Apple zkoumá RISC-V. Mohl by se zbavit obrovských nákladů za licence Armu

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 90

Názory k článku

avatar
05. 09. 2021 10:49

Apple je ako majiteľ bordelu. Od zákazníkov pýta nehorázne čiastky, ale sám je skúpy zaplatiť čo i len pár dolárov za licencie. Keby boli ich zákazníci tak lakomí ako oni, tak to môže Apple rovno zabaliť.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  05. 09. 2021 09:10

Tak to tedy musí být prácička snů! Dřív jsem říkal, že pro společnosti typu Apple bych nikdy nepracoval, pokud bych měl jinou možnost...Když se podívám na ten inzerát, tak bych pro Apple už asi nepracoval asi ani kdyby mi vyhrožoval někdo zastřelením a raději bych risknul, že se netrefí při pokusu o útěk. Už ta první věta, která je takovou korporátní kliošoidní slango-s*ačkou, že se mi jen velmi těžko daří přeložit do češtiny a jen to vidím, chce se mi z toho zvracet:
"Přemýšlíte v globálním měřítku a milujete stanovování ambiciózních cílů?"Zbytek inzerátu pak je jen výčtem toho, co Apple požaduje, co musíte zvládat, jaké kvalifikační předpoklady máte mít a jaké nároky Apple má...Ale NIKDE tam není čárka o tom proč byste vlastně měli chtít tu práci pro Apple dělat a co Apple nabízí Vám.No možná se není čemu divit, protože hláškami o tom, jak "Nedělní večery patří Applu kvůli přípravě na pondělní porady" bych se asi taky nechlubil a ten obří open-spacový kriminál, kde design je důležitější než zdraví zaměstnanců asi taky není nic, z čeho by kdokoliv mohl být nadšený.Co se týče platů, tak Apple rozhodně není na špici a co se týče nějakých referencí, tak "práce pro Apple" v životopise dnes rozhodně není žádná automatická bomba a firmy spíš hledí na skutečné dovednosti než nějaká "známá jména" - tahle doba už je pryč.Takže opravdu je otázka proč vlastně chtít pracovat zrovna pro Apple?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (21)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  04. 09. 2021 18:45

Dosť smutné, keď firma so ziskom v mld. dolárov ročne, s desiatkami mld. dolárov v hotovosti, s monopolnými praktikami ko digitálne otroctvo jej zákazníkov až po nehoráznych 30% provízií a aktívne bránenie konkurencií, potom šetrí na dosť lacných licenciách.
Apple nakupuje len lacnú licenciu na inštrukcie (zisk armu z toho sú mil. dolárov ročne) a nie celý návrh čipu (zisk Armu mld. dolárov ročne). Vývoj HW si Apple robí samo. Je dobre, že svet ignoruje formáty presadzované Apple. Snažia sa vnútiť svetu všetko. Špeci konektory, špeci nabijačku, špeci príslušenstvo s čipom, aby sa nedalo pripojiť iné, rovnaké za pár centov.Dúfam, že obránci apple monopolu, že ide o súkromnú firmu a tá si môže diktovať podmienky aké chce, budú s radosťou hlásať, že otvorené štandardy, kde nie je možný monopol žiadnej firmy, žiadne vydieranie, ako RISC-V, je super a trh otvorený konkurencií je super tiež. Alebo že my nie?Môžu začať hneď pri argumentácií, prečo Apple nesmie umožniť inštalovať iné programy na apple okrem tým apple schválených, prečo nesmie dovoliť umožniť platby inak ako len cez nich. Prečo je super, že zablokovali Epic Fornite, lebo sa im nepáčilo 30% výpalné a že veď s tým súhlasili.Applu sa nechce platiť licenčné poplatky, smiešne centové položky z predraženého Apple HW. Ťažká to dilema. Obhajovať monopolné Apple praktiky, kým Apple sa snaží zbavovať sa monopolov druhých, sám aby ušetril, nemusel iným platiť za ich prácu, používa bezplatne dostupné možnosti.Doteraz Apple ani len nesprevadzkoval RCS (môžme byť radi, že aspoň uznal SMS). Presadzuje si svoje štandardy, aby na nich nechutne zarábal, utužoval digitálne otroctvo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (51)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 09. 2021 13:06

Fakt se divim, že chce Apple šetřit zrovna na licenčních poplatcích za ARM. Na licencích sice ušetří, ale kvůli tomu bude muset začít sám za svoje peníze řešit spoustu dalších věcí - kompilery, vývojové nástroje a debuggery. Tipuju, že je to nadšení do RISC-V přejde, až zjistí co jaké další náklady to pro ně bude znamenat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor