Apple | Příslušenství | Thunderbolt

Apple prodává dvoumetrový kabel Thunderbolt 3 Pro za bezmála čtyři tisíce korun. Je to přehnané?

Internetové magazíny The Verge, SlashGear a Engadget shodně zaujala nová položka v e-shopu Applu – dvoumetrový kabel Thunderbolt 3 Pro s cenovkou 129 dolarů (v českém e-shopu se bude prodávat od 30. července za 3 990 Kč). Zatímco jedněm se při pohledu na cenu protáčejí panenky, druzí poukazují na skutečnost, že vyšší cena je vyvážena adekvátní kvalitou.

Dle oficiálního popisku kabel „podporuje přenosovou rychlost Thunderboltu 3 až 40 Gb/s, přenosovou rychlost USB 3.1 Gen 2 až 10 Gb/s, výstup videa přes DisplayPort (HBR3) a nabíjení příkonem až 100 W.“ Jednou ze silných stránek tohoto kabelu má být jeho opletení, které zabraňuje zamotání.

Tu kabel, tam kabel

Steve Dent z Engadgetu poněkud skepticky konstatuje, že za stejnou cenu lze například na Amazonu pořídit čtečku Kindle Paperwhite ve verzi podporované reklamami. Na straně druhé ale objektivně uznává, že kabel podporuje nejnovější standardy a splňuje celou řadu certifikací. Dodává, že pokud byste si chtěli koupit kabely, které by uměly vše, co zvládá Apple Thunderbolt 3 Pro, patrně byste za ně zaplatili i víc peněz.

V popisku v e-shopu najdeme zajímavý paradox: „K Macu s Thunderboltem 3 (USB-C) tímhle kabelem připojíš Thunderbolt 3 zařízení jako Pro Display XDR, doky a pevné disky.“ Ve skutečnosti je ProDisplay XDR dodáván s tímtéž kabelem, ale Apple ho dosud neprodával samostatně.

Vlastnosti kabelu Apple Thunderbolt 3 Pro

  • Přenosy dat rychlostí až 40 Gb/s
  • Přenosy dat rychlostí USB 3.1 Gen 2 až 10 Gb/s
  • Výstup videa přes DisplayPort (HBR3)
  • Připojení k Thunderbolt 3 a USB‑C zařízením a displejům
  • Napájení příkonem až 100 wattů
  • Opletený kabel, který se nezamotá
  • Logo Thunderbolt na odlišení od jiných kabelů
  • Sériové zapojení až šesti Thunderbolt 3 zařízení

Dává ta cena smysl?

V e-shopu Apple však najdeme položku Thunderbolt 3 (USB‑C) kabel (0,8 m) za cenu 1 190 Kč. Proč je 2,5krát delší kabel více než třikrát dražší? Samozřejmě primárně kvůli délce – přenosy dat na větší vzdálenosti vyžadují kvalitnější zpracování. Cenu dále navyšuje opletení, jež by mělo zvýšit odolnost a prodloužit životnost.

Při hledání alternativy je nutné dávat pozor na specifikace. Například podobně pojmenovaný kabel od Belkinu, který v českém e-shopu pořídíte za lákavější cenu 2 079 Kč, nepodporuje DisplayPort nebo USB 3.1, což výrazně snižuje možnosti jeho použití.

Cena čtyři tisíce korun za kabel může bez znalosti specifikací působit přemrštěně. S ohledem na jeho parametry však může být smysluplnou investicí pro uživatele, kteří plně využijí jeho schopnosti.

Diskuze (118) Další článek: Toto není žádný FaceApp! GAN z vás udělá Inda a ukáže fotky císařů ze starověku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,