Apple | iPhone | Soukromí

Apple sleduje, jak často voláte a posíláte e-maily. Podle toho určí, zda jste důvěryhodní

Apple se často chlubí tím, že soukromí uživatelů je pro něj prioritou a neopomene příležitost, aby si v této otázce šťouchl do konkurence. Nyní ale vyplynulo na povrch, že sám sleduje chování uživatelů na iPhonech a vytváří jim skóre důvěryhodnosti. To má pomoci v boji s podvody, detaily ale nebyly zveřejněny.

Zmínka o sledování se nachází v podmínkách služby iTunes, jak upozornil britský Independent. Součástí sledování má být to, jakým způsobem telefon používáte, včetně jednotlivých hovorů či odeslaných či přijatých e-mailů. Na základě tohoto chování je každému uživateli vypočítáno trust score, tedy skóre důvěryhodnosti. To Apple využívá při nákupech a dalších akcích, aby zamezil podvodům a další nekalé činnosti.

Snímek obrazovky (346).png
Pasáž na stránkách Applu věnovaná tvorbě skóre důvěryhodnosti.

Firma se zároveň v podmínkách dušuje, že na serverech jsou data uložena pouze pevně danou dobu. Jednat by se mělo jen o jednotlivá skóre bez osobních dat, ke kterým se firma (dle vlastních slov) nemůže dostat. Celé to ale lehce připomíná praktiky fungující v Číně, kdy jsou tamní obyvatelé na internetu sledování a je jim přiřazováno skóre na základě jejich interakcí a chování. V případě Applu se ale jedná prozatím pouze o snahu bojovat proti podvodům.

Apple nedávno představil své prozatím nejdražší iPhony:


Upraveno 11:08: Upřesnili jsme titulek článku, původní znění „Apple sleduje s kým si voláte a píšete e-maily. Podle toho určí, zda jste důvěryhodní“

Diskuze (21) Další článek: Po Googlu si EU posvítí na Amazon. Bude zkoumat, jak využívá data svých obchodníků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,