Apple změní další obor. O vašem zdraví bude vědět vše

iWatch jsou jedním z nejočekávanějších produktů letošního roku. Co vše by měly snímat, dává tušit aplikace Healthbook, jejíž obsah je již znám. A údajů má poskytovat opravdu hodně.

Už dlouhou dobu je jasné, že se Apple chystá vstoupit do nového oboru se zaměřením na zdraví a životní styl. V nedávné minulosti nakoupil velké množství patentů, které se týkají senzorů snímajících základní životní funkce i podrobnější informace o uživatelově zdravotním stavu. Obecně se předpokládá, že Apple letos vyrukuje s náramkem či chytrými hodinkami, které se budou ve velké míře odlišovat od modelů, které ukazují Samsung, Sony či nově i Motorola.

Ačkoliv na podzim internetem několikrát proběhly spekulace o možných objednávkách malých OLED displejů s úhlopříčkou 1,3-1,8 palce, vůbec není jasné, zda nakonec půjde o hodinky. Mohlo by se jednat pouze o náramek s malým stavovým displejem nebo diodami. Stejný koncept použil Nike u náramku Fuelband. Ten má v iOS exkluzivní podporu a jeho hlavní vývojář v minulém roce přešel právě do Applu.

V posledních dnech se však hovoří především o aplikaci pro iOS, která by měla údaje z takového doplňku zpracovávat. Už v lednu začaly kolovat zvěsti o tom, že bude její design založen na aplikaci Passbook, v níž jsou shromažďovány elektronické kupony, zákaznické karty či letenky. K webům, které jsou v oblasti těchto spekulací nejaktivnější, patří i 9to5mac.com. Ten nyní přišel se sadou screenshotů, které ukazují, jak by měla aplikace vypadat. Pravděpodobně dostane název Healtbook – totožný název se objevil na uniklých screenshotech plochy nového iOS 8.

healthbook-book.jpg
Podoba aplikace Healthbook (zdroj:9to5mac.com)

Obrázky, které 9to5mac v článku použil, nejsou originální screenshoty uniklé testovací verze aplikace. Právě na ní jsou však postaveny za spolupráce s lidmi, kteří se na vývoji a testování podílí. Je tedy velká pravděpodobnost, že aplikace nakonec bude vypadat právě takto. Mimochodem, pokud by seděla i paleta použitých barev, iOS 8 by se barvami přiblížil Windows Phone.

Lékařská karta podrobnější než u doktora

Aplikace Healtbook je tvořena jednotlivými kartami, které prezentují snímané údaje – ty mohou být organizovány uživatelem tak, aby byly ty nejdůležitější nahoře. Ze zobrazených karet tedy vyplýtvá, že by Apple chtěl snímat následující – funkce krevního oběhu, tepovou frekvenci, hydrataci, krevní tlak, aktivitu během dne, glykemii, spánek, dýchání a nasycení kyslíkem. Mezi tím nechybí karty s údaji o hmotnosti a stravě.

Pro většinu údajů, které jsou v Healthbooku obsažené, existují senzory, které by šly zakomponovat do malého doplňku. Pro Apple začala v minulém roce pracovat například Nancy Doughertyová, která před tím v Sano Intelligence měla na starosti vývoj chytré náplasti, která kromě jiného snímá i dýchání. Další údaje, jako je hmotnost, mohou pocházet třeba z chytrých osobních vah. Podobně si v současné době můžete s iPhonem synchronizovat třeba váhu od Withings. Nemělo by však být problémem ruční zadání hmotnosti. Společně s výškou a dalšími senzory může sledovat BMI index a podíl tělesného tuku.

healthbook-cards.jpg
Záznam denní aktivity a hmotnosti (zdroj:9to5mac.com)

Karta s denními aktivitami nahradí aplikace, jako je třeba Moves. Ty se starají o záznam celodenního pohybu – počítají kroky, měří jízdu na kole, běh a další sporty. Výsledkem jsou zaznamenané spálené kalorie a dobře znázorněné pokroky při hubnutí nebo sportování. Stejně tak půjde do Healthbooku zadat stravu, což pomůže k dodržování diet nebo prostému hlídání kalorií. Podobné funkce nabízí náramky jako je Jawbone.

Tepová frekvence je jedním z údajů, které lze získat snadnou cestou. Kromě toho, že v App Store naleznete mnoho aplikací, které dokážou změřit (až překvapivě přesně) frekvenci pomocí foťáku a LED diody, speciální senzory jsou tím nejjednodušším, co se v Číně vyrábí. I díky tomu se mohl podobný snímač objevit na Samsungu Galaxy S5 nebo náramku Gear Fit. I o snímačích krevního tlaku se spekulovalo už dříve – Apple by prý rád viděl funkci, která by dopředu dokázala predikovat riziko infarktu. Méně informací je o tom, co vše bude dostupné na kartě s informacemi o krevním oběhu.

Nejčastěji se objevují spekulace, že aplikace bude sloužit i pro zadávání dat z lékařských testů, které jsou pacientům ve Spojených státech elektronicky poskytovány. Nemusely by chybět údaje o funkci jater, ledvin nebo štítné žlázy. Ručně by se potom mohly zadávat i údaje o glykemii, které jsou životně důležité pro pacienty trpící cukrovkou. Protože je ale k měření cukru v krvi stále potřeba kapka krve, tento senzor asi bude v chytrém náramku chybět (leda by Apple využil chytré kontaktní čočky od Googlu).

bloodworkbloodsugaroxygensat.png

Dvě karty se věnují dýchání – jednak frekvenci a také okysličení krve. Oba údaje by mohly pocházet z jednoho senzoru. S Apple začal spolupracovat profesor Michael O’Reilly ze Stanfordovy univerzity, který má na svědomí vývoj doplňku iSpO2, což je neinvazivní senzor, který dokáže měřit právě saturaci krve kyslíkem (společně s tepovou frekvencí). Podobně by pak mohlo fungovat i měření hydratace – tedy obsah vody v těle, popř. kolik tekutin je třeba ideálně vypít.

Ke sledování spánku lze využít iPhone už dnes. Aplikace jako je Sleep Cycle nebo Sleep Time využívají pohybový senzor a mikrofon k tomu, aby podle pohybů spícího člověka vyhodnotily fáze spánku. Celkem přesně tedy dokážou spočítat, jakou část noci tvořil hluboký spánek, REM fáze nebo naopak lehký spánek. Podobně dokážou kvalitu spánku vyhodnocovat i náramku FitBit nebo Jawbone. Zde by tedy neměl být pro Apple problém, zakomponovat stejnou funkčnost do Healthbooku.

Speciální úlohu by měla dostat Emergency Card – tedy karta pro případ první pomoci. Ta by měla poskytovat základní zdravotnické údaje o uživateli – datum narození, krevní skupinu, předepsané léky, hmotnost, záznamy o dárcovství či bydliště. Tato kritická data by mohla být dostupná třeba při vážných zraněních, kdy pacient není schopen tyto údaje poskytnout.

healthbook-emergency.jpg
Emergency Card s kritickými daty o uživateli (zdroj:9to5mac.com)

Kdy a jak?

Z poznatků, které jsou známé především o získaných patentech a nových spolupracovnících je jasné, že to Apple myslí s novým odvětvím opravdu vážně. Do nakoupených technologií investoval obrovské prostředky a má tedy dostupné vše, co ke sledování zdravotního stavu uživatelů potřebuje. Otázkou je tedy forma, kterou nám naservíruje nutný doplněk (či doplňky) s vestavěnými senzory.

Healtbook by měla být aplikace, která se poprvé objeví v iOS 8. A protože nová verze je vždy zpřístupněna s novým iPhonem, mezi uživatele se nedostane dříve než v září tohoto roku. Odhalení bychom se mohli dočkat už na WWDC v červnu, kde se aktualizované verze operačních systému většinou dočkají odhalení.

Pokud se tyto spekulace potvrdí, Apple může změnit další obor. Poté co ukázal světu, jak má vypadat distribuce hudby, moderní smartphone a tablet, má vše pro sledování zdraví a aktivit. A také to bude znamenat situaci, kdy bude o svých uživatelích vědět opravdu vše. Pohoršení se nad sdílením polohy pak bude znít srandovně.

Diskuze (91) Další článek: Jony Ive: „Kopie designu je krádež, jsme obklopeni mizernými věcmi“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,