Apple si chce patentovat systém na bázi Blockchainu. Začnou mít firmy vlastní kryptoměny?

  • Technologie Blockchain je základem většiny kryptoměn, včetně Bitcoinu
  • Apple si patentoval systém využívající Blockchain
  • Apple plánuje systém použít na vícestupňové ověřování informací

Americký patentový úřad přijal novou žádost o patent od společnosti Apple, který má tentokrát velmi zajímavý vztah se současným boomem kryptoměn. Apple si totiž chce patentovat vlastní systém, který z části využívá technologie Blockchainu pro jednoznačné ověřování a ukládání dat, které nelze „hacknout“, což s sebou pochopitelně nese nutnost „těžení“ a potvrzování pomocí výpočetních agentů v decentralizované síti.

Krátce pro uvedení Bitcoinu bylo jasné, že samotná revoluce není ani tak v Bitcoinu samotném, jako právě v Blockchainu coby technologii pro distribuovanou a decentralizovanou databázi. Na první pohled se to nemusí zdát, ale velmi dlouho se jednalo o zapeklitý problém v oblasti informatiky.

Vícevrstvá architektura

Zveřejněný patent od Applu se týká obecného systému, který v rámci obecných informací zajišťuje časová razítka. Místo využití centrálního serveru, který by byl potenciálně napadnutelný a mohl informace změnit či smazat úplně, ale používá systém Applu vícevrstvou ochranu.

Jednou z nich je i Blockchain, kdy dochází ke generování klasického bloku a všechny transakce na sebe navazují v nekonečném řetězci zápisů. Jakmile by došlo ke zkompromitování informace, ostatní agenti, což může být běžící software třeba na každém iPhonu, okamžitě zjistí nesrovnalost. V případě Blockchainu totiž platí, že každý „uzel“ v síti má u sebe synchronizovanou celou nebo část databáze o všech transakcích, takže čím starší informace by chtěl útočník změnit, tím to má z pohledu výpočetního výkonu těžší a v mnoha případech takřka nemožné.

V patentu Apple uvádí, že tento systém lze použít pro distribuci veřejných klíčů (PKI – Public Key Infrastructure).

Chystá Apple vlastní kryptoměnu?

Z uvedeného patentu to nelze říci, ale rozhodně to nemusí být tak šílené, jak to vypadá. Apple už v mnoha zemích spustil vlastní platební systém Apple Pay, který je propojen s bankami a klasickými bankovními účty.

Apple u této infrastruktury používá klasické centrální servery v datacentrech, čemuž se nelze divit. V současnosti jsou i ty nejpokročilejší blockchainové platformy (jako třeba Ethereum) z pohledu zpracovaných transakcí za sekundu stále o řády pomalejší a tedy i méně efektivní, než centralizované řešení. V rychlosti a objemu zvládnutých transakcí se VISA a podobným systémům dorovnají nejdříve za pár let, ale už teď mají jasnou výhodu – tím že jsou decentralizované a distribuované, nelze je hacknout. Tomu se naopak těžce ubrání centralizované řešení, na které se jistě už třesou budoucí pokročilé umělé inteligence, které byly vycvičené hackery speciálně pro tento úkol.

Apple by si tak tímto a možná i dalšími patenty mohl připravovat půdu pro budoucí platformu, kterou bude využívat nejen pro finanční operace, ale i další typy informací, které musí být co možná nejvíce zabezpečené, případně anonymní. Na to vše se ideálně hodí právě Blockchain.

Vlastní nebo veřejný Blockchain?

Na trhu už je přes tisíc různých kryptoměn a platforem na bázi technologie Blockchainu, otázka ale zní, jak se ve skutečnosti uchytí a co budou reprezentovat.

V případě některých je to čistě finanční platforma (Bitcoin, Litecoin), v jiném případě univerzální programovatelná platforma (Ethereum), některé jsou místo výpočetního výkonu zaměřené na distribuovaný úložný prostor (FileCoin) a spousta dalších variant a byznys modelů (forma akcií daného startupu), které doposud nebylo možné realizovat. Typickým příkladem jsou síťové platformy, které nejdříve potřebují investice a nabrat uživatele, aby mohly teprve začít vydělávat a rozjet různé formy byznys modelů.

Pokud ale budeme uvažovat o využití Blockchainu či nějaké konkrétní kryptoměny u stávajících firem, nastává několik variant. Pokud bude firma chtít využít tuto technologii interně, může si vytvořit vlastní kryptoměnu či obecnější blockchainovou platformu. Jednotlivé uzly budou tvořené pouze jejími zařízeními (počítače, telefony a podobně).

Jestliže ale bude chtít tuto síť prezentovat mimo firmu a nějakým způsobem s ní dále pracovat, obchodovat a podobně, je otázkou, zda nebude výhodnější využít stávajících kryptoměn, které už dosáhly vyšší transakční rychlosti, mají optimalizovanou síť a dlouhou historii transakcí, která slouží jako ukázka důvěry a stability (nejstarší je v tomto případě Bitcoin). Objevil se dokonce i zcela nový druh byznysu – například IBM i Microsoft začalo nabízet vlastní Blockchain jako řešení, které si ostatní mohou pronajmout.

Je těžké říci, jakým směrem se trh nakonec vyvine, ale nejspíše lze očekávat, že každá varianta si najde své konkrétní ideální použití.

Diskuze (13) Další článek: Soud obvinil tvůrce obřího botnetu Mirai, zapojili do něj přes 100 tisíc zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,