Artic Cooling vs. Asus: duel heatpipe chladičů pro Socket T

Chlazení moderních procesorů s vysokým tepelným vyzařováním není maličkost. Hlavně pro patici Socket T, ve které naleznete většinu procesorů Prescott, je teplo tvrdý oříšek. Skloubení tichého a dostatečně výkonného chlazení je těžké, a proto ke slovu přichází heatpipe.

Arctic Cooling Freezer 7

Klikni pro větší obrázek.V oblasti chlazení grafických karet, procesorů a počítačových skříní je švýcarská firma Arctic Cooling doslova pojmem. S různými produkty této renomované firmy se fanoušci tichého chlazení setkávají již dlouhá léta, během nichž vždy patřily k těm nejlepším. Z tohoto trendu nikterak nevybočuje ani poslední řada produktů s inovovaným logotypem AC. Hlavní vylepšení nové řady spočívá v unikátních keramických ložiscích. Vyznačují se nehlučným chodem bez vibrací a cvakání, který by měl ještě navíc vydržet mnohem déle než klasická (kluzná a kuličková) ložiska. Výrobce dává na modely vybavené touto technologií až šestiletou záruku.

Pro Arctic Cooling je novinkou i použití technologie heatpipe. Tu firma dokázala výborně zkrotit, protože nejnovější řada chladičů procesorů Freezer patří k nejúčinnějším na trhu. Konstrukce je založená na dvou heatpipe trubicích, které jdou od malé měděné základny do hustého pasivu z hliníkového plechu. Celkově bylo použito čtyřicet žeber a výrobce uvádí víc než 5 000 cm2 plochy celého pasivu.

O chlazení pasivu se stará 80mm větrák s dosud nevídaným uložením. Díky modernímu ložisku a promyšlenému uchycení vůbec nerezonuje a je poměrně tichý i při plných otáčkách větráku. Samotný chladič neobsahuje žádný typ automatické nebo manuální regulace otáček a je tedy plně závislý na PWM regulaci základní desky, do které se připojuje čtyřpinovým konektorem v textilním obalu. PWM je na nových základních deskách pro Socket T poměrně spolehlivá a pracuje v zásadě stejně jako automatická regulace na chladiči. Její výhoda je navíc v tom, že přesněji měří teplotu procesoru.

Základní deska většinou udržuje teplotu procesoru na vysoké úrovni i bez zátěže, kdy větrák běží na velice nízkých otáčkách (někdy i 1 000 ot./min a méně). Pro uchlazení testovacího procesoru je potřeba v zátěži minimálně 2 000 ot./min, protože jinak dochází ke zpomalování procesoru (tzv. duty cycles). Výhodou Freezeru 7 je také nízká hmotnost a díky standardnímu mechanizmu rovněž jednoduchá instalace.

ASUS Star Ice

Klikni pro větší obrázek.Pokud se zajímáte o chladiče a chlazení, jistě vás musela částečně překvapit značka chladiče Star Ice. ASUS, jakožto známý výrobce základních desek a grafických karet, je v této oblasti značně exotický, stejně jako jediný chladič, který má v nabídce. Star Ice je již od prvního pohledu značně odlišný od ostatních produktů v této oblasti.

Extravagantní kryt, který připomíná letecký motor, zaujme skutečně každého – bledě modrá barva a průsvitný vršek, který je při provozu dokonce prosvícen diodou. Impozantní je i velikost, která je díky zmíněnému plastovému krytu téměř gigantická. Nemalé rozměry mohou způsobit problém při instalaci v menších skříních a také zhoršují manipulaci. Ani hmotnost není zanedbatelná, i když se montuje do děr v základní desce. Pro Socket T nejsou limity stanoveny, ale pro jiné patice (chladič je univerzální) se hmotnost vymyká normám stanovenými výrobci desek a procesorů.

Princip chlazení je založen na třech trubicích heatpipe, které odvádějí teplo z měděné základny. To je přenášeno do hustě žebrovaného měděného pasivu ukrytého uvnitř plastového krytu. O chlazení se stará 80mm větrák, který je osazen z jedné strany stylizovaného leteckého motoru, jenž tlačí vzduch přes chladič směrem ven. Zajímavá je i možnost namontovat druhý 80mm větrák na druhou stranu pro vysávání vzduchu, který ale účinnosti nijak zásadně nemůže pomoci.

Výhodou ASUSu je možnost manuální regulace otáček pomocí potenciometrů do 3,5“ pozice vepředu, nebo do záslepky pozice PCI vzadu. V balení je rovněž teplotní čidlo, které můžete přilepit co nejblíže procesoru, a tak přenechat regulaci otáček automatice. Připojení je bohužel poměrně nepraktické a musíte pořád otevírat počítač. Hlučnost větráku je na nejvyšších otáčkách téměř nesnesitelná a přirovnání k proudovému letadlu je vskutku na místě. Po regulaci na přibližně 2 000 ot./min je chladič již velice tichý, ale zase testovaný procesor neuchladí. K tomu je potřeba 3 000 ot./min, což už nezapadá do představy o tichu.

  Arctic Cooling Freezer 7 ASUS Star Ice
produkt vzduchový chladič vzduchový chladič
zdroj Bostar, Praha Levi International, Brno
kontakt 271 776 923 531 011 111
cena 894 Kč vč. DPH 1 623 Kč vč. DPH
záruka 6 let 2 roky
Klady a zápory
+ výkon manuální regulace
+ tichý chod výkon
+ záruka univerzálnost
- manuální regulace hlučnost
- velikost montáž
-   velikost a hmotnost
Parametry
patice Socket T (775) Socket 462 (pouze přes díry), Socket 478, Socket 754, Socket 939/940, Socket T (775)
rozměry pasivu (v × š × h) 120 × 72 × 92 mm 86 × 80 × 120 mm
hmotnost celého chladiče 516 g 680 g
materiál měděné heatpipe, hliníkový pasiv měď, plastový kryt
regulace otáček PWM přes základní desku manuální do 3,5“ pozice nebo do zadní záslepky
otáčky větráku 300 až 2 500 ot./min 1 500 až 4 500 ot./min
průtok vzduchu 1 m3/min neuveden
hlučnost 1,2 Sone neuvedena
větrák 80 mm, keramické ložisko 80 mm, kuličkové ložisko

Testovací podmínky
procesor Intel Pentium 4 560 (3,6 GHz)
základní deska FIC PTM865
teplota okolí 23–25 °C

Vybrat si správný chladič pro nejžhavější procesory není jednoduché. Základním problémem je vždy hlučnost, kterou v domácích podmínkách všichni tlačí na co nejnižší úroveň. Aby byl boj se ztrátovým teplem úspěšný, je v případě vysoko taktovaných procesorů Prescott dokonce nutné nasadit nejmodernější technologie.

Heatpipe je efektivní v přenosu tepla a dokáže odvést teplo z minimální plochy velice rychle. Hlavním problémem je ale vlastní odvod tepla z těchto „kouzelných“ trubiček, ke kterému je nutné použít aktivní chlazení. Právě zde je nutné použít nejkvalitnější větráky a efektivní konstrukce pasivních chladičů, aby byl odvod tepla do vzduchu maximální.

Jako papírový favorit souboje působí Star Ice díky plně měděné konstrukci a třem heatpipe trubicím. Opak je ale pravdou, mnohem efektivnější je Freezer 7, protože k uchlazení výkonného procesoru Prescott použitého na testování potřebuje výrazně nižší otáčky.

Jak vítěz opouští tento duel z pohledu tichosti i použití moderních technologií Arctic Cooling Freezer 7 s jednoduchou, ale účinnou konstrukcí. Pro různé platformy se Freezer vyrábí v několika variantách. Oproti tomu ASUS dokáže za cenu vysokého hluku díky vysokým otáčkám dosáhnout nižších teplot. Navíc je univerzálně využitelný a u procesorů s nižším výdejem tepla také dokáže odvést dobrou a tichou práci.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer a čerpá z čísla 1/05

Diskuze (23) Další článek: Microsoft vyměňuje napájecí šňůry k Xboxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,