Archív: Overclocking krok za krokem

16 stupňů ke zlaté - návod typu Step by step. Stručný postup overclockingu počítače s Celeronem. Na tomto příkladu můžete sledovat časté overclockerské tipy a triky + další užitečné rady jak zvýšit výkon Vašeho PC.
  1. Nakupte kvalitní komponenty. Sestava snů: MSI BXmaster, paměť LG PC 133, Celeron 366 (poté 550?!), ATX-skříň MIDI se zdrojem s foukáním ven a sáním vzduchu nad procesorem (otvory ve spodní části zdroje), disk Seagate Barracuda, WD UDMA/66, VGA karta s čipem Voodoo3 nebo TNT2 (ASUS s TV), SoundBlaster Live!.
  2. Sežeňte kvalitní aktivní chladič. Můžete upravit chladič pro Pentium II - bývají větší. Výška žeber minimálně 3-4 cm, černé provedení vítáno (povrch lze upravit eloxováním).
    Z chladiče odstraňte případnou tepelnou folii - při montáži ji nahradíme tepelně vodivou pastou.
     
     
     
    Pro fandy: pokud dokoupíte další dva větráčky, můžete je přimontovat na krajní otvory původního - získáme tak jakýsi "trio ventilátor". 
     
     
     
  3. Připravte si procesor: na vrchní stranu čipu naneste trochu (opravdu velice málo) tepelně vodivé pasty (lze koupit v radiomateriálu - barva sv. šedá). Přiložte chladič. Krouživým pohybem a tlakem vytlačujte přebytečnou pastu ze spoje. Pasta musí ulpět pouze tam, kde nedochází k přímému styku ploch. Pokud poznáte, že spoj méně klouže - je to dobré. Pevně fixujte chladič - sponou, šrouby. Počítejte s tím, že i zadní strana čipu se zahřívá.
     
     
    Tip: Nejdokonalejším řešením je chladič-sendvič: chladič/Celeron/chladič. Existují sice řešení typu "lednička" (chladící oběh z freonem) ale berte to raději jako kuriozitu :-))
     
     
     
     
     
     
     
    Sendvič: Pokud máte modelářské vlohy (nebo máte známé v USA...) - go for it!

    Pozor na případné zkraty a mechanické namáhání desky s CPU!
  4. Pokud je na základní desce chladič čipsetu na pružinkách (většinou zelený/ fialový), odmontujte ho a dejte pod něj také tepelnou pastu.
  5. Namontujte držák procesoru. Základní desku osaďte do skříně. Zasuňte procesor až do cvaknutí, propojte ventilátor. Vložte grafickou kartu. Neosazujte zatím jiné karty.
  6. Zapojte konektor napájení (nepřipojujte ale zatím napajecí kabel do zdroje!), připojte vodiče Power On a Reset na odpovídající místa v základní desce. Osaďte modul paměti SDRAM (zatím jeden).
  7. Pokud má deska přepínače / jumpery, pečlivě zkontrolujte nastavení standardních hodnot: napájení, frekvence sběrnice, násobič...
  8. Vymažte propojkou paměť CMOS - Clear CMOS. Propojka musí poté zůstat v poloze Normal. Ještě jednou vše zkontrolujte - napájení, procesor, ventilátor, jumpery. Vše si v manuálu odhákněte znakem "Nike".
  9. Připojte klávesnici, monitor a napájecí kabel. Pozor na volné, nepoužité dráty, šroubky. Chvíle ticha... Zapněte počítač. Vše by se mělo rozběhnout.
  10. Stiskem Del se přeneste do nastavení BIOSu. Zvolte přednastavené "bezpečné" hodnoty: LOAD BIOS DEFAULTS. Pevné disky nastavte na hodnotu: PIO mode 3, Disable UDMA. Všude změňte nastavení z Turbo a Fast na Normal. V nastavení paměti nastavte vyšší čísla (CAS Delay, Latency...). Tyto hodnoty sice mírně (2 %) počítač zpomalí, ale zajistí, že při přetaktování budeme moci později lépe vyhodnocovat případné chyby + také ochrání náš hardware. Po úspěšném přetaktování nastavte na: LOAD SETUP DEFAULTS . Odstraňte případné chyby.
  11. Počítač vypněte. Připojte zbylé kablíky (diody LED, disketová mechanika, pevné disky...). Pro kontrolu vždy počítač zapněte, abyste se ujistili, že je vše v pořádku. Pozor na polaritu kabelů - označen je vždy kolík číslo 1 (na kabelu červeně).
  12. Vložte systémovou disketu - počítač musí nabootovat do DOSu.
  13. Nainstalujte Windows a grafické drivery.
  14. Nyní zkuste změnit nastavení frekvence sběrnice a násobiče. Začínejte vždy od nejbližších vyšších hodnot a poté postupujte dále. Proveďte testy.
    Poznámka: Celerony mají násobitel nastaven při výrobě, jeho změna nemá smysl - můžete jen měnit frekvenci sběrnice. Ale i to stačí...
  15. Na deskách, které to umožňují (např. ABIT, MSI), můžete mírně zvýšit napětí procesoru - Vcore. V případě Celeronu jsou maximem 2,2 V!
    Tip: Existují utility, které hodnoty frekvence sběrnice (ale také rychlost paměti cache) nastavují přímo ve Windows! Hledejte v sekci Soubory. Pokud máte problémy, nastavte pomocí WL2DD140.EXE hodnotu Cache latency na 8 - 10. Cache je sice pomalejší, ale zato stabilnější.
  16. Pokud jste s výsledkem spokojeni, proveďte dlouhodobý test.

Přetaktování jistě není všelékem na slabý hardware. Je to ale metoda pro ty, kteří si ze svého počítače chtějí udělat verzi turbo GT a navíc mají dostatek technických znalostí a dovedností.

Diskuze (1) Další článek: Zrušení spořiče obrazovky u čekání na přihlášení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,