Asus a jeho grafiky chlazené kapalným dusíkem překonaly rekordy v 3DMarku

Fanoušci přetaktování mezi sebou neustále soupeří o to, kdo dokáže dostat čipy na vyšší frekvence a nejlepší výsledky v různých měřících programech.

Dva profesionálové od Asusu, kteří se na tyto „závody“ specializují, dokázali s novými grafikami Asus ROG GeForce GTX Titan od Nvidie překonat stávající rekordy v 3DMarku 11 i novém 3DMarku Fire Strike.

Počítačová sestava tak pochopitelně nebyla žádné ořezávátko, ale obsahovala základní desku Asus Rampage IV s procesorem Intel Core i7-3870X přetaktovaným na frekvenci 5,7 GHz.

Asus_how_they_did_it_2.jpg
Příprava Asusu na rekordní přetaktování, dva výkonné zdroje jsou nutností (Zdroj: Asus)

V obou programech šlo především o maximální výkon grafik, které byly v kombinaci čtyř nebo dvou zapojeny do společného výpočtu. Pro zvýšení výkonu bylo u všech karet zvýšené napětí, které umožnilo dostat frekvence grafických čipů na 1,45 GHz a pamětí GDDR5 na 7,1 GHz.

To ale znamená i vysoké teploty a nestabilitu, takže všechny měly speciální bloky, do kterých se postupně přiléval kapalný dusík s teplotou blížící se k hranici -196 stupňů celsia.

titan-OC.png
Zvyšování frekvencí procesoru i grafických karet v plném proudu kapalného dusíku (Zdroj: Asus)

Přibližná cena komponent kolem čtyř tisíc dolarů a nutnost použití upravených chladičů a kapalného dusíku určitě není pro každého. Výsledky v programu 3DMarku 11 (X22076) a Fire Strike (X11507 se dvěma GeForce GTX Titan) ale stanovily nové mety, které musí být v budoucnu překonány. 

Diskuze (20) Další článek: Dell nabízí herní počítač Alienware X51 se systémem Linux

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,