Apple | MacBook | Webkamera

Apple varuje před krytkami webkamer. Při zavření víka MacBooku mohou poškodit displej

Cupertinská společnost na svém webu upozorňuje uživatele MacBooků, aby nezavírali víka s nasazeným krytem webkamery. Notebooky jsou navrženy tak, aby klávesnicová i displejová část na sebe těsně doléhaly, takže tlustší krytka by při zavření mohla napnout a poškodit displej (viz příklad na Imgur). Kromě webmakery navíc kryt může zablokovat i čidla pro automatickou regulaci jasu a nastavení barevného podání (True Tone).

Manuál Applu doporučuje, aby lidé při zavření nepoužívali krytky tlustší než 0,1 mm. Tak tenké ale ty dokupované obvykle nebývají. Uživatelé by rovněž neměli kameru přelepovat páskou, po níž na povrchu zůstává zbytkové lepidlo.

Varování obecně platí i pro ostatní značky, nejen MacBooky. Konkurenční výrobci již ale navrhli integrované krytky, které z displeje nevyčnívají. Od roku 2018 se s nimi setkáme u vybraných notebooků od Lenova (funkce ThinkShutter) nebo HP (Privacy Camera). Huawei ve stejném roce na MateBooku X Pro zase kameru schoval pomocí výsuvného mechanismu mezi klávesy F6 a F7.

Apple se těmto mechanickým řešením dosud brání. Podle něj je dostatečným řešením dioda svítící při aktivní kameře a ochrana v macOS Mojave a novějších. V systému lze přidělit práva k webkameře jednotlivým aplikacím. (V minulosti se ovšem objevily zranitelnosti, které ochranu dokázaly obejít.)

via Apple Insider

Diskuze (32) Další článek: 37 nejstrašnějších počítačů, které jste kdy viděli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,