ASUS a LITE-ON: lesk a bída vypalování 32x

Zatímco top rychlosti mechanik zapisujících na CD-R media se dosud ustálily na čísle 40, posunuly se jejich kolegyně zvládající rychlost 32x velmi rychle do relativně cenově přístupné "vyšší střední třídy". Z dnes vyráběných 12 typů jsme vybrali dva reprezentanty: mechaniku LITE-ON LTR-32126S a ASUS CRW-3212A. Jejich společným znakem je pak to, že patří mezi levnější typy - jejich cena odpovídá ceně vypalovačky TEAC 24x.
Kapitoly článku

 


...odstín plastu LITE-ONu je o stupínek "slonovinovější", ASUS je "studeně" šedý (do modra)

Při testech čtení se obě mechaniky chovaly relativně tiše (zvuk ASUSe byl ) - ani příliš nehlučely, ani nevibrovaly.

Jak testovaný ASUS tak i LITE-ON čtou disky (a je jedno jestli CD-Rom nebo CD-R) podobným způsobem:

Obě mechaniky uplatňují při čtení datových (lisovaných i CD-R medii), metodu CAV - Constant Angular Velocity (stálá úhlová rychlost). Mechanika v tomto případě "nasadí" konstantní otáčky (9000ot/min.) - v závislosti na poloměru pak roste lineární "dráhová" rychlost - a to od 19x (na vnitřím poloměru media) až k hodnotě 40-ti násobku standardu CD-Audio. Na okraji media je datový tok až 6.2MB/s(!).

Pokud srovnáme hodnoty obou mechanik vidíme, že jsou velmi podobné - průměrná rychlost čtení (Average speed) se pohybuje kolem 32x - výjimkou jsou až cca o 20% kratší přístupové časy LITE-ONa (85ms kontra 103ms). A výsledek? Prakticky nerozhodný....

CD-AE: Audio extrakce

Jedná se o specifický úkol, kdy se snažíme z Audio CD získat (tj. "extrahovat") záznam zvuku v digitální podobě. Vzhledem k tomu, že audiodata neobsahují samoopravný kód, jedná se poměrně nesnadný úkol (nároky na preciznost čtení a na správnou synchonizaci jsou značné).

V této situaci se snaží obě mechaniky "grabovat" maximální rychlostí. Při mírně poškozených mediích je na tom lépe LITE-ON z novým firmwarem VXS0F (verze VXS06 byla v CD-AE velmi slabá).


poškrábané medium - ASUS


poškrábané medium - LITE-ON fw. VXS0F (po update firmware)


poškrábané medium - LITE-ON fw. VXS06

V případě ASUSu bude nejspíše problém extrakce vyřešen novým firmwarem. Řešením je rovněž snížení rychlostí čtení utilitou CD Speed.

Závěr

V průběhu testů jsme zjistili, že pokud máte kvalitní certifikovaná media, není vypalování rychlostí 24x ani 32x problémem - takto vypálená media jsou čitelná jak v nových, tak i ve starších mechanikách. Opatrní musíte být pouze u medii bez označení a u těch, jež jsou certifikovány na nízké rychlosti (do 16x) - tam doporučuji tyto hodnoty příliš nepřekračovat (a když, tak pouze o stupínek, např. media 8x pálit 12x).

Oba způsoby ochrany proti "podtečení zásobníku", FlexLink i SmartBurn fungovaly skvěle (na to jsme si již pomalu zvykli). Pokud srovnám dnešní standard, kdy vše funguje rychle a spolehlivě, zdají se mi dřívější útrapy opravdu směšné (tehdy CD-R media stála 80Kč, 120Kč i více, pálilo se maximální rychlostí 4x a občasné chyby "buffer underrun" patřily mezi docela běžné).

Vypalování CD-R rychlosti 32x - ano / ne?

Pokud požadujete krátké časy zápisu CD-R medii, splní nové 32x mechaniky téměř všechny vaše požadavky - příjemná je i možnost zápisu/ přepisu/ mazání HS CD-RW medii rychlostí 12x. Také podpora velkých medii 90min (se zárukou) /99min(jisté problémy se čtením na konci media) a kompatibilita s SafeDiscem 2.51 (ten Plextory dosud neumí) jsou přínosem. K záporům budiž přičtena neschopnost obou mechanik číst zabezpečené audiodisky (Cactus ani Key2Audio).

Otázkou však zůstává, má-li honba za rychlostí zde nějaký hlubší smysl - podle mého názoru nepřináší rychlost 32x nijak zásadní přínos. Naštěstí jsou rozdíly cenové mezi 24x a 32-kami od stejných výrobců poměrně nevelké - pohybují se v rozmezí 1000 - 1500Kč. Rychlost 32x tak může být luxusem, který si můžete dovolit.

P.S. A nezapomínejte na občasný upate firrmwaru (zejména pokud máte se čtením či zápisem problémy). Pozor, při flashování se vždy striktně řiďte pokyny výrobce (jinak můžete svou mechaniku updatovat do nefunkčnosti)!

Mechaniku ASUS zapůjčila firma ATComputers,
mechaniku LITE-ON zapůjčila firma Fill.

Jiří Kwolek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,