Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

Asus: dodávky grafických čipů od Nvidie jsou nižší než v minulosti. Situace se zhoršuje

Dostupnost moderních grafických karet je stále velmi špatná a Asus na konferenci pro investory prozradil, že se situace nijak nezlepšuje, bohužel se totiž spíše děje opak.

Podle vyjádření zástupců Asusu totiž Nvidia v prvním čtvrtletí dodala méně grafických čipů, než tomu bylo v posledním čtvrtletí minulého roku. Mezičtvrtletně jde tak o pokles, který znamená i méně vyrobených grafických karet řady GeForce RTX 3000. A tím pádem i zvyšování cen.

Poptávka po kartách je totiž stále velká a navíc se zvýšila i ze segmentu těžařů kryptoměn, protože hodnota kryptoměny Ethereum se zvýšila a těžení je tak zase atraktivní. Asus nicméně nemá data o tom, kolik grafických karet skončí u hráčů a kolik u těžařů kryptoměn.

Asus odhaduje, že má Nvidia problém zlepšit výtěžnost v továrnách Samsungu, kde se grafické čipy vyrábí 8nm technologií. V minulosti se objevily informace, že by Nvidia měla začít používat i výrobní linky TSMC, které už má zamluvené pro karty Ampere určené pro servery a datacentra. Problémem ale je, že linky TSMC jsou rovněž vytížené od ostatních firem.

Podle odhadů je poptávka po moderní výrobě u největších polovodičových výrobců až o 30 % vyšší, než je aktuální kapacita linek. Dochází tak ke zvyšování cen už při samotné výrobě čipů. A situace by se neměla zlepšit ani během tohoto roku.

Představovací video společnosti TSMC

Diskuze (4) Další článek: Starlink zrychluje: Reddit se plní snímky s úctyhodnou 400 Mb/s rychlostí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,