Procesory | Mobility | ARM

ARM představil nový čip Cortex-A75. Má dostat na telefony umělou inteligenci

ARM představil návrh nového čipu Cortex-A75, který by měl být až o pětinu výkonnější než jeho předchůdce A73. Společně s ním firma představila i Cortex-A55 a Mali-G72.

Zatímco Cortex-A55 by se měl díky nízké spotřebě stát vlajkovou lodí střední třídy, grafický čip G72 se zase může pochlubit čtvrtinovým nárůstem výkonu oproti předchůdci G71.

Specialitou nového Cortexu A75 bude optimalizace pro výpočty strojového učení a také velká tvárnost. Výrobci mobilních procesorů totiž budou moci kombinovat čipy A75 a A55 podle toho, k čemu bude procesor určený – hypotetický procesor by mohl mít například sedm jader A55 pro běžný provoz a jedno A75 pro náročné aplikace. ARM této technologii říká DynamIQ.

Nakonec je tu ona hardwarová akcelerace výpočtů strojového učení. To je v posledních letech téma i ostatních velkých značek. Google vyvíjí svoje ML procesory TensorFlow a tuto technologii chce dostat na hardwarové úrovni i do mobilů. Stejně tak se o akceleraci A.I. pokouší i Qualcomm a další.

Jakmile se akcelerace A.I. dostane na všechny telefony, využití umělé inteligence na kapesních počítačích se znásobí a bude to stejný posun jak v dobách, kdy se na telefony dostaly výkonné čipy pro GPU akceleraci.

Díky strojovému učení offline – přímo v kapesním počítači, se bude moci telefon učit optimalizovat v podstatě všechny vnitřní procesy od lepší práce s RAM po spotřebu energie podle toho, jak telefon používáte.

Něco podobného výrobci i Google jakožto tvůrce Androidu slibují už roky, nicméně právě lokální zpracovávání A.I. toto umožní, aniž by příliš zatěžovalo klasický mobilní CPU/GPU.

Diskuze (1) Další článek: S nádory by si mohl poradit imunitní systém. Existují způsoby, jak ho k tomu přimět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,