Apple překonala problémy s procesory a stoupá rychle vzhůru

Diskuze čtenářů k článku

Jakub Slavik  |  20. 04. 2001 18:53

Zase to sklouzlo do dohadování se kdo je lepší ... A to je blbost.
Myslím si, že článek je dvou hlavních věcech,
a) Apple nemá janou celosvětovou marketingovou strategii, která by protlačila její produkty v celosvětovém měřítku na tržní podíly a prodeje odpovídající USA. Odtud vyplývá naprostý debakl na čekém trhu, který však není výjimkou viz. rozsáhlý seriál na www.macweek.com o situacích na trzích mimo USA.
b) Není zas až tak jasné co bude a Apple dál. Všechno co výše uvedli obhájci Apple je samozřejmě pravda, ale...
Víte kam bude Apple směřovat po následující tři roky? Já si myslím, že každý z nás to ví , ale každý po svém, nikdo nemůže ukázat na jasnou deklaraci, cíl vizi. Je nutné si uvědomit jak je u firmy typu Apple důležité jasné směřování. Uvědomte si, že všechno co zde bylo uvedeno MacOS X Server, Consumer, návrat na spotřebitelský trh - iMac, iBook atd. a ve velké míře i úspěch na burze je jenom výsledek nějakých jasných cílů vytyčených ve své podstatě před třemi roky, ale žádné nové takto jasné a dlouhodobé cíle tam teď nevidím.
Taková situace, kdy Apple měla spoustu výborných produktů a její akcie byly sakramentsky vysoko už tu byla a celé to skončilo tím, že nebyla schopna jasně říct co bude dál a stát si zatím.
Jeden podstatný rozdíl tu je tehdy už v Apple nebyl Steve Jobs, který je přes všechny výhrady k němu na cíle, vize atd., specialista, takže snad už na Macworld San Francisco se dozvíme více.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Novak  |  20. 04. 2001 18:53

ad A) s vami plne souhlasim, i kdyz v soucasne dobe tezko rici, zda jsou posledni zmeny, ktere Apple na evropskem trhu ucinil, zmatenym nesystemovym besnenim nebo smeruji k nejakemu cili. Apple to zatim nechce komentovat, takze se budeme muset nechat prekvapit. Osobne mam trosku strach, ze to Apple nemysli s Evropou spatne, ale je pro nej trosku daleko a poradne nevi, jak se na tomto trhu orientovat a nema zde k dispozici lidi, kteri by dobre zvladali marketingovou strategii, o cemz svedci napr. i situace u nas.

ad b) Tady bych trosku polemizoval. Rikate, ze Apple mel pred tremi roky nejake vytycene cile, ale ty byly naprosto nekonkretni a nikdo si diky 'tajemnemu' zpusobu marketingu nedokazal predstavit, co presne Apple na trh vrhne. Samozrejme muzete mit pravdu, kdyz rikate, ze Apple nema strategii, ale na druhou stranu v posledni dobe provedl nekolik fuzi a zdarne se mu dari obnovovat vztahy s nekterymi vyrobci HW a ziskavat nove (viz nyni treba Soundblaster), coz vsechno muze opet nekam smerovat. Jobs je tajnustkar a tezko muzeme posoudit, zda zamerne mlzi, nebo proste nevi kudy kam. Osobne se mi ale zda, ze se zatim projevil vzdy jako prozretelny vizionar a jeho kroky posunuly kupredu nejen Apple, ale i cely pocitacovy svet (viz. GUI, iMac atd....). A jak jste sam spravne podotkl, drivejsi problemy vznikly pod zcela jinym vedenim, ktere skutecne zadnou vizi nemelo a pouze do tmy vysilalo slepe vystrely. Jobsovi jakozto zakladateli urcite na uspechu Applu zalezi mnohem vic nez Johnu Sculleymu, ktery prisel do Cupertina z Coca-Coly a behem sveho pusobeni dokazal firmu privest na pokraj krachu (staci jen vzpomenout, jak naivne si nechal od Gatese ukrast okna). V posledni dobe vrhnul Apple na trh celou radu produktu a mozna, ze ted ceka, jak se jednotlive vyrobky chyti, aby posoudil, kam naprit sve sily. V minulosti se mu totiz boj na nekolika frontach najednou vzdycky trosku vymknul. Osobne by me treba zajimalo, jak bude postupovat v oblasti PDA. Pokus o vstup do Palmu, ktery je z velke casti dilem byvsich Macovskych vyvojaru, sice skoncil neuspechem, ale na druhou stranu je to ukazka toho, ze se Apple nezastavil a hleda schudne cesticky do budoucnosti. Naznaku toho, ze Apple hleda nove cesty je dost a pochybuji, ze by za nimi nebyl konkretni cil. Koneckoncu, kdyz se pred tremi lety vratil do firmy Jobs, tak se take vsichni dohadovali, kudy presne Apple pujde, a nakonec se nestacili divit ani ti nejvetsi skeptici. Mozna, ze Jobs vytycil na zacatku nejakou strategii, ale kdyz pak prisel iMac, zapusobil jako blesk z cisteho nebe. Ale dost dohadu, jak spravne tvrdite, vic ukaze SF Macworld Expo, ktere nas ceka uz za ctrnact dni. Pak se muzeme k polemice vratit :))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Novak  |  20. 04. 2001 18:53

Tesi me, ze jste konecne jednou pozitivne zareagoval na nove produkty Apple a za pravdu vam davam i v pripade kritiky situace na ceskem trhu. Avsak vase vytka vuci nejasnym planum Applu do budoucna je zcela mimo misu. Asi pred mesicem byl oznamen vyvoj procesru G5, ktery by mel byt stejne jako stavajici G4 vybaven 128-bitovou Veleocity Engine pro vektorove vypocty a samotny procesor bude mit samozrejme 64-bitovou architekturu. Pokud jde o operacni system je o jeho budoucnosti rozhodnuto uz od doby, kdy se do firmy vratil Steve Jobs. Apple totiz vyvyji zcela novy system Mac OS X, ktery bude postaven na Unixovem BSD jadre. V soucasne dobe uz je asi rok na trhu serverova verze, ktera je dostupna jako open source a mimo rady vymozenosti pro spravu ethernetu (napr. net boot) skyta take bohate moznosti jako web server. System je vybaven web serverem Apache, mail serverem a dokaze i streamovat Quick Time - to vse za 500$. Uzivatelska verze je zatim jeste stale ve vyvoji a konecny produkt bude dostupny zrejme behem kvetna. Uzivatele Applu tak budou mit k dispozici stabilni system Unix s tradicnim applovskym grafickym rozhranim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 18:53

Mám právě pocit, že to ve světě větších aplikací žádný velký rozruch nezpůsobilo.

Je to - obávám se - trochu taková "já taky" ("me too") strategie. Ano, máme server. Otázka je, koho to zajímá, kdo na tom postaví své řešení.

Šance Apple na serverové straně proti "velké trojce" NT/2000, Sun Solaris, Linux vidím bohužel jako mizivé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:53

Ad G5: vývoj oznámen - fajn. Na trhu to má být ale někdy tak za dva roky. To je dost dlouho, tou dobou už bude k dispozici možná třetí vývojová fáze Mercedu... G4/G5 = Motorola sice jede po skocích větších než Intel po "krocích", ale ten nejbližší velký skok bude podle mě za dost dlouho.

Pristi operacni system od Apple na desktop ze ma být "to vše (jen) za 500 dolarů"? Uf, to bude stát tou dobou pécéčko i s Windowsama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Novak  |  20. 04. 2001 18:53

Kde bude Intel za dva roky bych se neodvazoval s takovou jistotou odhadnout, nebot jak vime, ne vzdy se mu dari uvadet na trh nove produkty bez problemu. V soucasne dobe mu G4 zdarne konkuruji a diky Velocity Engine si udrzuji mirny nadskok. Navic je zrejme, ze kapacita G4 nebyla jeste ani zdaleka vycerpana (jedna se o prvni generaci). Vezmete si napriklad predchozi G3, ktera prisla zhruba ve stejnou dobu jako Pentium a díky vyvoji dokazala pozdeji udrzet krok i s Pentiem III.

Pokud jde o cenu noveho uzivatelskeo systemu, tak jsme si asi trosku nerozumeli. 500$ stoji serverova verze, ktera je navic vybavena web serverem, mail serverem a streamovacim serverem pro QT (to vse navic jako open source). Jestli se vam to zda jako vysoka cena, tak nahlednete do ceniku Windows NT. A pokud chcete srovnavat cenu Applu a PC, tak neargumenujte levnymi neznackovymi skladackami, ale hardwarove srovnatelnymi konfiguracemi od prednich vyrobcu (v opacnem pripade je to nefer - Mercedesu taky nikdo nevycita, ze je drazsi nez Felicie, protoze ho muzete srovnavat s Audi nebo BMW). Podivejte se treba na ceny WebPC od Dellu a na ceny novych iMacu a bude vam jasne, o cem mluvim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaLer  |  20. 04. 2001 18:53

MacOS - je JASNE definovana strategie co bude - na strane serveru je ted k dispozici MacOS X Server, NEXT-based OS,ktery bezi na machu 3, AFAIK je posix compliant, ma yelow-box api (puvodni api NEXTU) a virtual MacOS, ve kterem bezi stavajici aplikace. Nasazeni zatim jako vyvojova platforma pro consumer release, web server, fileserver (je to pry HODNE vykonny pocitac, ktery jako fileserver hrave ztrhal WIN nt i sun). V 1/2 roku 00 bude uveden MacOS X pro desktopy - GUI ala MacOS 8 a 9, kompatibilita s MacOS 8 - bude nekolik variant jak muzou fungovat aplikace, je to na delsi clanek.<br>Apple u nas - neni co dodat, je to pravda, snazili sme se jako alternativni distributor o prosazeni Applu zde, ale CDS si chrani velmi brutalnimi metodami trh (nerikali neco v EU o volnem trhu???), takze neprovadime zadne image-making kampane... trh zde jede za a) ze setrvacnosti (grafika a tak) a za be) pac Apple ma DOST dobre stroje....<p>Procesor G4 ma moralne vydrzet nekolik let, procesor G5 ma byt v roce 2001, pododrobnosti si nepamatuju, ale bude to take "dilo" ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor