Apple | Notebooky | MacBook

Apple přiznává problém: některé 13palcové MacBooky Pro se samovolně vypínají

V květnu tohoto roku představil Apple bez výraznější publicity novou generaci svých notebooků MacBook Pro. Z hlediska hardwaru se jednalo spíše o inovaci a v případě 13palcové verze vsadil výrobce na dvou – až čtyřjádrové procesory. Jednou z největších novinek tak byla klávesnice čtvrté generace.

MacBook Pro se 13" displejem se stal jasnou volbou pro všechny, kdož preferují přenosné notebooky značky Apple. Někteří uživatelé však začali hlásit poměrně nepříjemný problém, spočívající v tom, že se zařízení bez jakéhokoli varování samovolně vypíná.

Vypínající se MacBook Pro

Třináctipalcový MacBook Pro je v odborných recenzích hodnocen převážně kladně – kromě snadné přenositelnosti poskytuje také velmi dobrý výkon. Uživatelské ohlasy však postupem času odhalily nešvar, spočívající v náhodném vypínání stroje, ačkoli se stav jeho baterie zdaleka neblíží nule.

Jeden z postižených uživatelů popisuje situaci na webu Apple Communities tak, že v okamžiku, kdy zbývalo ještě 35 % baterie, se MacBook bez jakéhokoli varování vypnul. Odnesl tedy notebook do značkového servisu, kde technik nezjistil žádnou hardwarovou závadu. Nepomohlo obnovení do továrního nastavení, ani čistá instalace operačního systému.

Apple tedy vyměnil zákazníkovi zařízení za nové, nicméně problém se opakoval. Při sledování videí z Netflixu došlo k samovolnému vypnutí, ačkoli indikátor baterie ukazoval, že zbývá ještě 45 % energie. V následné diskuzi se pak ozvalo několik dalších uživatelů, kterým se jejich MacBooky Pro vypínají nejčastěji při 35 % zbývající baterie.

Apple přiznává problém

Apple nakonec přiznal, že některé notebooky MacBook Pro se 13" obrazovkou a dvěma porty Thunderbolt 3 mají problém se samovolným náhodným vypínáním. Na oficiálních stránkách podpory zveřejnil dokument, ve kterém doporučuje následující postup:

  1. Pokud je baterie vašeho MacBooku Pro nabitá na méně než 90 %, pokračujte krokem 2. Jestliže je baterie nabitá na více než 90 %, používejte počítač, dokud indikovaný stav neklesne pod 90 %, pak pokračujte krokem 2.
  2. Připojte svůj Mac k napájecímu adaptéru.
  3. Ukončete všechny otevřené aplikace.
  4. Zavřete displej notebooku, čímž se počítač přepne do režimu spánku.
  5. Nechejte svůj Mac nabíjet alespoň 8 hodin.
  6. Po 8 hodinách aktualizujte na nejnovější verzi macOS.

Celý doporučený postup pak končí slovy: „Pokud problém přetrvává i po aktualizaci na nejnovější verzi macOS, kontaktujte společnost Apple.“

Diskuze (19) Další článek: Pět let od nákupu plánovače Wunderlist chystá Microsoft jeho ukončení. Nahradí ho To Do

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,