník
počet pozic 1× 3,5", 2× 5,25"
příslušenství CD s ovladači, instalační příručka, manuál k desce,
šroubky k uchycení mechanik
Naměřili jsme
PCMark02 CPU/Memory 7 572/8 251
3DMark2001 SE
(1 024 × 768 × 32 b)
5 805
3DMark2003
(1 024 × 768 × 32 b)
879
AquaMark3 Total/CPU 11 095/9 432

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer a čerpá z čísla 13-14/04.

Související v Katalogu produktů:
Základní desky
Procesory
Pevné disky
Grafické karty

Diskuze (2) Další článek: SP2 nebude kolidovat s nainstalovaným antivirem nebo firewallem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,