Apple umí obdivuhodně vydělávat na aplikacích. Androidů je sice mnohem víc, ale vydělají Googlu méně

Apple na aplikacích v App Store vydělává mnohem více než kolik získá konkurenční Google v rámci Google Play. Za poslední měřený kvartál byl tento rozdíl zatím největší, upozornili analytik ze Sensor Tower. A to i přesto, že zařízení s Androidem je v oběhu zhruba čtyřikrát více než iPhonů.

Jde o největší rozdíl mezi výdělky obou obchodů minimálně od roku 2014, kdy Sensor Tower začal data Google Play měřit. Možná jde ale o největší rozdíl vůbec. Zhruba 66 % z částky 18,2 miliardy dolarů (404 miliard korun), které vygenerovaly mobilní aplikace, totiž pocházelo právě z App Storu. Přitom jen přibližně 20 % z celkového poštu mobilních zařízení má iOS a většinu zbytku ovládá Android.

Obchod Applu vydělal ve třetím kvartále 12 miliard dolarů (266,4 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 23,3 % - loni App Store touto dobou vydělal 9,7 miliardy dolarů (215,3 miliardy korun). Oproti tomu Google Play vydělal 6,2 miliardy dolarů (137,6 miliardy korun), o 21,5 % více oproti loňským 5,1 miliardám dolarů (113,2 miliardy korun).

K růstu u obou obchodů přispívají podle společnosti čím dál oblíbenější předplatné nejrůznějších služeb. Nejvýdělečnější neherní mobilní aplikací již třetí kvartál v kuse zůstal Netflix, který oběma obchodům přinesl 243,7 milionů dolarů (5,4 miliardy korun). Za ním následovaly Tinder a Tencent Video.

Samozřejmě přispívají i hry, jejichž zisk na obou platformách meziročně vyrostl o 14,9 % na 13,8 miliardy dolarů (306,3 miliardy korun). Celkem měly hry na svědomí 76 % z celkových zisků App Storu a Google Play.

Z hlediska počtu stažení aplikací ovšem stále suverénně vítězí Google Play, hlavně díky vzrůstající dostupnosti levných telefonů s Androidem v rozvojových zemích. Jenže uživatelé Androidu stahují převážně aplikace zdarma, v zisku se proto vyšší počet stažení neprojeví.

Určitou změnou prošel ve třetím kvartálu také seznam nejstahovanějších neherních aplikací na mobilních platformách. Do žebříčku se například dostala aplikace na tvorbu krátkých videí TikTok, která se aktuálně nachází i před Instagramem nebo Snapchatem.

Diskuze (39) Další článek: USA mají nová pravidla pro drony. Bezpilotním letounem je nově i vlaštovka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,