Facebook | Apple | iOS | App Store

Apple zablokoval aktualizaci aplikace Facebooku. Poukázal totiž na 30% poplatek v App Store

Apple je v poslední době pod palbou ze všech stran za to, že si bere 30 % z transakcí v rámci plateb na iOS. Nyní si stěžuje i Facebook. Předmětem přitom není samotný poplatek, ale to, že sociální síť na něj uživatele upozornila.

Cupertinská firma má v rámci svého obchodu s aplikacemi velmi striktní pravidla, které je občas obtížné dodržet. Z jakékoliv zakoupené aplikace, či provedeného nákupu uvnitř aplikace, si bere 30 % z částky. Vývojář přitom nemůže, na rozdíl od jiných platforem, tento poplatek obejít třeba tím, že uživatele přesměruje na webovou stránku apod. Kvůli tomu nyní bojuje proti Applu i Epic se svou hrou Fortnite, která byla stažena.

image.png 
Facebook plánoval upozornit na 30 % poplatek ze strany Applu. (Foto: The Verge)

Nyní se přidává i Facebook, jak informoval web Reuters. Předmětem samotného sporu není přitom procento, které si Apple bere, ale to, že na tuto skutečnost sociální síť upozornila. Apple má totiž v rámci App Store i pravidlo, které říká, že vývojáři nemají zobrazovat irelevantní informace uživatelům. A informace o tom, že si z částky za zakoupený lístek vezme 30 %, je dle něj irelevantní.

Facebook totiž aktuálně vydává novinku, kde umožňuje uživatelům platit online za nejrůznější události a vstupenky. Žádal přitom Apple, zda by snížil oněch 30 %, ten to ale odmítl. Sama sociální síť si z transakce nebere žádný poplatek.

Proti praktikám Applu, ale částečně i Googlu, který má sice volnější, ale přesto svazující pravidla, tak nyní bojuje hned několik firem. Sám Facebook se dostal do křížku již dříve se svou aplikací Facebook Gaming, která slouží ke sledování herních streamů a jako minoritní funkci umožňuje zakoupení hry. To ale odporuje Applu, který zakazuje konkurenční obchody s hrami na své platformě.

Aktuální problém byl vyřešen změnou aktualizace aplikace, kde Facebook již tuto hlášku nezobrazuje, je ale otázkou, zda je to správně. Informace o tom, že ne celá částka jde původnímu autorovi, může být důležitá pro uživatele, který o praktikách na různých platformách nemusí být obeznámen. Jedná se přitom, ze strany Facebooku, o pouhé konstatování faktu a je tak s podivem, že to Applu vadí. Třeba se za oněch 30 % stydí.

Diskuze (184) Další článek: Čína okopírovala starší americkou kluzákovou pumu proti letištím

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,