Notebooky | Asus | Computex 2017

Asus má nové Zenbooky a Vivobooky. Vsází na tenká těla a vysoký výkon

  • Asus má nové notebooky v kategorii high-endu i střední třídy
  • Vsází na kombinaci tenkých konstrukcí a vysokého výkonu
  • Do stroje pod 25 tisíc dostal 4K displej a výkonné procesory

Asus to myslí s tenkými notebooky opravdu vážně – do nejvýkonnějšího modelu s procesorem Core i7 dokázal vměstnat i dedikovanou grafiku při celkové tloušťce 19 mm. Navíc přidal do nabídky i další rovněž velmi tenký překlápěcí Zenbook a levnější stroje Vivobook. Prezentací zahájil konferenci Computex, která se tento týden koná v Tchaj-peji.

Zenbook Pro: Výkon v miniaturním šasi

Přímo proti Macbookům Pro staví Asus svůj nejvýkonnější model Zenbook Pro, který má konkurovat nejen jménem, ale především výkonem. Pozadu nicméně nezůstávají ani parametry displeje – Asus zvolil tradiční 4K na úhlopříčce 15,6 palců s podporou dotyků.

Důležitější jsou však parametry samotných komponent – do notebooku totiž lze nakonfigurovat procesor Intel Core i7-7700HQ v kombinaci s dedikovanou grafikou GTX 1050 Ti od Nvidie. Tahle dvojice zajistí pohodlnou práci i v náročnějším softwaru a zároveň občasné hraní.

Maximální kapacitou operační paměti je 16 GB a interní úložiště pro data může mít kapacitu až 1 TB. Výrobce udává maximální výdrž 14 hodin a nechybí ani možnost rychlého nabíjení, kdy je akumulátor nabit na úroveň 60 % za 49 minut.

Asus naštěstí nepodlehl trendu s minimálním počtem konektorů a po bocích tak najdeme USB typu C s rozhraním Thunderbolt 3, dvojici tradičních USB 3.1, čtečku microSD, HDMI 1.4 a zvukový konektor.

Maximální tloušťkou Zenbooku Pro je 18,9 mm a Asus tak v tomto parametru předstihl patnáctipalcový Dell Inspiron 7000 (25,44 mm), Acer Nitro 5 (26,75 mm) a blíží se čtrnáctipalcovému Razeru Blade. Patnáctipalcový Macbook Pro měří v pase 14,9 mm.

Nový Zenbook Pro UX550 zamíří na trh během července za cenu 1 299 dolarů. V tuzemských e-shopech tak můžeme čekat částku kolem 38 tisíc korun.

Zenbook Flip S: štíhlý a překlápěcí

U tenkých a lehkých notebooků dává překlápěcí konstrukce alespoň nějaký smysl – lze jej využívat relativně pohodlně v jedné ruce nebo na klíně jako tablet. I proto Asus přidal do portfolia model Zenbook Flip S s úhlopříčkou displeje 13 palců.

Důležitým parametrem pro pohodlné používání je především hmotnost, která se zde jen lehce přehoupla přes hranici jednoho kilogramu. Otočná konstrukce je podobně jako další zařízení řady Zenbook vyrobena z hliníku s tradiční kruhovou texturou.

Displej má stejně jako v případě Zenbooku Pro rozlišení 4K a s přihlédnutím k úhlopříčce je jisté, že se bez systémového škálování uživatelé neobejdou. Nechybí podpora pro Asus Pen, tedy dotykový stylus, který může být využit v rámci Windows Ink. Nechybí potom ani snímač otisků prstů pro rychlé přihlášení do systému.

Asus pro tento model zvolil procesor Intel Core i7-7500, nicméně dedikovanou grafiku tady už nenajdeme. RAM opět může mít kapacitu až 16 GB a úložiště typu SSD až 1 TB. Na bocích jsou rozmístěny dva konektory USB typu C.

Zenbook Flip S UX370 se začne prodávat za 1 099 dolarů, tedy po přepočtu a zdanění asi za 32 tisíc korun.

Kromě této dvojice notebooků se Asus na konferenci pochlubil také modelem Zenbook 3 Deluxe. Ten však známe již z dřívějška – prvního představení se dočkal již v lednu na CESu. Aktuálně je stroj s tloušťkou 1,3 cm, procesorem Core i7-7500 a Full HD displejem k dostání za 50 tisíc korun. Podrobnosti najdete v lednovém článku:

Vivobook Pro: Levně ale výkonně

Zatímco high-endové modely Asus nesou delší dobu značku Zenbook, levnější kategorie snad budou setříděny pod označení Vivobook. Naznačují to i dva nové modely, které míří do střední třídy. První z nich přinese vysoký výkon za přívětivou cenu – Vivobook Pro.

Asus zde vsází na patnáctipalcový displej s rozlišením 4K a tudíž je vítána přítomnost dedikované grafické karty. V tomto případě jde o GTX 1050, nicméně pro práci v Ultra HD bude dostatečná. Mezi použitými procesory najdeme Intel Core i7-7700HQ a i7-7300HQ. Nakonfigurovat lze až 2TB úložiště a operační paměť může mít maximálních 16 GB.

Tady už se na tenké tělo a co nejnižší hmotnost nehraje – notebook váží 2,2 kg. Nicméně našel se dostatek prostoru pro konektorovou výbavu – 2× USB 2.0, jednou USB 3.0, jedno USB typu C a nechybí ani LAN, HDMI, 3,5mm audio a čtečka SD karet. Trackpad je potom vybaven senzorem otisků prstů.

Cena je nastavena na částku 799 dolarů, což by v českých e-shopech mohlo znamenat nějakých 23 tisíc korun.

Vivobook S15: Hluboko pod 20 tisíc

Nejlevnějším modelem, který dnes Asus představil, je patnáctipalcový Vivobook S. Tady se uživatelé budou muset spokojit s úsporným procesorem Core i7-7500U a o grafický výkon se bude starat GTX 940 od Nvidie. Displej má rozlišení Full HD.

Na druhou stranu jde o jeden z nejlehčích notebooků s úhlopříčkou displeje 15 palců – jeho hmotnost je totiž pouze 1,5 kg. Asus rovněž zvolil velmi tenké rámečky kolem displeje, takže celkové rozměry jsou menší, než jsme u levnějších patnáctek zvyklí.

Vivobook S se začne prodávat za 500 dolarů, což by mohlo znamenat nějakých 14 500 korun.

Diskuze (8) Další článek: AlphaGo definitivně porazil člověka, a jelikož nemá dalšího soupeře, Google program ukončí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,