Apple | Bezpečnost | iPod

Apple vyvíjel speciální verzi iPodu pro americké špióny, prozradil bývalý zaměstnanec

Špionské technologie a triky neznají hranic a tajné služby vlád se snaží neustále inovovat a přicházet s něčím, co by jim zajistilo výhodu minimálně z oblasti sběru informací. A ve své době populární hudební přehrávač Apple iPod se jevil jako ideální přístroj k tomuto účelu.   

Bývalý zaměstnanec Applu - David Shayer se na webu TidBits rozepsal o nevšední situaci, kterou zažil coby softwarový vývojář pro populární hudební přehrávač od Applu - iPod.

Jeho šéf za ním v roce 2005 přišel s tím, že bude spolupracovat se dvěma inženýry z Ministerstva energetiky Spojených států amerických (DOE) na „speciálním“ iPodu. O tomto projektu věděli pouze čtyři inženýři v Applu a veškerá komunikace probíhala osobně.

Cílem spolupráce bylo vytvořit upravené verze iPodů zahrnující jak upravený operační systém, tak i dodatečný hardware. Kromě toho, že iPod vypadal a fungoval zcela jako normální iPod páté generace, zároveň byl schopen nahrávat data ze zmíněného dodatečného hardwaru na velký interní 60GB pevný disk, který byl původně určený pro uložení velkého množství písniček.

Inženýři z DOE měli v Applu několik měsíců k dispozici i vlastní kancelář a i když se vývojář Applu nikdy nesetkal s daným dodatečným hardwarem, předpokládá, že mohlo jít například o detektor radiace a případně i mikrofon. Daný agent by tak mohl na citlivých místech získat důležité aktuální informace, které si nechal zobrazit přímo někde ve skrytém menu iPodu a pochopitelně i nahrávat radiační stopu lokace, kterou například projížděl a podobně.

Diskuze (5) Další článek: Cena za novou nejvýkonnější kartu GeForce RTX 3090 by mohla přesáhnout 55 tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,