Apple v roce 2014: Tak prý už konečně...

Apple minulý rok přinesl spoustu zajímavých inovací, ale stále jsme se nedočkali něčeho úplně nového. To by mělo přijít letos a k tomu další várka modernizace současných produktových řad.

Před rokem se začaly v médiích objevovat články o docházejícím dechu Applu a chybějících inovacích. MacBooky, iPhone, iPad, to vše procházelo jen evolucí, přičemž se už dlouho čekalo na "něco velkého". Úplně nový produkt, který postraší konkurenci a poblázní davy, jako to dokázal iPhone, iPad nebo MacBook Air. 

Pochybnosti z počátku loňského roku trochu rozehnalo období od června. Vše začalo překreslením mobilního sytému iOS, které ve verzi 7 nabídlo zcela nové prostředí. Nemálo důležitou novinkou bylo bezplatné uvedení nové verze desktopového systému OS X. Největší inovací z hlediska produktů byl Mac Pro, kde Apple dokázal do miniaturního válce nacpat extrémně výkonné komponenty.

Mac Pro.png
Největší produktová inovace Applu minulého roku - Mac Pro

Nálož nových produktů pak Apple vypustil na podzim, kdy ukázal přepracovaný iPad Air a také iPad Mini s Retinou. iPhone se sice dočkal hned dvou nových verzí, ale nepřinesly nic překvapivého, byť 64bitový procesor měl v mobilech premiéru. Novinek sice bylo dost, ale stále nic zcela nového.

Může být vůbec rok 2014 zajímavějším než ten uplynulý? TimCook má za to, že tomu tak bude. Při telefonickém oznamování výsledků za druhé čtvrtletí předchozího roku sliboval, že se na rok 2014 chystají velké změny. A co tedy může Apple na následujících dvanáct měsíců plánovat?

Další velká věc? Nejpravděpodobněji hodinky

Nejen TimCook se v průběhu minulého roku dal nejednou slyšet, že Apple plánuje vstup do nového odvětví právě v roce 2014. Dlouhodobé spekulace se točí především kolem chytrých hodinek a jejich letošní uvedení předvídají i přední americké weby zabývající se produkty Applu. Ať už přímo hodinky, nebo náramky nacpané čidly pro zaznamenávání pohybu, jsou jasným trendem poslední doby.

Od Applu se obecně čeká něco navíc. Současné hodinky jsou pouhým prodloužením telefonu a slouží jako jakýsi druhý displej. Velká část modelů je na telefonu přímo závislá a bez něj postrádají smysl. Většina z dat zkrátka stejně putuje z telefonu.

Apple by však mohl jít opačnou cestou. Hodinky by mohly dodávat data telefonu. Patenty, které Apple v posledních letech získal by tomu nasvědčovaly. Nikdo zatím neví, jakou budou mít hodinky podobu a zda bude mít takový produkt s hodinkami něco společného. Mohlo by se však jednat o kombinaci obou naznačených směrů.

iWatch.jpg
Jeden z mnoha konceptů neexistujících iWatch (autor: Yrving Torrealba)  

Zařízení by sice mohlo sloužit k zobrazování notifikací a stručných dat z iPhonu či iPadu, zároveň by však mohlo plnit úlohu doplňku s všemožnými senzory sledující přesný pohyb i životní funkce uživatele. Mimochodem, před Vánoci byl Applu schválen patent na miniaturní snímač srdečního tepu. Ten je natolik přesný, že dokáže srovnáváním křivek tepu identifikovat uživatele. Použitelných senzorů v pásku hodinek, které mohou celý den monitorovat uživatele, je mnohem víc.

Jsme zvědavi také na to, jak si Apple poradí s výdrží. Zakomponuje do hodinek ohebný akumulátor, který by byl umístěn v pásku? Nebo se budou hodinky dobíjet prostým pohybem ruky? Nebo se snad konečně dočkáme reálného využití dobíjení přes displej?

Displeje povyrostou

Steve Jobs byl velkým odpůrcem zmenšeného iPadu, a tak jsme se jej dočkali až v době, kdy se kormidla ujal Cook (byť vývoj bezesporu začal již za Jobse). Jobs se zde očividně mýlil – iPad Mini je velmi úspěšný a vše napovídá tomu, že verze s Retinou bude ještě populárnější. Nevydá se však Apple i opačnou cetou? Už delší dobu se spekuluje o iPadu, který by měl alespoň dvanáctipalcovou úhlopříčku. Nezdá se, že by zvětšení úhlopříčky o dva palce dávalo nějaký extra praktický smysl, ale třeba nám to Apple vysvětlí. Sami ale v tuto spekulaci moc nevěříme.

I když se toho nejeden uživatel iPhonu (a vývojář pro iOS) děsí, pravděpodobně se letos dočkáme dalšího zvětšování displeje u iPhonu. I když zvětšení displeje ještě nemusí znamenat zvětšení rozlišení, dá se vzhledem ke konkurenci a posedlostí retinou očekávat, že Apple se s hrubším rastrem nespokojí. Velké displeje slaví především v Asii, kde má Apple zatím docela slabý podíl na trhu.

iPad.jpg
Dočkáme se třetí velikosti iPadu?

A jen tak mimochodem, jaký je ideální doplněk k většímu telefonu? Přece malé hodinky... Přesvědčuje nás o tom v marketingové kampani Samsung, dost možná s tím začne i Apple.

Retina všude

Displeje s normálním (alespoň Full HD) rozlišením se konečně začaly prosazovat i v levnějších modelech notebooků mimo jablečný svět. Doufejme tedy, že Apple zareaguje a vyšší rozlišení přinese do Macbooků Air a především do iMaců. Alespoň sedmadvacetipalcový model by si retinu zasloužil a znamenalo by to vyjít k rozlišení 4K, minimálně... To samé platí také pro samostatný 27" monitor Applu s Thunderboltem.

Vyšší rozlišení by si zasloužily i Macbooky Air. Třináctipalcová verze nabízí 1440 × 900 bodů, nad kterými jsme jásali při uvedení. Nyní bychom však ve specifikacích notebooku za 29 000 Kč rádi viděli jiná čísla. Snad se na podzim dočkáme.

A co televize?

Že Apple v roce 2014 představí svoji vlastní televizi se úplně pravděpodobné nezdá. Na její příchod se čeká už několik let a mnoho se zatím nestalo. V uplynulém roce 2013 navíc Apple odkoupil firmu Prime Sense, která vyvíjela pohybové ovládání Kinect. Pakliže počítáme s jeho zakomponováním do televize, její vývoj bude určitě trvat mnohem déle.

Kromě samostatné televize by nás však mohl Apple konečně překvapit otevřením systému pro Apple TV. Malá krabička toho u nás zatím stále moc neumí. Filmů v iTunes s českými titulky sice přibývá, avšak žádná sláva to stále není. Aplikace pro Netflix, Hulu či Pandoru nejsou na Apple TV dostupné, a tak pro české uživatele slouží spíše jako prostředek pro přehrávání videa z iOS zařízení a Maců pomocí AirPlay. Pokud by však Apple pro vývojáře otevřel SDK, mohly by začít vznikat nejen multimediální aplikace, k jejichž provozu má Apple TV velký potenciál. V případě, že by tuto krabičku vybavil i procesorem Apple A7, mohlo by se jednat i o zajímavou herní platformu.

Apple TV.jpg
Bude toho umět tahle krabička víc? Mohla by...

Postupné dávkování

Inovací minimálně na bázi vnitřního hardwaru se bezesporu dočkají iPhony, iPady, i počítače. Ale co iPody? Těch se prodává stále méně a ani finančně už nejsou pro Apple žádné terno. Příjmy 573 milionů dolarů za poslední kvartál jsou sice nemalé, ale co je to proti 5,6 miliardám za iPady a 19,5 miliardám za iPhony... iPody byly inovovány v roce 2010 a 2012, letos by tedy mohlo něco přijít. Ale dost možná spíš něco odejde...

iPod Classic.jpg
iPod Classic je adeptem na vyřazení z nabídky

iPod Classic byl naposledy lehce inovován v roce 2009, přičemž vychází z konstrukce uvedené už roku 2007. Je to produkt, který Applu v roce 2001 zajistil nevídaný úspěch a je symbolem nového restartu firmy. Rok 2014 bude pravděpodobně jeho posledním, budoucnost patří jeho potomkům s modernějším pojetím a schopností telefonovat. U ostatních iPodů nečekáme nic zásadního.

Nápadů a přání, co by mohl Apple v roce 2014 uvést na trh, se nabízí celá hromada. Možná přijdou nakonec všechny ze zmiňovaných, ale bude to hezky pozvolna. Apple má uvádění novinek rozplánováno vždy tak, aby se nezastiňovali, získali potřebnou publicitu a lidé si je hned běželi koupit. Pak to chce pár měsíců oddechu, který se hodí zpestřit třeba nějakou softwarovou inovací...

Diskuze (148) Další článek: Potvrzeno: Radionomy koupilo Winamp

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,