Apple roste na všech frontách

Posledních čtrnáct dní hýbaly jablečným světem dozvuky Macworld Expa. Kromě toho se Apple pochlubil finančními výsledky.

Celosvětová recese akcií se podepsala i na Applu

Počátkem ledna jsem v předminulém díle jablečných zpráv psal o úspěchu Applu, kdy dosáhl trojnásobné kapitalizace svého konkurenta ze světa PC – firmy Dell. Akcie se cenou vyšplhaly až na 202 dolarů za kus a během roku se tak cena více než zdvojnásobila. Kvůli špatné situaci ekonomiky a tudíž i burzy Spojených Států, která svým významem ovlivňuje i ostatní burzy po celém světě, klesají akcie téměř všech amerických firem v oblasti IT. Výjimkou není ani Apple, který vnějším tlakům překvapivě dlouho odolával, ale nakonec i přes několik pozitivních zpráv také podlehl a propadl se až na srpnovou úroveň ceny akcií z roku 2007.

Na Macworldu byly představeny mnohé produkty a služby, které vzbudily velký ohlas. Za všechny jmenujme především nejtenčí laptop světa MacBook Air a půjčovnu filmů a TV pořadů od všech významných hollywoodských studií. Avšak narozdíl od minulého roku, kdy přišel na svět revoluční iPhone, nejsou letošní novinky žádnou velkou revolucí. Byly přijaty s tradičně velkým ohlasem, ale na trhu nezpůsobí nějaký fatální dopad.

Apple01.jpg Apple02.jpg
MacBook Air

Nejlepší čtvrtletí v historii

Výsledky sledovaného období, které končí 29. prosince, patří do posledního čtvrtletí roku 2007, ale pro Apple se jedná o první čtvrtletí nového fiskálního roku 2008. Na prodejích se tak v plném měřítku podepsala předvánoční sezóna. Za poslední kvartál tedy Apple utržil 9,6 miliardy dolarů, přičemž čistý zisk společnosti činil 1,58 miliard dolarů. V přepočtu na jednu akcii pak zisk činí 1,76 dolarů. V kontrastu s výsledky čtvrtletí minulého roku (4Q/2006), kde Apple získal 7,1 miliard dolarů na tržbách a jedné miliardy zisku, činí nárůst v tržbách 35 % a růst zisku málem dosáhl na úctyhodných 60 %. Taktéž marže u Applu rostla, z předchozích 31,2 % se nyní dostala na 34,7 %. Představitelé Applu v čele s výkonným ředitelem Stevem Jobsem si velmi chválili tyto výsledky, jenž jsou dosud nejlepší v celé historii společnosti. A to jak z pohledu tržeb, tak i zisku.

Pro Apple je stále nejdůležitější trh USA, který se podílí na tržbách 55 %. Celosvětově se prodalo 2 319 000 počítačů Mac (růst o 44 %) a přes 22 miliónů iPodů. Zde je nárůst menší, „jen“ pět procent. Fenomenálního iPhonu se pouze za poslední čtvrtletí prodalo 2 315 000. Na své keynote na Macworldu Steve Jobs ale zmínil podrobnější čísla přímo k 15. lednu 2008 – celkem už se prodaly čtyři milióny iPhonů, a to za 200 dní od uvedení na trh. Podíl počítačů k celkovým tržbám činí 47 %.

iPhone.jpg iPodNano.jpg iPodTouch.jpg
Za úspěchem Applu v loňském roce stojí především iPhone a nové iPody

Díky inovovaným iMacům se oživil růst stolních počítačů s nakouslým jablkem ve znaku, který poslední dobou stagnoval. Desktopy Applu jsou natolik úspěšné, že jejich růst prodeje je pětkrát větší než u ostatních PC desktopů. Stolních počítačů Apple se prodalo 977 tisíc, což je nárůst o 20 % oproti minulému čtvrtletí. Různých MacBooků se prodalo 1 342 000. Meziroční růsty jsou pro desktopy 58 % a pro laptopy 38 % v rámci společnosti.

I Evropa stále více přichází na jméno amerického Applu. Zde se prodalo na 705 tisíc počítačů při tržbách 2,471 miliard dolarů. Růst oproti kvartálu 4Q/2006 – 44 %, respektive 36 %. Evropa si také polepšila v celkovém prodeji iPodů. Zatímco americký trh se stabilizuje, v Evropě se podíl iPodů stále zvětšuje. Velkým tahounem všech iPodů se celosvětově stal „ořezaný“ iPhone – iPod Touch. Do něj Apple vkládá velké naděje a mluví o něm jako o budoucí mobilní Wi-Fi platformě, jenž bude schopna provozovat všechny možné mobilní aplikace. Mnozí uživatelé vidí v iPhonech a iPodech Touch oživení vůbec prvního PDA na světě – Apple Newtona. Slova představitelů Applu spolu s faktem, že tato zařízení pohání upravená verze desktopového operačního systému OS X, tomuto pohledu dávají čím dále jasnější obrysy. Nechme se překvapit, co vše se stane po vydání oficiální vývojové sady SDK ke konci února. Tyto produkty představují ohromný potenciál do budoucna a uvidíme, zda ho Apple náležitě využije.

newton.jpg iPodTouch.jpg
Apple Newton a jeho moderní nástupce

Jak Apple vidí další čtvrtrok

Apple se ve svých odhadech drží velmi při zdi a i když jsou všechny faktory příznivé pro budoucí vývoj, svá vlastní očekávání podhodnotí. Nejinak tomu je i v případě výhledu na druhé fiskální čtvrtletí 2008. V něm očekává tržby cca 6,8 miliard dolarů a zisk na akcii 0,94 dolarů. Analytici přitom předpokládali o 10-20 % vyšší čísla. A proč jsou tyto odhady nižší? Mimo jiné i proto, že povánoční období bývá tradičně slabé, navíc po rekordních prodejích operačního systému Mac OS X Leopard v prvním fiskálním čtvrtletí, kdy přinesl tržby 170 miliónů dolarů a nainstalovalo si ho téměř 20 % majitelů Maců, se očekává menší prodej. Počáteční boom prostě skončil a nyní nastupuje fáze normálního prodeje. Naopak velmi silné jsou již teď předobjednávky na nový MacBook Air. Ten samotný Apple směřuje na cestovatele a lidi různých profesí, kteří chtějí mít přístup k počítači kdekoliv se nacházejí. S ohledem na hmotnost, velikost a vlastnosti se Apple domnívá, že cena je velmi konkurenční.

I když Apple nepředpověděl prodej nové Apple TV, lze očekávat úspěch i na této frontě. Tomu by měla pomoci nově otevřená videopůjčovna na iTunes Store. Tento rok se máme podle slov Jobse na co těšit. Již v prvních dvou týdnech byly představeny nové produkty jako je právě půjčovna filmů a TV pořadu na iTunes, o Penryny vylepšené pracovní stanice Mac Pro či nejtenčí laptop světa MacBook Air. Přitom to má být jen zlomek s chystaných letošních novinek.

Apple17.jpg
Tak trochu jiná videopůjčovna
Diskuze (27) Další článek: StellaArtois.com: Za tajemstvím a dobrodružstvím

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,