Úložiště | Pevné disky | Zálohování

Archivovat data do cloudu, na HDD, SSD, DVD, nebo Blu-ray? Co je nejvýhodnější?

  • Kam doma natrvalo uložit data? Vyplatí se ještě optická média?
  • Jaké kapacity disků a médií má smysl koupit?
  • Cenovou výhodnost si ukážeme na příkladech s 2TB úložištěm

V prosincové redakční a čtenářské anketě jsme řešili, jakým způsobem zálohujeme své důležité soubory. Šlo však spíš o subjektivní zkušenosti založené na tom, co je pro nás nejpohodlnější či nejbezpečnější. Jak jsou na tom jednotlivá řešení po ekonomické stránce? 

V článku srovnáváme pevné disky, kotouče a komerční cloudy. V domácím prostředí totiž nemá smysl řešit datové pásky kvůli drahým mechanikám ani virtuální privátní servery kvůli komplikovanému nastavení.

Rovněž se zabýváme především archivací dat, nikoliv zálohám. Zálohy mají být pravidelné, tudíž je třeba mít úložiště stále dostupné. Archivace se provádí jednou za čas, archiv bude většinu času bezpečně mimo počítač a není u něj tak podstatná rychlost, jako spíš kapacita a dostupnost.

HDD 

  • Plusy: vysoké kapacity, nízká cena, univerzálnost
  • Mínusy: modely s nižšími kapacitami nejsou tak výhodné

Pevné (plotnové) disky jsou s námi od nepaměti a díky některým svým vlastnostem s námi ještě dlouhou zůstanou. Mají totiž vysoké kapacity a jsou přitom relativně levné. Koupíte modely s objemem 500 GB, nejvyšší modely pak pomalu atakují 20TB hranici. K dispozici jsou v 2,5" i 3,5" formátu, jako interní disky i externí do USB. 

Pro archivaci dat je užitečné či přímo nutné mít disk mimo počítač (havárie, loupež…), takže externí řešení je vhodnější. Klidně ale můžete koupit nebo použít starší interní disk a vložit jej do speciálních boxů s řadičem SATA/USB nebo mít takových disků více a pak zvolit dokovací stanici, do níž se HDD dají jednoduše zasouvat. Alternativou jsou speciální servery či NASy, ty se ale hodí spíš pro zálohu než archivaci.

evolveo-hdd.jpg
Dokovací stanice pro snadné zapojování interních disků, použít lze 2,5" i 3,5" (zdroj: Evolveo)

Dvouapůlpalcové disky jsou dnes dostupné v kapacitách jen do 5 TB, ty jsou také nejvýhodnější. Koupit se dají okolo 3500 Kč, takže terabajt stojí 700 Kč. Výhoda menšího formátu je v tom, že mu stačí energie z jednoho konektoru USB, nemusí mít zvláštní napájecí adaptér a často jej půjde připojit do všech možných zařízení včetně mobilů, tabletů nebo televizorů. 

Tříapůlpalcové už mívají vlastní zdroj, takže připojování není tak komfortní. Na druhou stranu to vyvažují kapacitou. U kapacit do 4 TB nemá moc smysl uvažoval o 3,5" formátu, protože cenově vyjde s 2,5" nastejno. Ale už 8TB model se dá sehnat za 4500 Kč, terabajt vyjde na zhruba 560 Kč. 

Mrkněte na Týden Živě věnovaný zálohování:

Disky se mohou časem porouchat, zpravidla jde ale proces, který se dá dopředu předpovědět. Pokud odejde elektronika, šikovný kutil nebo laik, který se obrátí na specializovanou firmu, může data ještě zachránit. Plotny se zase tolik nekazí. A samotné disky toho fyzicky vydrží hodně, pokud s nimi nebudete třást za běhu nebo pokud je nevystavíte silnému magnetickému poli.

Vyšší spolehlivosti pomůžou RAID pole tvořená více disky. Pro archivaci ale bude výhodnější disky používat zvlášť a jejich vyšší počet využít tak, že na nich budou stejná/naklonovaná data.

V další kapitole si posvítíme na SSD…

Diskuze (126) Další článek: Taneček robotů trval tři minuty, ale Boston Dynamics na něm pracoval měsíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,