ARM míří na servery: Velké tažení proti Intelu

HP oznámilo projekt Moonshot. Do serverů nasadí čipy od ARMu, které mají výrazně snížit náklady a zrychlit práci s webovými službami. Co to znamená pro serverový trh?

Intel dodává své čipy postavené na platformě x86 do zhruba 90 procent prodaných serverů po celém světě a dlouhodobě si drží status jedničky dodavatele čipů do osobních počítačů a notebooků. ARM se zase slibně rozjíždí na trhu s čipy v tabletech a chytrých telefonech. Jasně narýsovaná hráčská pole se ale začínají prolínat a oba špílmachři si čím dál více lezou do zelí.

Na určité pohodlí zvyklý Intel by měl zbystřit. Microsoft příští rok vyrukuje s Windows 8, která budou plně podporovat čipy od ARMu, a většina velkých výrobců notebooků už oznámila, že modely s touto architekturou připraví. ARM si vytyčil cíl, že chce do roku 2015 ovládat zhruba 40 procent trhu s notebooky. Intel naopak v polovině příštího roku přijde s platformou Ivy Bridge, která by měla pasovat také to přenosných zařízení včetně telefonů a tabletů.

ARM ale nenabourává pouze tradiční notebookový byznys Intelu. Hodlá se dostat také na trh serverů, kde Intel dlouhodobě těžko hledá výraznější konkurenci.

Moonshot vás vystřelí na měsíc. A nabídne servery s ARM

Celosvětová serverová trojka Hewlett-Packard s 30procentním podílem na trhu totiž včera oznámila, že posílá do výroby první generaci platformy HP Redstone Server Development Platform vystupující také pod názvem Project Moonshot. Její udávané parametry jsou fascinující.

HP tvrdí, že tento jejich nový serverový systém v některých případech dokáže snížit spotřebu energie až o 90 procent. Dále přikládá také další srovnání: serverový sestava, která dnes čítá 400 serverů, 10 storage racků, 1600 síťových a napájecích kabelů, spotřebuje 91 kilowatt a stojí 3,3 milionu dolaru, může být díky Moonshotu nahrazen zcela novou skládačkou, která bude mít o polovinu méně úložných serverů, využije pouze 41 kabelů, spotřebuje pouhých 9,9 kilowatt a vyjde na 1,2 milionu dolaru.

HP takto výrazných úspor a zjednodušení dosáhlo díky integraci mobilních čipů od ARMu, resp. texaského startupu Caldexa, který licence ARMu využívá. Díky jejich šikovnému návrhu se do jednoho serveru vejde až 1600 těchto čipů oproti dnes běžné zhruba stovce, což nejenom, že sníží počet samotných serverů, ale také odpadnou doprovodné (a nemalé) náklady na propojovací kabeláž a montáž.

Zaměřeno na web

I když by se po této specifikaci mohlo zdát, že je to pro Intel konečná, není tomu úplně tak. Tento specifický trh serverů není určen pro úplně běžné zákazníky, ale spíše pro ty, které na svých serverech v datových centrech provozují náročné webové služby. I když takových firem a služeb není tolik, jako běžných společností provozujících vlastní aplikace, jejich počet velice rychle roste a požadavky narůstají. Každý den se na světě nainstaluje kolem sedmi tisíc nových serverů a většina z nich se využívá právě na webové služby a video.

Tento trend posiluje také díky chytrým telefonům a tabletům. Jak jsem se například dozvěděl na letošní konferenci Dell Technology Camp v Londýně, kde přednášeli lidé z partnerského Intelu, na každých prodaných 600 smartphonů a 120 tabletů se nejenom vygeneruje spousta webového obsahu, ale také se prodá jeden server.

Moonshot.jpg

 

HP tak s Moonshotem míří především na firmy typu Facebook, Yahoo, Microsoft, Twitter a mnohé (i menší) další společnosti. Těm neustále velice rychle narůstá počet uživatelů jejich webových služeb, což klade obří důraz nejenom na výkon, ale také na rozsah datových center, jež vyjdou na miliardy dolarů, a jejich chlazení a napájení. „Pro rychle rostoucí webové architektury s tunami uživatelů, jejichž počty navíc neustále rostou, dává naše nová technologie veliký smysl,“ míní šéf „hyperscale“ byznysu v HP Paul Santeler.

Jak to všechno uživit a uchladit

A právě tady je možné využít výborných vlastností mobilních čipů od ARMu. Ty jsou schopny vypínat a omezovat nepodstatné úlohy, když dojde na zpracování webu. Zpracování webových technologií je tak podstatně rychlejší. ARM navíc dokáže nabídnout další obrovskou výhodu – velice nízkou spotřebu a díky designu možnost naskládat do jednoho racku více procesorů, což je ostatně demonstrováno o pár řádek výše.

Firmy jsou velice limitovány prostory, kam nové a nové servery umisťovat, jak je napájet a chladit. Logicky tedy potřebují menší, méně tepla produkující a úspornější technologie. To jim mohou nabídnout mobilní čipy. I když je v současné době jejich využití v serverech poměrně omezené, do budoucna by mohlo jít o zcela jasný trend. Mnozí analytici si myslí, že mobilní čipy v serverech budou během několika let jasným mainstreamem. Skupina Forrester Research například odhaduje, že během následujících 3 až 5 let budou tyto čipy zcela běžnou záležitostí i pro jiné typy úloh, než jenom zpracování webových služeb. Přesné čísla ale neuvádí.

Nic z toho ovšem neznamená, že by náročné webové služby nešly provozovat dobře také na jiných technologiích. Jedním z příkladů je tuzemský Seznam.cz. „V Seznamu o ARM architektuře momentálně neuvažujeme. Používáme výhradně x86 architekturu 64bitových procesorů od Intelu,“ řekl pro Živě.cz senior IT operations manažer největší tuzemské internetové firmy Martin Doleček. „Dnešní vysoký výkon procesorů efektivně využíváme za použití virtualizace. Z pohledu snižování spotřeby energie používáme nízko odběrové varianty Intel procesorů,“ doplnil.

Intel nespí

Prioritou Intelu v serverech jsou v současné době klasické procesory Xeon, díky nimž příjmy serverové divize v posledním čtvrtletí povyskočily o 15 procent na 2,5 miliardy dolarů. V klasických serverových úlohách, kde je nutné například v reálném čase kompilovat kód, počítat výpočty v reálném čase a provozovat databáze, bude Intel stále nejsilnější.

Zástupci Intelu se i přes mé dotazy nechtěli k tématu konkurence vyjadřovat. Jisté ale je, že ani Intel nebude chtít trend mobilních čipů v serverech nechat jen tak ležet ladem a rozhodně má také co nabídnout. Zkušenosti, kdy izraelský Intel celou firmu „zachránil“ díky úsporné platformě Pentium M, ostatně mluví za vše. HP, které první verzi Moonshotu s ARMy hodlá začít prodávat někdy od poloviny příštího roku, se dokonce nechalo slyšet, že v další verzi celého projektu počítá také s platformou Atom.

S mobilními čipy si hrají také ostatní největší výrobci serverů na světě. IBM (tržní podíl 32 procent), Dell (12 procent) a Fujitsu (5 procent) už oznámili, že s ARMy experimentují. Co z toho vzejde, se teprve uvidí.

Diskuze (17) Další článek: Stanislav Basovník: Jak jsem dostal práci ve Facebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,