ASUS P4B266 - stane se i845D novým BX čipsetem?

Prosím Vás, dejte mi ten televizor s plochou obrazovkou - viděl jsem je ve vaši reklamě... - Samozřejmě pane! Tady je skvělý model od Finluxu, umí i 100Hz, má obraz v obraze... A kolik stojí? - No nedivte se, je to nová technologie... 50 000Kč. ...??? A něco levnějšího nemáte? - To víte - je to novinka, nemáme. Nechápu co se Vám to nelíbí - je to skvělá technologie...  (po delší době) Halóó.. pane, kde jste, haló! Jste ještě tu? - mám pro vás dobrou zprávu: už máme něco levnějšího! Máte zájem?

Dříve poměrně strohé (byť červené) krabice společnosti ASUStek jsou již evidentně (a naštěstí) pryč. Řada P4B266 je dokonce "kustomizována" a tak se na obalu můžeme dočíst některé "fíčůrky" této základní desky (všechny vysvětlíme dále): Intel845D Chipset DDR solution, USB 2.0, ASUS POST Reporter, ASUS MyLogo, ASUS EZ Plug...

Nebudu Vás zatěžovat podrobným popisem obsahu krabice - až na konzoli se čtyřmi porty USB 2.0 a užitečnou samolepku s popisem základní desky zde není nic zvlášť extra (tím se rozumí, že zde nic nechybí ani nepřebývá: deska, kabely IDE a FDD, perfektní anglický manuál, CD s ovládači a utilitami ani samolepka "Powered by ASUS"..).

ASUS P4B266

Platforma: Intel® Socket 478
Kompatibilita: Intel® Pentium® 4, mPGA,
jádro Wilamette (256kB cache) i Northwood (512kB)
Ext. frekvence CPU: 100 / 400MHz quad pumped


Čipová sada / Northbridge:
i82845 B-stepping
Southbridge: i82801BA (ICH2)

Paměti:
DDR SDRAM PC1600, PC2100, max. 2GB

DIMM sloty: 3, 184-pin DDR SDRAM DIMM
AGP slot: 1, režim AGP 1X až 4X, v2.0
PCI sloty: 6
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 1
USB: 6 (2x USB 1.1, 4x USB 2.0)
Kanály ATA:
2 UltraATA/100


Integrovaný zvuk:
PCI CMI 8738 - výstup 2, 4, 5.1ch
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění:  nastavení napětí CPU, změna FSB (100 - 150 po 1MHz) a multiplikátoru.
Speciality: čtečka Smart IO, POST reporter, USB 2.0, MyLogo, EZ Plug, Hardware Monitoring

Výrobce: ASUStek
Hlavní dodavatelé v ČR: ATcomputers

Co je na palubě...

Osazení základní desky je ASUS-ácké tj. precizní a čisté. Základní deska je velikosti ATX a má dvě řady montážních otvorů (ve srovnání s "třířadovými" deskami Full-size ATX je o 2cm užší..).

Rozmístění součástí a konektorů je logické a přehledné - při montáži nebudete tedy nuceni k žádné "kabelové ekvilibristice". Musím pochválit fakt, že i na této desce je přítomna poměrně velká svítívá LED dioda informující o přítomnosti napájecího napětí. To je často přítomno i tehdy, kdy je systém v relativním klidu - napětí na sběrnici zase nesvědčí odpojování či připojování modulů pamětí či karet AGP / PCI (díky neexistenci této diody jsme v redakci již jednu "grafárnu" dočista odvařili).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,