Apple prý jedná s Intelem, který pro něj možná bude vyrábět čipy ARM

Intel má nejpokročilejší výrobní technologií pro složité čipy, v současnosti se jedná o 22nm technologii, v přípravě jsou však továrny pro budoucí 14nm čipy, které by se měly objevit na trhu v roce 2014.

Intel se soustředí na vývoj čipů s instrukční sadou x86, nedávno jsme vás ale informovali, že začal nabízet kapacitu svých továren na 22nm výrobní technologii i dalším menším společnostem v podobě Achronix a Tabula, které vyvíjí čipy s architekturou ARM.

Jak se dle TomsHardware zmínil analytik Doug Freedman, Apple prý nyní jedná s Intelem o výrobě svých čipů ARM (Apple A6/A7), které používá pro iPad, iPhone, iPod nebo Apple TV.

Pokud by Intel začal pro Apple vyrábět čipy pokročilou technologií, byl by to obrovský konkurenční náskok pro Apple. Intel by dokázal plně využít své továrny a zpeněžit vyvinutou technologii. Dle odhadů by mohla poptávka Applu dosáhnout na 415 000 waferů (12 palců) ročně. Na prodeji přibližně sto milionů procesorů ročně by Intel mohl mít příjem kolem dvou miliard dolarů.

 

Diskuze (31) Další článek: Intel připravuje extrémně úsporně čipy Ivy Bridge s TDP pod 17 W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,