Apple překoná Microsoft díky čínskému trhu

Apple je největších technologickou firmou světa a i když má oproti Microsoftu stále nižší čistý zisk, Čína mu brzy pomůže probourat i tuto hranici. Software se bude krást, hardware ne.

Apple v posledních dvou letech zaznamenává ohromný finanční nárůst. Firma už má větší tržní kapitalizaci než Microsoft a stala se největší technologickou firmou světa. I přesto ale Microsoft stále vykazuje vyšší čisté zisky, a to i přesto, že v posledním fiskálním čtvrtletí měl Apple o 4 miliardy dolarů vyšší příjmy.

I když o sobě Apple tvrdí, že je softwarovou společností, významná část zisků pramení především z prodeje různého druhu hardwaru, na kterém není tak vysoká marže, jako u softwaru. Microsoft tak logicky na Windows 7 či Office 2010 vydělá mnohem více, než Apple na notebooku či tabletu. Je ale otázkou času, kdy to začne být jedno, protože se Jobsova firma začíná usazovat na gigantickém čínském trhu.

Menší marže na hardwaru versus softwarové pirátství

Microsoft se v miliardové Číně plácá. Svůj vlastní hardware až na nějaké klávesnice a webové kamery neprodává a v zemi panuje ohromné softwarové pirátství. Dokud Peking nezmění zákony a nezačne dohlížet na porušování duševního vlastnictví a autorských práv, Redmondští zde prostě na vyšší zisky nedosáhnou.

To Apple může být v pohodě. Nedávno v Šanghaji otevřel druhý Apple Store a jak čínská populace bohatne, nakupuje stylové a pěkné hračky. V nejrychleji rostoucí ekonomice světa už se také stojí fronty na iPhony a Apple nadšeným zákazníkům vychází vstříc. Umožňuje objednávky přes internet a plánuje masivní expanze, do konce roku hodlá otevřít 25 poboček Apple Store. I když tedy hardware nemá takové marže jako software Microsoftu, z rovnice ohromná poptávka po produktech Applu versus ohromné pirátství jednoznačně vychází ekonomicky lépe Jobsovo impérium.

Roy Zipstein Apple Shanghai 01.jpg apple-shanghai.jpg
Čína je ohromně lukrativní trh a Steve Jobs to ví. Otevírá obchody a fronty na nové produkty jsou vleklé.

Není to ale pouze o prodeji iPhonů, iPadů a iPodů. Pokud výrazně poroste prodej těchto zařízení, logicky se otevírá další trh – iTunes Store. I když je v Číně vysoká míra pirátství, ekosystém Applu už v mnoha zemích světa ukázal, že minimálně za aplikace jsou lidé ochotní platit. Apple už spustil App Store, nákup hudby a dalšího multimediálního obsahu prozatím v provozu není. A chystaný Mac App Store by mohl udělat divy také na desktopové platformě.

Hurá na rychle se rozvíjející ekonomiky

Analytici z investiční banky Morgan Stanley odhadují, že by Apple mohl zvýšit příjmy z čínského trhu do poloviny roku 2012 ze současných 2,9 miliard dolarů na 9 miliard dolarů. Je velice nepravděpodobné, že by se něco takového podařilo také Microsoftu. Navíc lze předpokládat, že odhady mohou být poměrně minimalistické, o produkty Applu totiž v posledních měsících bývá mnohem vyšší zájem, než jak to odhadují lidé z Wall Street.

Do karet Applu (ale také jiným západním firmám exportujících do Číny) hraje také startující proměna čínské ekonomiky. Peking žije především z velice silného exportu a lokální výroby, což si dokáže zajistit umělým podhodnocováním vlastní měny. Čelní představitelé vlády si jsou ale vědomi toho, že postupně musí ekonomiku nasměrovat také ke spotřebě, což se projeví na kupní síle.

Čína ale není jediná. Pro technologické firmy se otevírají další a další trhy. Výrazně začíná růst Brazílie, Indie či třeba Turecko, tedy obrovské země s obrovským množstvím spotřebitelů. Sílící ekonomiky těchto zemí ale samozřejmě nemusí znamenat to nejlepší pouze pro Apple. Poroste poptávka po počítačích a technologických hračkách a všechny přístroje samozřejmě nebudou od Applu. PC platforma bude rovněž na vzestupu, z čehož samozřejmě těží Microsoft díky OEM licencím. Je však otázkou, zda uživatelé skutečně budou kupovat nový notebook s operačním systémem a raději si ho nepořídí z nelegálního a podstatně levnějšího zdroje.

Screen shot 2010-11-02 at 3.50.57 PM.png
Trh a investoři růstu Applu věří. Akcie nedávno poprvé v historii překročily hranici 300 dolarů. Jobs chytře uvolňuje nové produkty a hledá nová odbytiště. Třeba v Číně. Kdy přijde na řadu Indie a další rychle rostoucí země?

Příkladem budiž třeba Česká republika, kde už se dnes příliš neřeší, zda připlatit pár korun navíc za notebook s Windows 7, ale ještě před pár lety to mnoho lidí řešilo. Je to dané přirozeným vývojem a pokud dnes Čína, Indie a další rychle rostoucí země vůbec legální software neřeší, bude nějakou dobu trvat, než se dostanou tam, kde jsme dnes my. A to může být pro Microsoft pozdě.

Není proto divu, že se Softies tolik angažují v korporátní sféře a jistě budou tlačit na pilu, aby se dostali do státních sfér rostoucích ekonomik. To ale nemusí být vůbec jednoduché.

Diskuze (33) Další článek: Unikátní „myš“ pro snadný pohyb v trojrozměrném prostoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,