Apple připravil pohlavně neutrální emodži. Najdete v nich i mořskou pannu, mořského panáka a něco mezi

Apple v rámci operačního systému iOS 13.2 přinesl novou sadu emodži obsahující pohlavně neutrální alternativy k lidským emotikonům. Výsledek snahy o maximální genderovou korektnost je ale až absurdní.

V nové sadě emotikonů tak najdeme nejen pohlavně neutrální výrazy v lidských tvářích, ale i ztvárnění různých zaměstnání a zájmů. Můžete tedy v konverzaci použít symbol pohlavně neutrální osoby jedoucí na kole, pracující s počítačem nebo vykonávající povolání strážníka(ce) či svářeče(ky). 

70e71a23-2b13-4de3-ae12-99b33264c4da
Ukázka nových pohlavně neutrálních emodži v iOS 13.2 (zdroj: Emojipedia)

Už před pár lety se řešilo, že by emoji měly mít zastoupení pro obě pohlaví, a tak už dříve Apple (a další firmy) připravil a základě nové sady Unicode vyobrazení emoji pro opačné pohlaví. Vyobrazení policisty tak dostalo alternativu v podobě ženské podoby apod. Vedlo to ale k absurditám, jako je například ženský protějšek Džina z lahve nebo mužský protějšek mořské panny. Teď i k těmto obrázkům přibyly ještě pohlavně neutrální verze.  

Počin firmy může působit úsměvně, ale nejhodnotnější firma světa je pochopitelně častým terčem nejrůznějších žalob, kdy právníci prostě jen zkusí uzmout něco z jejího bohatství. Stávající krok tedy můžeme chápat spíše jako preventivní opatření, aby nějaká skupina lidí nemohla firmu nařknout z potlačování práv menšin apod. 

Kromě pohlavně neutrálních osob přibylo v nové sadě mnoho dalších obrázků jídla, zvířat a dalších objektů. Nově jsou k dispozici i rasově a genderově vyvážené skupinové emoji. Ukázky najdete v obrázkové galerii výše. 

Diskuze (55) Další článek: Nová technologie umožňuje samořídícím autům vidět za roh. Zatím jen v prostorech s umělým osvětlením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,