Apple | Mapy

Apple spustil nové mapy. Čechům nadělil více detailů, lepší navigaci, 3D a „Street View“

Oživeno 11. dubna | Necelý měsíc poté, co začal Apple testovat nové mapy, je již zpřístupnil všem. Velkou aktualizaci ohlásil i na svém webu, kde informuje, že Česko, Rakousko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko se dočkaly hned několika zlepšení.

Předně jsou to již dříve odhalené detailní 3D budovy na základních mapách, které v případě známých památek prošly ruční úpravou a vypadají opravdu detailně. Apple navíc půdorys budov zobrazuje úplně všude, dříve to bylo jen ve městech, teď jsou mapy osázeny domy i na venkově.

IMG_0111.jpgIMG_280CAB4FC2C2-1.jpeg
Petřínská rozhledna u Applu a Googlu

Mapy jsou celkově detailnější a barevnější. Kolega Marek Lutonský si ale všiml, že některé detaily naopak zmizel. Například různé lesní cestičky, které na mapě dříve byly vidět, teď místo nich jsou pouze zelené plochy. Zde je rozdíl patrný v na parku vedle Staroměstského náměstí. Nově je sice zelený, ale už v něm není vidět chodník.

SCR-20230411-ilsk.png02.pngMapa z dubna 2023 a března 2023

Po dvou letech od focení ulic je v Česku konečně dostupná funkce Look Around (Rozhlédnout se), tedy alternativa pro Street View nebo Panoramu. Apple ve focení nebyl tak důsledný jako Seznam, ale pokrytí se blíží tomu od Googlu. Křížem krážem tak nasnímkoval hlavně města, zatímco vesnicemi spíš jen projel. Technická kvalita je dobrá, někdy mi ale rozlišení přijde nižší než u konkurence.

SCR-20230411-ivyz.jpgSCR-20230411-iwbd.jpgSCR-20230411-iwby.jpgSCR-20230411-iwco.jpgPanoramatické snímky Applu, Googlu, Seznamu a Microsoftu (TomTomu)

Zlepšila se i navigace na iPhonech, iPadech a v CarPlay. Apple zmiňuje přirozenější hlasové pokyny, které budou řidiče informovat o odbočení, navedení do jiného pruhu nebo radarech. Je možné plánovat trasy s až 15 zastávkami. Aplikace pomáhá i elektromobilistům s plánováním vhodných zastávek k nabíjení.

Při sdílení polohy s přáteli a rodinou jsou vidět detailnější informace o času příjezdu. Sdílení je přitom možné aktivovat i hlasovým příkazem. Siri poslouchá i povely typu „před námi je nehoda“ nebo „něco je na silnici“ a hlásí to ostatním řidičům. Nebo naopak je možné nahlásit, že následky dřívější nehody jsou už vyřešené a cesta je normálně průjezdná.

Diskuze (40) Další článek: Staré, ošklivé a s modrou obrazovkou smrti. Takhle si Apple představuje PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,