Apple uvádí nový produkt iPod

Není to počítač, ani kapesní organizér, ale MP3 přehrávač se zabudovaným pevným diskem a rozhraním FireWire.

O novém chystaném produktu z dílny Apple se spekulovalo delší dobu, bylo známo i datum uvedení 23. října. Pořádně se ale nevědělo, co by to mělo být. Z počátku to vypadalo na osobní organizér, který by byl následníkem prehistorického Newtona, druhým žhavým kandidátem byl osobní audio přehrávač. Nakonec to vyhrál ten přehrávač s označením iPod, kapesní počítač s tušeným označením iWalk je ještě pod pokličkou.

iPod se zařazuje do kategorie MP3 přehrávačů se zabudovaným pevným diskem. Nejznámějším představitelem této kategorie je Creative Jukebox, který se dobře prodává i u nás. iPod bude proti němu bojovat menšími rozměry (102×62×20 mm, váha 185 g) a rychlejším rozhraním FireWire pro přenos dat. Rozměry je iPod zhruba na úrovni kartových přehrávačů a v reálu nepřevyšuje nějak dramaticky rozměry běžného 2,5palcového pevného disku pro notebooky. Ten má v iPodu kapacitu 5 GB, což dle prospektu nabízí kapacitu pro až 1000 skladeb ve formátu MP3 při kódování 160 kbit/s. Kromě MP3 (do 320 kbps včetně VBR) jsou podporovány i formáty WAV a AIFF. MP3 je tedy jediným komprimovaným formátem. Firmware je ale aktualizovatelný. Kromě pevného disku tam je i 32 MB interní paměti proti otřesům. Odolnost je tak až 20 minut. iPod se ovládá pomocí výrazného otočného kolečka a funkčních kláves.

Na iPodu je podsvícený LCD displej s rozlišením 160×128 a úhlopříčkou 5 cm, na kterém jsou pochopitelně texty psány typickým applovským fontem. Displej nabízí 6 řádků pro texty plus jeden informační.

Nejzajímavější je iPod zřejmě svým rozhraním. MP3 přehrávač s FireWire se opravdu jen tak nevidí. V případě iPodu se používá i pro dobíjení vestavěné 1200 mAh Li-Pol baterie s výdrží až 10 hodin. Pokud je iPod připojen k počítači, dobíjí se přes kabel, v dodávce dostanete pro dobíjení i redukci mezi běžnou zásuvkou a FireWire. iPod se v počítači může chovat jako další disk díky rychlému připojení. Můžete tak na něm přenášet i běžné soubory, nejen MP3 skladby.

iPod se synchronizuje s iTunes 2, cokoli přidáte na Macu do seznamu skladeb v iTunes, přenese se i na iPod. O synchronizaci s Windows ani slovo, prý se možná někdy udělá. Primárně se ale jedná o přehrávač pro příznivce Apple. Cena je 399 dolarů, což je o 150 více než Creative JukeBox, ale na druhu stranu je iPod menší a víc cool.

Váš názor Další článek: Doporučené ceny nových iPaqů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,