Klávesnice | Asus

Asus si vyrábí vlastní mechanické spínače. Klávesnice ROG Strix Scope RX se nebude viklat

Asus je další z předních firem, která opouští technologii Cherry MX a začne si vyrábět vlastní mechaniku. Tchajwanská společnost představila spínače ROG RX Red Optical Mechanical a spolu s nimi novou klávesnici ROG Strix Scope RX.

Výrobce nekopíruje zažité vzory, ale jako první vsadil na duté dříky, u nichž klávesy nedrží na jednom centrálním místě, ale uchycují se ve čtyřech rozích. To spolu s integrovaným nůžkovým stabilizátorem zajistí, že se klávesy nebudou viklat a že je půjde stisknout snadno, ať už zatlačíte na jejich střed, či některý z rohů. Navrch pak tato konstrukce plně propouští světlo, takže LEDky nesvítí jen kolmo nahoru, ale rozzáří i boky kláves, kde budou alternativní popisky.

Spínače mají lineární průběh a jsou opticko-mechanické. Při sepnutí se tak nespojují fyzické kontakty, ale dojde k přerušení infračerveného světla. Díky tomu mají být reakce rychlejší (1 ms) a klávesy odolnější (až 100 milionů stisků). Podle výrobce mají celkovou dráhu 4 mm, aktuační bod je už při 1,5 mm.

Samotná klávesnice má velmi jednoduchý design bez multimediálních tlačítek či jiných nadstandardních prvků. Disponuje RGB podsvícením, je vodě- a prachuodolná dle normy IP56 a plně programovatelná s vlastní pamětí a možností ukládat nastavení do pěti profilů. K PC se připojuje pomocí USB 2.0, nechybí ani průchozí konektor pro další periferie.

Cenu ani přesnou dostupnost Asusu ROG Strix Scope RX zatím neznáme.

Diskuze (11) Další článek: Nejspolehlivější manažerské auto je Tesla Model 3, druhá je benzínová Škoda Superb, tvrdí britský průzkum

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,