Vesmír | Astronomie | Dalekohledy

Astronomický dalekohled Unistellar eVscope 2 se dá propojit s telefonem. Sám zamíří na planetu a umí streamovat

Francouzský startup Unistellar zaujal v roce 2017 kampaní na crowdfundingovém serveru Kickstarter, v jejímž rámci nabízel astronomický teleskop, který bylo možné připojit k počítači. Uvedení na trh provázely problémy, takže místo slibovaného podzimu roku 2018 se zákazníci dočkali až v květnu 2020.

Na počátku letošního roku byl nejprve uveden druhý produkt eVscope Equinox a nyní firma oznámila nástupce svého původního dalekohledu – eVscope 2. Novinka těží z partnerství s Nikonem, díky kterému má nabídnout především kvalitnější optiku.

Unistellar eVscope 2

Digitální okulár nabízí funkci „vylepšeného vidění“ Jedná se o technologii, spočívající ve skládání fotografií a akumulaci zdrojů světla, která umožňuje dalekohledu zobrazit více detailů i u extrémně tmavých objektů, a to i v oblastech se silným světelným znečištěním.

Dalekohled eVscope 2 má velmi podobnou konstrukci jako předchozí výrobky společnosti Unistellar. To je jistě dobře, protože stávající provedení se osvědčilo a sestavení i následnou manipulaci bez problémů zvládli i laičtí uživatelé.

Spojení s Nikonem přináší zkušenosti v oblasti elektronických okulárů s rozlišením 7,7 Mpx. eVscope 2 má dle oficiálních stránek poskytovat „nejúžasnější vizuální zážitek, jaký kdy byl u amatérského dalekohledu k vidění, s nejmodernějším pozorovacím komfortem a neuvěřitelným množstvím detailů, rozlišením a možnostmi zoomu.“

Na pozorování vesmíru chytře

Patrně největším benefitem je možnost propojení s aplikací Unistellar v chytrém telefonu nebo tabletu. Po kalibraci si v aplikaci jednoduše vyberete objekt, na který se chcete podívat, a teleskop na něj zamíří a sleduje ho. Dalekohled lze propojit až s deseti zařízeními najednou a je možné z něj streamovat obraz. Může tak fungovat jako užitečný nástroj pro vzdělávání a inspiraci.

Aplikace je k dispozici zdarma pro operační systémy Android a iOS. Uživatelé mají díky spolupráci s institutem SETI možnost připojit se k první globální síti amatérských astronomů, kteří pozorují noční oblohu a přispívají k vědeckým objevům.

Astronomický teleskop Unistellar eVscope 2 lze aktuálně předobjednat na stránkách výrobce. Evropští zákazníci za něj zaplatí 3799 eur (tj. cca 96 tisíc korun), plus 59 eur za poštovné (cca 1500 Kč). Případné zájemce z řad našich čtenářů jistě potěší skutečnost, že objednávat lze i z Česka a Slovenska.

Váš názor Další článek: Alphabet věří laserovým sítím. V Africe přenášel data rychlostí až 20 Gb/s na několik kilometrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,