Asus | Monitory

Asus ROG Strix XG27VQ: pořádný herní monitor pod 12 tisíc. S jedinou slabinou

  • Asus kombinuje v levném monitoru vlastností dražších modelů
  • Nechybí zahnutý panel, úhlopříčka 27 palců, 144 Hz a panel typu VA
  • Jedinou slabinou je rozlišení - 1 920 × 1 080

Asus se svým zahnutým monitorem ROG Strix XG27VQ zaplňuje v kategorii herních monitorů významnou díru na trhu – rychlý monitor s pořádným panelem totiž žádný z výrobců zatím v nabídce kolem desíti tisíc nemá. Většinou jde buď o kombinaci TN panelu a frekvence 144 Hz nebo IPS a tradičního 60Hz panelu. Asus zkombinoval vysokou frekvenci a zahnutý panel typu VA; navíc k tomu přidal i podporu pro FreeSync. Doporučenou cenou je potom 350 dolarů, což by i v našich e-shopech mohlo znamenat cenu pod či těsně nad hranicí 10 tisíc korun.

Zahnutých 27"

Velkým lákadlem může být nejen vysoká frekvence zobrazovacího panelu, ale také jeho zahnutí s poloměrem 1,8 metru. To začíná dávat smysl právě kolem této úhlopříčky. V kategorii herních monitorů zatím najdeme pouze jednu zahnutou sedmadvacítku – Acer XZ271. Tady jde ale o výše zmíněnou kombinaci TN a 144 Hz, která může mnoho hráčů odradit právě použitou zobrazovací technologií. Na druhou stranu je ale herní kategorie jediným oborem, kde jsme ochotni TN tolerovat díky nejlepším odezvám – to se však týká pouze nejnáročnějších hráčů FPS žánru.

Bohužel i ve specifikacích ROG Strix XG27VQ najdeme jeden podstatný zádrhel – rozlišení. Bohužel zde nenajdeme ideál pro 27", tedy 2 560 × 1 440, ale pouze tradiční Full HD. To už bychom však za deset tisíc chtěli moc. Monitor je tak ryze herní – kombinace 1 920 × 1 080 na sedmadvaceti palcích má k pracovnímu panelu daleko.

Vlastnosti jako jas, kontrast nebo odezva nepřekvapí, jde o standard panelů typu VA. Maximální kontrast je tedy 3 000:1 a jas 300 cd/m2. Odezva při přechodu šedá-šedá je 4 ms.

FreeSync a 144 Hz

Pokud odhlédneme od nízkého rozlišení, pak v dalších parametrech zaujme jak rychlý panel s frekvencí 144 Hz, tak podpora FreeSync. Ta je určena pro synchronizaci snímkových frekvencí na výstupu grafické karty od AMD a samotném panelu. Nejlevnější monitory s touto funkcí začínají kolem částky osmi tisíc korun; na rozdíl od modelů s G-Sync pro grafiky Nvidie, které se nejlevněji dají pořídit od patnácti tisíc. FreeSync u monitoru Asus pracuje v rozmezí 48 Hz až 140 Hz.

Asus se rovněž zmiňuje o vlastnosti ELMB (Extreme Low Motion Blur), která by se měla postarat o snížení rozmazání při rychlých pohybech. U dalších značek tuhle funkci známe pod názvy jako LightBoost, ULMB (Nvidia), Dynamic Accuracy (BenQ) nebo MotionFlow Impuse. Ve většině případů se však jedná o stejnou funkčnost, při které je využito přesně synchronizace blikajícího podsvícení se zobrazovací frekvencí panelu. Jednoduše řečeno je pixel podsvícen až po jeho kompletním prokreslení.

Mezi konektory nechybí HDMI 1.4, Display Port 1.2, DVI-D a audio výstup. Nezapomnělo se ani na podsvícení pomocí RGB diod a dobrou stavitelnost. Monitor lze natočit, naklopit a nastavit i jeho výšku.

Prozatím známe pouze cenu platnou pro americký trh, tedy 350 dolarů. Dostupnost ani cenu na českém trh zatím potvrzenou nemáme, hranici desíti tisíc by však neměl monitor překročit nijak výrazně.

Aktualizováno: Cena pro český trh je nastavena na 11 999 korun.

Diskuze (4) Další článek: Americké transportní vrtulníky Chinook dostanou nové svaly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,