Apple už vydělává více než Microsoft

Microsoft zveřejnil své finanční výsledky za poslední fiskální čtvrtletí, což kalendářně odpovídá období od začátku ledna do konce března. Za tři měsíce ve slabším povánočním období inkasoval příjmy ve výši 16,43 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 13 %. Čistý zisk pak činil 5,23 miliardy dolarů.

Tahounem Microsoftu je byznysová divize, která zaznamenala meziroční nárůst o 21 % a může se chlubit například tím, že nová sada kancelářských programů Office 2010 se prodává nejlépe v historii. Daří se také serverové divizi, která rostla o 11 %, nebo herní divizi díky ohromnému úspěchu Kinectu a Xboxu 360. Po počátečním boomu loňského roku už však pozvolna klesá zisk z prodeje Windows 7, konkrétně o 4 % oproti stejnému období loňského roku. Ale přesto jsou Windows 7 pochopitelně velkým úspěchem Microsoftu, prodal již 350 miliónů kopií tohoto systému.

Ačkoli se zdají čísla Microsoftu celkem optimistická, ve srovnání s konkurenčním Applem už tak nepůsobí. Za poslední tři měsíce předchozího roku se sice Microsoft ještě chlubil větším čistým ziskem, ovšem v obratu už byl Apple lepší. A nyní došlo už i na čistý zisk. Podle finančních výsledků zveřejněných před týdnem vydělal za první tři měsíce roku 5,99 miliard dolarů, což je o 760 miliónů více ve srovnání s Microsoftem.

Apple vydělává především na iPhonech a hardwaru, silně ziskové má ale i své online služby. To Microsoft může jen závidět, protože jeho online divize se vytrvale pohybuje ve ztrátě.

Diskuze (92) Další článek: Kindle: elektronické knihy bude možné půjčovat z knihoven

Témata článku: , , , , , , , , ,