Armada 7400 včetně DVD

Recenze notebooku Compaq Armada 7400 s DVD-ROM mechanikou a dokovací stanicí.
Notebook Comapaq Armadu 7400 řadím mezi vůbec nejlepší notebooky (jenže pro použití v kanceláři), které v České republice pořídíte. Každý má zajisté pro hodnocení jiný metr, ale dovolte mi prosím svoje tvrzení nyní dokázat.

Na první pohled jsou patrné jeho trošku větší rozměry než bývá zvykem - 318x244x41 milimetrů. Za to jeho váha patří do kategorie průměrných (jen něco málo pod tři kilogramy). Pouzdro je z hořčíkové slitiny, která zajišťuje při jeho rozměrech a vybavenosti potřebnou lehkost přenosného počítače. Navíc dostanete v ceně (113 tisíc) brašnu do, které se notebook pohodlně vleze. Nad klávesnicí jsou u Compaqu známá čtyři programovatelná tlačítka, která vám zpříjemní a usnadní práci s notebookem, – můžete jimi spouštět programy, vyvolat místní nabídku a mnoho jiných věcí, které vás napadnou. Klávesnice má velmi dobrým způsobem rozvrženy klávesy (prakticky jako u stolního počítače). Přestože jsou klávesy na klávesnici dobře uspořádány, mohli by být zakulaceny tak jako kurzorové. Pak by byla klávesnice stoprocentní. Na přední straně notebooku je jedna volná šachta MultiBay, která slouží pro využití buď mechaniky DVD (CD)-ROM nebo disketové (v mém případě DVD). Je docela škoda, že při výměně je nutné notebook vypnout.

Compaq Armada 7400 je velmi působivým způsobem chráněna proti krádeži dat. Vtip je v tom, že pevný disk je chráněn heslem. Ihned po zapnutí notebooku se vás dotáže na heslo a pokud jej zadáte správně, naběhne vám systém. Heslo jde i změnit. Právě tato jednoduchá a základní možnost ochrany dat jednoznačně hovoří pro práci s firemními daty.

Přestože akumulátor vydrží pracovat v průměru tři hodiny, jeho poměrně silná výbava jej činí spíše kancelářským notebookem s potřebou občasného přenosu. V jeho útrobách se skrývá procesor Intel Pentium II s taktovací frekvencí 266 MHz, pevný disk o kapacitě 4,0 GB, operační paměť 32 MB SDRAM. Vše je završeno aktivním displejem 13,3palců s maximálním rozlišením 1024x768pixelů v HighColoru při 85 Hz. Na externím monitoru vykouzlí rozlišení až 1280x1024pixelů. Ve výbavě nechybí samozřejmě ani VGA, PS/2, USB, sériový a paralelní port.

Bez notebooku ani na krok
Celá řada notebooků Compaq Armada 7000 má pro náročné k dispozici dokovací stanici. Potom se za cenu 29 000 Kč bez DPH stane váš notebook, pokud máte monitor, plnohodnotným stolním počítačem. Pro práci v kanceláři tak přibude pohodlí a ergonomie práce, mobilita přitom zůstane zachovaná.

Notebook se vloží do stanice, tím se zapojí speciální konektor a v tu ránu přibude: PCI a ISA slot, síťová karta 10 MB/s, pořádné reproduktory, šachta MultiBay pro disketovou nebo CD (DVD)-ROM mechaniku, všechny potřebné porty (USB, VGA, paralelní, sériový, PS/2 a IrDA) a PC sloty (dva typu II a jeden typu III). Uvnitř je dokonce místo pro další pevný disk.

I když za cenu dokovací stanice dnes koupíte špičkový stolní počítač (nezapomeňte, že monitor již stejně musíte mít), pro ty, kteří nechtějí ztrácet čas mnohdy složitou synchronizací souborů mezi stolním a přenosným počítačem, jde o velmi výhodné řešení.

Závěrem chci dodat pár praktických postřehů při práci s dokinou:

  • Po spuštění notebooku v dokině jsem v žádném případě nemohl využít PC karet nainstalovaných v notebooku, protože je bral na vědomí výhradně v dokině.
  • Pokud zjistíte, že instalační disketa k dokině je porušena nebo jste ji ztratili, obraťte se s tímto problémem na výrobce. Ten vám novou disketu pošle a poradí vám Internetovou stránku, odkud lze ovladače stáhnout. Zkušený uživatel může na notebook nainstalovat operační systém Windows 98, který všechny patřičné ovladače má (Compaq své notebooky stále vybavuje staršími Windows 95).
  • Nikdy ani ve spěchu neodpojujte notebook z dokiny bez řádného ukončení. Nadělá to příšernou paseku ve Windows a pak se to horko těžko napravuje.
Na recenzi zapůjčil Compaq Computer ČR
Cena: 113 000 Kč; Docking Station 29 000 Kč (ceny jsou uvedeny bez DPH)
Kontakt:02-61 108 111
Váš názor Další článek: Provozuji více tiskáren na jednom serveru a potřebuji změnit umístění tiskových souborů pouze pro jednu z nich

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,