Ryzen | Základní desky | BIOS

ASRock u základních desek s čipsetem B450 podporuje technologii Smart Access Memory od AMD

Jednou z velkých technologických novinek s uvedením procesorů AMD Ryzen 5000 byla možnost přístupu do celé kapacity videopaměti na grafické kartě. Technologie s označením Smart Access Memory (SAM), která je nadstavbou Resizable BAR (Base Address Register), byla prezentována a je funkční na čipsetech řady AMD 500 a také musíte mít jak zmíněný procesor Ryzen 5000, tak i grafickou kartu ze série Radeon RX 6000.

Už dříve jsme informovali, že se dočkáme podpory této technologie i s grafikami od Nvidie a fungovat by měla i u procesorů Intel, avšak ASRock už nyní potěšil majitele starších základních desek s čipsetem AMD B450.

ASRock totiž dle zjištění youtube kanálu RawiioliExtras v nejnovějších verzí biosu funkci SAM implementoval, takže si v případě kompatibilních komponent mohou zvýšeného výkonu až kolem 10 % užít majitelé celkem 13 druhů základních desek s čipsetem B450 od AMD. Pokud vlastníte desku ASRock s čipsetem AMD X470, zatím si budete muset na podporu SAM počkat.

Uvidíme, jak se zachovají i ostatní výrobci a zda se podpory Smart Access Memory dočkáme i u dalších základních desek s čipsety AMD 400.

Podívejte se na nejnovější grafické demo od AMD:

Diskuze (3) Další článek: Spotify resetovalo okolo 350 tisíc hesel. Byla ukradena a volně ležela na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,