Asus Arctic Square: pekelně těžký chladič pro čtyřjádrové procesory

Společnost Asustek představila nový chladič pro výkonné procesory – Asus Arctic Square. Zdání, že se ničím neliší od ostatních velkých věží klame – je totiž kompaktnější a používá, nikoliv obvyklý 120mm ventilátor, ale menší 92mm verzi s fluidními ložisky umístěný uprostřed pasivu mezi žebry. Celý chladič má pak rozměry 108×106×135 mm. Díky malým rozměrům je v případě Asus Arctic Square mnohem méně problémů s kompatibilitou základních desek a skříní.

Výrobce si neodpustil ani módní modré LEDky. Speciální tvarování žeber zvětšuje jejich chladící plochu. Čtveřice heatpipe odvádí teplo od základny do dvou stran. Asus Arctic Square podporuje nejvýkonnější procesory včetně čtyřjádrových Intel Core 2 Extreme.

Slabostí tohoto chladiče je pak díky rozměrům o něco rychlejší 92mm ventilátor – při 2300 otáčkách dokáže totiž větrák o těchto rozměrech natropit už na dnešní standardy slušný aerodynamický hluk, na slabší procesory bude ale určitě možné rychlost otáčení a s tím i hlučnost značně snížit.

A proč by měl být tento chladič pekelně těžký? Není to tím, že by byl výrazně těžší než konkurenti. V datovém listu výrobce se uvádí hmotnost 666 g, což je opravdu zvláštní náhoda. Vzpomeňte na dobu, kdy se výrobci procesorů bránili uvedení 666MHz verze procesorů či 666MHz pamětí a tuto hodnotu jako jedinou z mnoha dalších končících na 66,6 MHz zaokrouhlovali na 667. Paranoidní jedinci tedy mohou začít spřádat smělé teorie o spiknutí a přemýšlet, zda nám tím chtěla společnost Asustek něco sdělit.

podpora pro procesory Intel® Core™2 Extreme/ Core™2 Quad (Quad-Core)
Intel® Core™2 Duo/ Pentium® D (Dual-Core)
Intel® Pentium® 4 HT/ Celeron® D CPU
AMD Athlon™ 64 X2/ FX (Dual-Core)
AMD Athlon™ 64/ Sempron™
rozměry 108(D)×106(Š)×135(V) mm, 666 g
konektor 4-pin
materiál pasivu Měděná základna, měděná žebra, čtyři heatpipe
rozměry ventilátoru 92 × 92 × 25 mm
rychlost ventilátoru 2,300 rpm ± 10% s PWM regulací
typ ložisek Vapo

Diskuze (2) Další článek: CeBIT 2007: Řešíte, jak zabudovat počítač do auta? Microspace má odpověď

Témata článku: , , , , , , , , , , ,