Apple se prudce propadá, na hodnotě ztratil 200 miliard dolarů

Nadšení investorů z akcií Applu setrvale vyprchává. Ačkoli se americkým akciím, měřeno indexem S&P 500, podařilo v posledních dnech umazat ztráty, cenné papíry Applu klesají stále hlouběji pod psychologickou hranici 500 dolarů za kus. Od září se hodnota firmy smrskla více než o 200 miliard dolarů na 457 miliard. Slabou útěchou pro investory byl průběh včerejšího obchodování, během nějž akcie získávaly mírně nad hranici 500 dolarů.

V loňském roce přitom růst akcií Applu táhl vzhůru celý americký akciový trh. Jedna akcie se ještě v září obchodovala za více než 700 dolarů za kus. Momentálně se cena pohybuje kolem hranice 500 dolarů, nad kterou se akcie Applu dostala teprve loni v únoru. Don Luskin, investiční šéf společnosti Trend Macro, na CNBC uvedl, že Apple nemůže růst donekonečna.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj ceny akcií Applu za poslední dva roky

Nervózní investoři na začátku tohoto týdne vystupňovali prodejní tlak a následkem toho akcie Applu odepsaly během dvou dnů přes sedm procent. Společnost Nomura Securities reagovala snížením cílové ceny z 660 na 530 dolarů.

Podnětem k poslednímu prodejnímu tlaku byla zpráva o snížení zájmu o iPhone 5. Apple pro tento kvartál objednal o polovinu displejů pro iPhone 5 méně, než původně plánoval. Zprávu jako první zveřejnila agentura Nikkei s odkazem na manažera firmy, která Applu dodává komponenty. Poptávka po iPhonech může klesat i proto, že chytré telefony jsou rozšířené v rozvinutých ekonomikách, kde je Apple nejsilnější. „Zde se blížíme plné saturaci,“ uvedl James Cordwell, analytik Atlantic Equities Service. „Další růst bude přicházet z rozvíjejících se trhů a tam není Apple tak silný,“ dodal Cordwell.

Analytici Steven Milunovich (UBS) a Mark Moskowitz (JP Morgan Chase) ovšem vyjádřili názor, že snižování produkce je v obecné známosti již od prosince, kdy Apple snížil výrobu o 30 procent. Apple mohl snížit výrobu, aby vybalancoval zásoby, anebo kvůli nízké poptávce zákazníků, myslí si Milunovich. Jde ale již o staré zprávy. „Tohle není úplná novinka,“ uvedl pro Bloomberg Keita Wakabayashi, analytik tokijské Mito Securities. „To není důvod pro propad akcií,“ dodal. Odpověď na otázku, proč vlastně akcie prudce padají, analytici nemají.

Diskuze (74) Další článek: Česká pošta a Software602 spouští mobilní aplikaci pro digitální podpisy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,