Architektonický designér chce odstranit Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu pomocí mrakodrapu

Architektonický designér Honglin Li představil velice ambiciózní záměr. Chce zbavit svět tzv. Velké tichomořské odpadkové skvrny (Great Pacific Garbage Patch), a to tím, že v jejím středu vybuduje něco na způsob mrakodrapu.

Monumentální konstrukce zvaná Filtration, kterou navrhl, je inspirována klasickými ropnými plošinami a její součástí by mj. mělo být několik úpraven vody a zařízení pro recyklaci materiálu.

Výchozí myšlenka je taková, že zaneřáděná voda se bude čerpat na vrcholek Filtration a následně nechá stékat dolů, přičemž během této cesty dojde k jejímu vyčištění. Stojí za zmínku, že Honglin svůj nápad přihlásil do letošního ročníku soutěže pořádané známým architektonickým magazínem eVolo a získal za něj čestné uznání.

Teorie je jedna věc, ale…

Navzdory výše zmíněnému úspěchu zatím nic nenasvědčuje tomu, že Filtration by měl skutečně postaven. Kromě toho: všechny dosavadní pokusy o „uklizení“ Velké tichomořské odpadkové skvrny skončily větším či menším fiaskem.

Podle Holly Bamford, bývalé ředitelky NOAA Marine Debris Program, momentálně existuje jen jeden opravdu efektivní přístup – tuto plovoucí hromadu smetí je prostě zapotřebí přestat zvětšovat.

„Musíme zavřít kohoutky u zdroje. Potřebujeme naučit lidi, jak správně likvidovat věci, které se nerozpadají – například plasty. A jako společnost se musíme zlepšit v opakovaném používání toho, co kupujeme,“ uvedla Bamford v červnovém rozhovoru pro Mother Nature Network.

Diskuze (27) Další článek: Diskuzní fórum 8chan si zakládalo na svobodě, ale účel se zvrhl. Teď je kvůli střelbám odstaveno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,