Apple uvede nové MacBooky Pro, těšte se na rychlost

Během dnešního dne Apple představí především nové MacBooky Pro. Ty nabídnou Sandy Bridge procesory a možná i další novinky. Podívejte se, co se chystá.

Apple v současnosti nabízí tři základní modely profesionálních notebooků, které jsou rozděleny především podle velikosti úhlopříčky displeje. Nejmenším rozměrem je třináct palců, středním samozřejmě patnáctipalcový a největší je pak sedmnáctipalcový. Současné 13" modely obsahují o dvě generace starší procesory Core 2 Duo, větší verze pak trochu novější Core z minulého roku.

Intel ale představil nové procesory s architekturou Sandy Bridge a nové modely budou jistě těmito procesory vybaveny. Ještě je třeba připomenout, že u nynějších MacBooků Pro Apple používá kombinaci integrovaného grafického čipu Intel HD pro základní operace, pro jakoukoli další akceleraci se automaticky využije dodatečná grafická karta GeForce 320M nebo 330M u silnějších a větších modelů.

MacbookProTrio.jpg

V mobilních procesorech Sandy Bridge se však ve všech případech vyskytuje nová a výkonnější verze Intel HD 3000, která dle testů nabízí podobný výkon jako zmíněná GeForce 320M, jež je u současných třináctipalcových MacBooků Pro. Jak ukázaly některé neoficiální úniky, Apple tak u těchto malých MacBooků Pro nejspíše použije pouze grafický čip v procesoru, který zvládne i OpenCL, jež je základem akcelerace napříč celým operačním systémem Mac OS X i aplikacemi.

34978.png 34979.png 34984.png
Porovnání výkonu Intel HD 3000 a GeForce 320M ze serveru Anandtech

Výkon ale bude vyšší především díky procesorovým jádrům, skok o dvě generace u MacBook Pro 13" bude citelný i pro běžného uživatele. Hlavní předností bude delší výdrž, ze současných 10 hodin by u těchto malých modelů mělo být minimálně 12 hodin.

Thunderbolt: bleskový Light Peak

Na internetu se to sice hemží zaručenými specifikacemi nových MacBooků Pro, ale to nejdůležitější v podobě procesorů je takřka jasné. O čem se ale dlouho spekulovalo, bylo nové rozhraní Light Peak, tedy optický přenos dat s rychlostí začínající na 10 Gb/s obousměrně. Pokud jsou nejnovější informace správné, Apple nasadí metalickou verzi tohoto rozhraní v kombinaci s mini DisplayPortem pod oficiálním názvem Thunderbolt.

 6a00d83451c7b569e2014e5f68e399970c.jpg
Thunderbolt alias Light Peak v kombinaci s mini Displayport

Prototypy konektorů počítají i s kombinací USB portu (zajišťuje i potřebnou elektrickou energii pro některá zařízení), kdy je dokonce k dispozici i zmíněný optický přenos dat. Podrobnější ukázky si můžete prohlédnout i na těchto fotografiích:

LPBlog5.png LPBlog6.png
Prototypy Light Peaku - opticko-metalická kombinace s USB a metalická s Displayportem

Kvůli vysoké propustnosti musí Light Peak využívat PCI Express sběrnici, která na rozdíl od SATA zvládne mnohem vyšší rychlosti. V budoucnosti je optický přenos dat nevyhnutelný, a jeden univerzální port pro většinu zařízení vyřeší nejen kompatibilitu, ale i omezení propustnosti jednotlivých zastaralých rozhraní. U první verze ale nejspíše ještě zvítězí měď. Intel navíc dnes také oficiálně představí Light Peak, což určitě není náhoda.

6a00d83451c7b569e2014e8642e589970d.jpg 
Nové oficiální logo rychlého rozhraní Thunderbolt?

Uniklé specifikace 13" MacBooku Pro ukazují na dvoujádrový procesor Intel Core i5-2410M s frekvencí 2,3 GHz (Turbo režim až 2,9 GHz, TDP pouze 35 W) a operační paměti s kapacitou 4 GB a frekvencí 1 333 MHz. Ostatní parametry včetně rozměrů a hmotnosti jsou takřka shodné se současným modelem, což je vzhledem ke stále tenčím a lehčím notebookům velmi podezřelé.

Nejnovější aktualizace 

Jakmile se objeví nové informace, naleznete je přímo v tomto článku. Dnešním dnem mimochodem Steve Jobs slaví své 56. narozeniny, pokud mu chcete popřát, je k této příležitosti dokonce k dispozici i specializovaná stránka.

Aktualizováno 12:10: Apple právě vypnul svůj elektronický obchod, jako vždy když se chystá na větší změny.

well-be-back-soon-please-alert.jpg 

Diskuze (19) Další článek: Sony představila VAIO L, výkonný 24" dotykový počítač v monitoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,